_K_ 14.06.2007 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Podajcie ile płacicie za gaz na rok (ewentualnie zużycie w m3), wraz z wielkością ogrzewanego domu i rodzajem ocieplenia i rodzajem kotła gazowego. Może nie tylko z ubiegłego sezonu, bo zimy nie było Użytkowników kotów węglowych proszę o alternatywne dane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.wojkowice 11.02.2010 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Może odnowimy pytanie? Gaz czy węgiel?Ile węgiel tańszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 11.02.2010 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 http://forum.muratordom.pl/ile-gazu-poszlo-wam-juz-w-tym-sezonie,t60961.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.02.2010 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 węgiel jest tańszy - jeśli tylko ten element bierzesz pod uwagę wybierając ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 11.02.2010 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Może odnowimy pytanie? Gaz czy węgiel? Ile węgiel tańszy? benzyniak czy ropniak? ile jest ropa tańsza? bez złośliwości, chiałbym tylko żebyś zrozumiał jak nieprecyzyjnie zadane jest pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bambus23 12.02.2010 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 węgiel jest tańszy - jeśli tylko ten element bierzesz pod uwagę wybierając ogrzewanie. Jesteś "piecowym" czy ogrodnikiem? Ogrzewanie węglem jest droższe od gazowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.02.2010 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Jeśli bierze się cenę surowca w przeliczeniu na uzyskane kW - węgiel jest tańszy, zwłaszcza taki miał (teściowie właśnie się o tym przekonują, po zakupie gazowego pieca).Dlatego napisałam, jeśli tylko to bierze pod uwagę, a nie również:- wybudowanie większej kotłowni (m2 domu kosztują)- dowóz węgla- utylizację żużla- prace własną jako palacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 12.02.2010 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Nie wiem jak wygląda sytuacja z gazem. Palę węglem - ekogroszkiem. Dom z użytkowym poddaszem (wysoka ścianka kolankowa), z garażem jednostanowiskowym. Powierzchnia stropu ok. 100m2 (czyli razem po podłogach ok. 200 m2 - garaż nieogrzewany, ale ciepło daje sam piec. W zeszłym całym sezonie grzewczym poszło mi niecałe 3 tony ekogroszku. W tym sezonie od początku poszło mi ok. 2 tony paliwa, jak nie będzie silnych mrozów, do końca marca powinienem się zamknąć w 3 tonach, do końca sezonu do 3,5 t. Tona po 750 zł, więc za cały sezon z CWU ok. 2200 zł. W domu w dzień ok. 21-22 st, w nocy spada do 20,5st. Dla mnie to wynik rozsądny przy tej powierzchni domu i temperaturze wewnątrz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 12.02.2010 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Myślałam, że różnica jest większa na korzyść węgla. Biorąc po d uwagę obsługę i zapewnienie odpowiedniego miejsca ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TolaLee 13.02.2010 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Ktoś może porównać "wyniki" Krupiarza do gazu?My się wciąż zastanawiamy i boję się, że zbankrutujemy w zimie na gazie... Krupiarz - używałeś kominka do ogrzewania? Choć trochę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁL 13.02.2010 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 To ja może podam zużycie dla pelletu.Aktualnie ogrzewam około 150m2. CO + CWu dla 3 osób średnio 550pln/miesiąc przy temp zewnętrznej oscylującej przy -5* tj. 700kg pelletu barlinku/miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annecy 13.02.2010 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 no a ja mam 155m2 po podłodze... zwartą bryłę i dużo skosów na poddaszu użytkowym, gdzie popalam rekreacyjnie w kominku w okresach przejściowych i mi wyszło od 06.10 kiedy włączyłem kocioł , że spaliłem do dziś około 800kg eko na samo ogrzewanie plus jakieś 4m3 drewna....ściana 3w , 20cm wełny na poddaszu, 10cm styro w podłodze...mamy psiaka , który co chwilę wychodzi i wchodzi - dom zasadniczo otwarty na ucieczki ciepła... went. grawitacyjna...brak podbitki, rolet, czy okiennic... cwu nie liczę , bo to indywidualne kwestie... długie kąpiele w wannie....pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DAREK KARCZ 13.02.2010 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 a ja za ogrzewanie gazem domu o powierzchni 170m2 plus cwu plus kuchenka zeszly 3 rok zamknalem wynikiem 4400 za rok .dom z pustaka ocieplony 10 cm styropianem w domu 2 maluchow takze temp caly czas ok 25 stopni 70 m2 podlogowki plus 6 grzejnikow .niezle wg mnie .kominek od wielkiego swieta zeby goscie popatrzyli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 14.02.2010 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 no a ja mam 155m2 po podłodze... zwartą bryłę i dużo skosów na poddaszu użytkowym, gdzie popalam rekreacyjnie w kominku w okresach przejściowych i mi wyszło od 06.10 kiedy włączyłem kocioł , że spaliłem do dziś około 800kg eko na samo ogrzewanie plus jakieś 4m3 drewna.... .... cwu nie liczę , bo to indywidualne kwestie... długie kąpiele w wannie.... pozdrA czym ogrzewasz CWU?? Bo jak węglem to jak wyliczyłaś ile poszło na ogrzewanie a ile na wodę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annecy 15.02.2010 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 no a ja mam 155m2 po podłodze... zwartą bryłę i dużo skosów na poddaszu użytkowym, gdzie popalam rekreacyjnie w kominku w okresach przejściowych i mi wyszło od 06.10 kiedy włączyłem kocioł , że spaliłem do dziś około 800kg eko na samo ogrzewanie plus jakieś 4m3 drewna.... .... cwu nie liczę , bo to indywidualne kwestie... długie kąpiele w wannie.... pozdrA czym ogrzewasz CWU?? Bo jak węglem to jak wyliczyłaś ile poszło na ogrzewanie a ile na wodę?? przez porównanie różnic ze średnich kosztów za dwa sezony grzania grzałką elektryczną CWU w okresie letnim.... latem płace za prąd więcej o jakieś 100-150pln miesięcznie , kiedy grzejemy cwu prądem czyli za 4,5 miesięcy zimowych, kiedy grzejemy CWU eko uzbierałoby się jakieś 500-600pln.. zakładając nawet błąd pomiaru to nie powinien on wynieść więcej niz 30procent , czy nie? skoro do tej pory spaliłem łącznie 1,7t eko plus 4 m3 drewna? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 18.02.2010 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Kolega pierwek sporządził kiedyś tabelkę porównawczą kosztów wytworzenia jednostki energii za pomocą różnych paliw (uwzględniając kaloryczność paliwa, sprawność pieca itp.) z której wynika, że GZ50 jest droższy od ekogroszku o około 40 %. Jeśli ktoś mi prześle na priv jak wrzucać tabelki w Excellu do wątku, żeby się nie rozsypały to ją wrzucę (a jest w niej sporo porównań różnych paliw). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tygrys2000.79 18.02.2010 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 może coś podpowiem gaz daje komfort i myśle tylko o rachunkach narazie ogrzewałem tylko parter 100m2 ściana 2w 15cm styropianu temperatura stała 21* +c.w.u za cały rok (październik2008-październik2009) suma rachunków to 2000pln -piec kondensat 2-funkcyjny. rzycze ciepełka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 18.02.2010 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 może coś podpowiem gaz daje komfort i myśle tylko o rachunkach narazie ogrzewałem tylko parter 100m2 ściana 2w 15cm styropianu temperatura stała 21* +c.w.u za cały rok (październik2008-październik2009) suma rachunków to 2000pln -piec kondensat 2-funkcyjny. rzycze ciepełka A z czego masz ścianę, tzn. ceramika, beton, silka?? Wiem, wiem, że za ciepło odpowiada izolacja, ale jestem ciekawa Twoja wypowiedź jest dla mnie pocieszająca bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tygrys2000.79 18.02.2010 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 ściana to ceramiczny U-220 podłoga 10cm docieplenia, na stropie 5cm na wygłuszenie- trochę tędy może ucieka bo poddasze jeszcze nie jest użytkowe.licznik nakręcił w tym sezonie tj od 20listopada do teraz prawie 800m3zeszłej zimy było przecież trochę mniej mrozu.gaz jest ok i nie martwię się że trzeba pilnowac czy pali się w piecujak zakręcą kurek to mam kominek z DGP.wiem że jak dołoże kolejne 100m2 na poddaszu to gazu pewnie pójdzie więcej, ale parametry na piecu się nie zmienią tylko dojdzie więcej wody do ogrzania.ceny energi będą rosły, jeśli jakieś paliwo teraz będzie tańsze nie znaczy że za 3, 5 czy 8 lat będzie tak samo a portfel trzeba otwierac.zaznaczam że gaz daje komfort i niekoniecznie że droższypozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREKKASIA 18.02.2010 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 U mnie roczne zużycie gazu w tym momencie oscyluje w granicach 1900 m3. Z tego ok 1500 na CO i 400 na CWU. Przeliczając na PLN to 3000 rocznie za sam gaz i 700 zł haraczu dla gazowni w postaci abonamentu. Czyli średnio 300 zł na miesiąc licząc średniorocznie Dom ponad 200mk średnio ocieplony. 70 m kw podłogówki i 17 grzejników.Piec kondensacyjny. W domu 21 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts