Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lotusan czy ten tynk/farba faktycznie sam si? czy?ci?

Recommended Posts

Ja niedługo będę komuś malował dom taką farba, więc na razie nie wiem jak się zachowuje, ale wiem że trzeba zagruntować ścianę ISPO-wskim gruntem (4zł/m2) i sama farba kosztuje ok16-28 zł/m2 w zależności od faktury tynku i intensywności koloru:smile:.

Musisz pomalować w ciągu 4 dni od gruntowania, inaczej trzeba znowu gruntować, cena Lotusanu za dwukrotne malowanie i temp. po pomalowaniu 4 dni spaść poniżej 4 st.

Ale facet któremu to będę robił, mówił że w Niemczech widział Lotusanowskie elewacje i w porównaniu do innych były czyste.

Mam nadzieję że coś Ci pomogłem

Pzdrw

Jest to bardzo dobra silikonowa farba elewacyjna. Firma ISPO Polska otrzymała ZŁOTEGO MURATORA za najlepsze PRODUKTY ROKU 2000 dla firm za farbę LOTUSAN w kategorii "wykończenie"

http://www.murator.com.pl/prod_roku_2000.htm

Firma ISPO wykorzystała tzw. efekt lotosu do stworzenia nowego produktu - nowej silikonowej farby elewacyjnej: Lotusan. Liście lotosu są niezwilżalne. Po każdym deszczu stają się natychmiast suche i czyste. Woda tworzy krople poruszające się jak kulka po szklanej płycie. Więcej informacji znajdziesz na stronie:

http://www.ispo.pl/

• 11 months później...

Odświeżę jeszcze temat. We wrześniu pytałem dystrybutora. Oto jego odpowiedź. Przyznam się, że jeszcze nie studiowałem załączników.

"W załączeniu przesyłam kartę techniczną farby Lotusan.

Zalecany w takim wypadku leki tynk mineralny Leichtputz K2 (karta w załączeniu). W systemie ociepleniowym ispotherm A nakłada się go bezpośrednio na zagruntowaną warstwę zbrojoną.

Jeśli tynkowany jest bezpośrednio gazobeton zalecamy pośrednią warstwę z materiału Tubag Kalk-Zement-Haftputz.

Lotusan.doc (74kB), ispo Leichtputz R.doc (75kB), ispo Leichtputz K.doc (76kB), kalk_zement_haftputz.pdf (396kB)"

"

Frankai - kolega popełnił czymś takim fasadę swojego domu. Dom stary, ale ocieplił go systemem lekkim-mokrym, no i ubarwił go lotusanem.

Kolega twierdzi, że zanieczyszczenia się nie trzymają, spływają po deszczach. Mówimy o Katowicach, czyli miejscowosci brudnej. Do tego kolega jest budowlańcem, i zwraca uwagę na tego typu detale.

Na jedno tylko Lotusan nie pomógł - na sąsiada. Ten człowiek spala w kotle wszystko, co znajdzie. Starą oponą też nie pogardzi. No i od jego strony są brudne zacieki na fasadzie.

Pozdrawiam

• 1 year później...

No to odświeżam temat. Wiem, że wielu z Forumowiczów (m.in. Benicio, Mironmk, Ciampur, Grzes_m, Loniu, Tambala) ma doświadczenia wprost z Lotusanem. Podajcie proszę to co pamiętacie.

1. Jak kształtowały się ceny u Was: cena oficjalna, kolor, rabat, miejscowość.

2. Jaka jest rzeczywista wydajność?

3. Czy są ustalone kolory, czy mieszają na zamówienie?

4. Ile lat już ma Wasza elewacja? Czy nie traci koloru? Czy są jakiekolwiek problemy z nią? (odbarwienia, zacieki, pęknięcia)

5. Kto zajmuje się dystrybucją Lotusana w okolicach Ostrowa Wielkopolskiego? W grę wchodzą ewentualnie Kalisz, Wrocław, Poznań.

Frankai

nie wiem czy ci pomoge ale znalazlem takie namiary we Wroclawiu (BTW: tez mieszkam w okolicy Ostrowa :wink: )

Sto-ispo Sp. z o.o.

Centrum Sprzedaży Wrocław

ul. Ostrowskiego 13a

PL-53-238 Wrocław

Telefon ++48 (71) 339 01 55, 339 01 56

Telefax ++48 (71) 339 01 39

e-mail [email protected]

Zdaje sie ze to jakas nowosc na naszym rynku i chyba tylko ta firma ja oferuje.

Pascal - po napisaniu postu znalazłem ten adres na www, ale dzięki.

Efekt został odkryty na uniwersytecie w Bonn w 1994 roku, a opatentowany w 1998 roku:

http://www.botanik.uni-bonn.de/system/bionik_flash_en.html

Licencję na farby posiada ISPO ( http://www.ispo.pl ) obecnie przejęte przez STO. Więcej informacji na ten temat samej farby Lotusan jest niestety po niemiecku: http://www.lotusan.de/lotusan/_01_home/index.jsp

W Polsce chyba pojawiła się w 1999 roku.

Sam opis farby rzuca na kolana, ale czy niejest on troszeczkę przesadzony?

Witam

Mam Lotusana i:

1. Cena: około 25 zł/litr brutto po rabacie (zeszły rok, czyli VAT 7%). Nie pamiętam jaki rabat. Kolor żółty. Kupowane w Gdyni.

2. Zużyłem niecałe 75 litrów na około 200 m2 elewacji (malowanie dwukrotne, pierwsza warstwa lekko rozrobiona z wodą - wg zaleceń sprzedawcy). Z tego co pamiętam zużycie było bliżej górnej granicy przedziału deklarowanego przez producenta. Jako "podkład" był system dociepleniowy Rockwoola (upływ czasu nie pozwala mi niestety wymienić jego nazwy :-? ) oparty na wełnie.

3. Mieszają na zamówienie - koolorow od ....

4. Moja elewacja ma lat 1 (jeden) :) . Koloru nie traci, samozmywalności nie utraciła, generalnie same ochy i achy.

5. Nie wiem.

Pozdrowienia B.

Tez mam pomalowana elewacje farba silikonowa produkcji ISPO ( niestety nie pamietam nazwy ) a malowana była 6 lat temu. Nanoszona była na tynki tez ISPOwskie i gruntowane gruntem w/w firmy ( poszedłem po całości ;)) . Dziś farba lekko wyblakła , ale na tyle nieznacznie ze efekt jest pomijalny, zacieki pojawiły sie w dwóch miejscach na elewacji tam gdzie obróbka byla troche nieszczelna i skapywała woda ( lekko rdzawo szary zaciek) natomiast deszcze tam nie docierały. Reszta elewacji w porównaniu z elewacjami robionymi w tym samym czasie tylko farbami innymi zdecydowanie robi dobre wrazenie. Inwestycja warta kosztów .

Hej

Wszystko znajdziesz tu.

A konkretnie Kraków to:

Sto Sp.z o.o

Centrum Sprzedaży Kraków

ul. Powstańców 50

PL-31-422 Kraków

Telefon ++48 (12) 4 13 66 89

Telefax ++48 (12) 4 13 45 97

Przy okazji wyszło moje lenistwo przy poprzednim poście. Lokalizacje w Wielkopolsce też znajdziecie na tej stronie.

Pozdrowienia B.

no nie, wymazało mi moją odp.

Teraz krócej - rabat w Poznaniu na Strzeszyńskiej 10%, kolorów dużo, ale na zamówienie, więc trzeba sie wpasować z zamówieniem, bo jak zabraknie to na farbę sie czeka - a wiadomo brygada i rusztowanie kosztuje. Zużycie stan ponad normę - oczywiście fachowcy zrzucili na a/pogoda, b/ tynk (pionowy kornik), na wełnie od rockwoola. Wygląda po roku OK. Np. zauwazyłem, że u sasiada po deszczu na nowym akrylu sa różne zabarwienia, u mnie nie. W ogóle fajnie polewa się go wodą, np. podczas czyszczenia elewacji - leję wtedy ole wlezie i jest zabawa. No, ale nie mam doświadczenia z innymi farbami, może to standard.

• 2 weeks później...

W przyszłym tygodniu malujemy elewację.

Frankai tak nas zaraził tym Lotusanem, że decyzja zapadła.

Tylko jak to jest z tym brudzeniem, a raczej czyszczeniem się ścian jeśli dach w jakiś tam sposób ogranicza dostęp deszczu?

Czy ta farba przyjmuje brud w mniejszym stopniu niż inne farby?

Sonika - po pierwsze jak wyżej słyszałem co nieco o Neosilu (też ISPO). Sprawuje się ponoć nie gorzej niż Lotusan, a jest prawie 2 razy tańszy. Tam gdzie deszcz nie dociera trzeba samemu "olać" domek. Z tego co słyszałem zaleca się raz na 3 lata przelecieć całość Karcherem.