Frankai 01.03.2002 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2002 Czy ktoś widział taki tynk/farbę i może potwierdzić, że faktycznie nie brudzi się, a jak się już ubrudzi, to się sam czyści? Jak jest koszt takiego tynku (materiał i robocizna)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullabysta 02.03.2002 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2002 Ja niedługo będę komuś malował dom taką farba, więc na razie nie wiem jak się zachowuje, ale wiem że trzeba zagruntować ścianę ISPO-wskim gruntem (4zł/m2) i sama farba kosztuje ok16-28 zł/m2 w zależności od faktury tynku i intensywności koloru:smile:. Musisz pomalować w ciągu 4 dni od gruntowania, inaczej trzeba znowu gruntować, cena Lotusanu za dwukrotne malowanie i temp. po pomalowaniu 4 dni spaść poniżej 4 st. Ale facet któremu to będę robił, mówił że w Niemczech widział Lotusanowskie elewacje i w porównaniu do innych były czyste. Mam nadzieję że coś Ci pomogłemPzdrw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 02.03.2002 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2002 Jest to bardzo dobra silikonowa farba elewacyjna. Firma ISPO Polska otrzymała ZŁOTEGO MURATORA za najlepsze PRODUKTY ROKU 2000 dla firm za farbę LOTUSAN w kategorii "wykończenie"http://www.murator.com.pl/prod_roku_2000.htm Firma ISPO wykorzystała tzw. efekt lotosu do stworzenia nowego produktu - nowej silikonowej farby elewacyjnej: Lotusan. Liście lotosu są niezwilżalne. Po każdym deszczu stają się natychmiast suche i czyste. Woda tworzy krople poruszające się jak kulka po szklanej płycie. Więcej informacji znajdziesz na stronie: http://www.ispo.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 06.02.2003 15:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2003 Odświeżę jeszcze temat. We wrześniu pytałem dystrybutora. Oto jego odpowiedź. Przyznam się, że jeszcze nie studiowałem załączników. "W załączeniu przesyłam kartę techniczną farby Lotusan.Zalecany w takim wypadku leki tynk mineralny Leichtputz K2 (karta w załączeniu). W systemie ociepleniowym ispotherm A nakłada się go bezpośrednio na zagruntowaną warstwę zbrojoną.Jeśli tynkowany jest bezpośrednio gazobeton zalecamy pośrednią warstwę z materiału Tubag Kalk-Zement-Haftputz.Lotusan.doc (74kB), ispo Leichtputz R.doc (75kB), ispo Leichtputz K.doc (76kB), kalk_zement_haftputz.pdf (396kB)" " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 06.02.2003 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2003 Frankai - kolega popełnił czymś takim fasadę swojego domu. Dom stary, ale ocieplił go systemem lekkim-mokrym, no i ubarwił go lotusanem.Kolega twierdzi, że zanieczyszczenia się nie trzymają, spływają po deszczach. Mówimy o Katowicach, czyli miejscowosci brudnej. Do tego kolega jest budowlańcem, i zwraca uwagę na tego typu detale.Na jedno tylko Lotusan nie pomógł - na sąsiada. Ten człowiek spala w kotle wszystko, co znajdzie. Starą oponą też nie pogardzi. No i od jego strony są brudne zacieki na fasadzie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 03.07.2004 15:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2004 No to odświeżam temat. Wiem, że wielu z Forumowiczów (m.in. Benicio, Mironmk, Ciampur, Grzes_m, Loniu, Tambala) ma doświadczenia wprost z Lotusanem. Podajcie proszę to co pamiętacie. 1. Jak kształtowały się ceny u Was: cena oficjalna, kolor, rabat, miejscowość. 2. Jaka jest rzeczywista wydajność? 3. Czy są ustalone kolory, czy mieszają na zamówienie? 4. Ile lat już ma Wasza elewacja? Czy nie traci koloru? Czy są jakiekolwiek problemy z nią? (odbarwienia, zacieki, pęknięcia) 5. Kto zajmuje się dystrybucją Lotusana w okolicach Ostrowa Wielkopolskiego? W grę wchodzą ewentualnie Kalisz, Wrocław, Poznań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascall 04.07.2004 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2004 Frankai nie wiem czy ci pomoge ale znalazlem takie namiary we Wroclawiu (BTW: tez mieszkam w okolicy Ostrowa ) Sto-ispo Sp. z o.o. Centrum Sprzedaży Wrocław ul. Ostrowskiego 13a PL-53-238 Wrocław Telefon ++48 (71) 339 01 55, 339 01 56 Telefax ++48 (71) 339 01 39 e-mail [email protected] Zdaje sie ze to jakas nowosc na naszym rynku i chyba tylko ta firma ja oferuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 04.07.2004 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2004 Pascal - po napisaniu postu znalazłem ten adres na www, ale dzięki. Efekt został odkryty na uniwersytecie w Bonn w 1994 roku, a opatentowany w 1998 roku:http://www.botanik.uni-bonn.de/system/bionik_flash_en.htmlLicencję na farby posiada ISPO ( http://www.ispo.pl ) obecnie przejęte przez STO. Więcej informacji na ten temat samej farby Lotusan jest niestety po niemiecku: http://www.lotusan.de/lotusan/_01_home/index.jspW Polsce chyba pojawiła się w 1999 roku. Sam opis farby rzuca na kolana, ale czy niejest on troszeczkę przesadzony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benicio 05.07.2004 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 Witam Mam Lotusana i: 1. Cena: około 25 zł/litr brutto po rabacie (zeszły rok, czyli VAT 7%). Nie pamiętam jaki rabat. Kolor żółty. Kupowane w Gdyni. 2. Zużyłem niecałe 75 litrów na około 200 m2 elewacji (malowanie dwukrotne, pierwsza warstwa lekko rozrobiona z wodą - wg zaleceń sprzedawcy). Z tego co pamiętam zużycie było bliżej górnej granicy przedziału deklarowanego przez producenta. Jako "podkład" był system dociepleniowy Rockwoola (upływ czasu nie pozwala mi niestety wymienić jego nazwy ) oparty na wełnie. 3. Mieszają na zamówienie - koolorow od .... 4. Moja elewacja ma lat 1 (jeden) . Koloru nie traci, samozmywalności nie utraciła, generalnie same ochy i achy. 5. Nie wiem. Pozdrowienia B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 05.07.2004 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 Tez mam pomalowana elewacje farba silikonowa produkcji ISPO ( niestety nie pamietam nazwy ) a malowana była 6 lat temu. Nanoszona była na tynki tez ISPOwskie i gruntowane gruntem w/w firmy ( poszedłem po całości ) . Dziś farba lekko wyblakła , ale na tyle nieznacznie ze efekt jest pomijalny, zacieki pojawiły sie w dwóch miejscach na elewacji tam gdzie obróbka byla troche nieszczelna i skapywała woda ( lekko rdzawo szary zaciek) natomiast deszcze tam nie docierały. Reszta elewacji w porównaniu z elewacjami robionymi w tym samym czasie tylko farbami innymi zdecydowanie robi dobre wrazenie. Inwestycja warta kosztów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 05.07.2004 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 A gdzie w Krakowie można kupić taką farbę i tynk?Ktoś wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benicio 05.07.2004 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 Hej Wszystko znajdziesz tu. A konkretnie Kraków to: Sto Sp.z o.oCentrum Sprzedaży Krakówul. Powstańców 50PL-31-422 KrakówTelefon ++48 (12) 4 13 66 89Telefax ++48 (12) 4 13 45 97 Przy okazji wyszło moje lenistwo przy poprzednim poście. Lokalizacje w Wielkopolsce też znajdziecie na tej stronie. Pozdrowienia B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 05.07.2004 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 Wielkie dzięki.A która z tych farb jest tą rewelacją?:* dyspersyjne* silikonowo-żywiczne* silikatowe* mineralneMam dom ocieplony wełną, która farba się nadaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 05.07.2004 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 Sonika - na stronie STO nie ma nic o Lotusanie. Wszelkie informacje na stronach podanych wyżej przeze mnie lub jak już odwiedzisz centrum sprzedaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 05.07.2004 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 Żona dowiedziała się, że Neosil (także ISPO) zachowuje się równie rewelacyjnie jak Lotusan, a jest znacznie tańszy. Znana jest może komuś ta farba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mironmk 09.07.2004 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 no nie, wymazało mi moją odp.Teraz krócej - rabat w Poznaniu na Strzeszyńskiej 10%, kolorów dużo, ale na zamówienie, więc trzeba sie wpasować z zamówieniem, bo jak zabraknie to na farbę sie czeka - a wiadomo brygada i rusztowanie kosztuje. Zużycie stan ponad normę - oczywiście fachowcy zrzucili na a/pogoda, b/ tynk (pionowy kornik), na wełnie od rockwoola. Wygląda po roku OK. Np. zauwazyłem, że u sasiada po deszczu na nowym akrylu sa różne zabarwienia, u mnie nie. W ogóle fajnie polewa się go wodą, np. podczas czyszczenia elewacji - leję wtedy ole wlezie i jest zabawa. No, ale nie mam doświadczenia z innymi farbami, może to standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 17.07.2004 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2004 Właśnie tynkuję elewację.Mam położony tynk Ispo i stoję teraz przed dylematem wyboru farby.Nie wiem czy Lotusan czy Isposan Perfect czy może Ispo Neosil, a może Isposil?Wie ktoś z Was coś więcej na temat tych farb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 17.07.2004 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2004 byłem na szkoleniu w siedzibie ispooglądałem też osiedle z budynkami w różnych technologiachcoś jest w tym lotusanie .. faktycznie po nim spływanie znam realizacji polskich podobno we wrocku są na rynkupo zespoleniu sto z ispo farba nie jest zbytnio promowana??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 18.07.2004 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2004 W przyszłym tygodniu malujemy elewację. Frankai tak nas zaraził tym Lotusanem, że decyzja zapadła.Tylko jak to jest z tym brudzeniem, a raczej czyszczeniem się ścian jeśli dach w jakiś tam sposób ogranicza dostęp deszczu?Czy ta farba przyjmuje brud w mniejszym stopniu niż inne farby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 18.07.2004 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2004 Sonika - po pierwsze jak wyżej słyszałem co nieco o Neosilu (też ISPO). Sprawuje się ponoć nie gorzej niż Lotusan, a jest prawie 2 razy tańszy. Tam gdzie deszcz nie dociera trzeba samemu "olać" domek. Z tego co słyszałem zaleca się raz na 3 lata przelecieć całość Karcherem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts