kbab 19.02.2010 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 witam, podaję dane z ubiegłych lat (stan licz na 31.12, roczny koszt wg faktur, drewno dąb (6mp po 140zł), dodam, że w tym roku do dzisiaj zużyłem 137m3 gazu, drewna poszło mi w tym sezonie ok 4,5mp, http://i63.servimg.com/u/f63/11/83/66/02/captur10.jpg dom z poddaszem użytk, pow podłóg 130m2, prosty w bryle "stodoły" z małym gankiem, w technologii TH300 (thermomur), kominek z płaszczem, solary płaszczyznowe, garaż nie ogrzewany z os wejściem, okna pcv 1,1, bez piwnic. Dodatkowo (kształtki styro) ocieplone wełną (20cm) skosy i sufit poddasza, chociaż na szczycie bez wełny można teraz wchodzić bez dodatkowego ubrania (może 2 do 3stC chłodniej niż w mieszkaniu. W tym gotowanie, cwu, ogrzewanie, wentylacja grawitacyjna bez reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 19.02.2010 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 No to możecie sobie łatwo obliczyć ile taniej byłoby przy ekogroszku i porównać. Jeśli nie wierzycie na słowo w te 40% różnicy to czekam na krótką instrukcję jak wrzucić tu tabelkę w Excell ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 19.02.2010 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 np.: otwórz exela, wciśnij "printscreen", otwórz np. painta, edycja-wklej, zapisz, umieść na jakimś serwerze plików i wklej tu jako zwykłą fotkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 19.02.2010 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Może zacznijmy od pytania: A jaki to gaz? Z sieci czy z butli w ogrodzie? Jak z butli to powiem tylko że jak się zastanawiałam powaznie nad gazem potencjalny dostawca wyliczył dla mnie koszty ogrzewania gazem, gotowania i ogrzewania wody w okolicach 6 tyś rocznie a jego ton wskazywał że to taka optymistyczna prognoza Dla węgla to koszt 3 tyś + prąd na płytę grzewczą do gotowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seweryn22 22.09.2012 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Witam, jeżeli chodzi o palenie gazem ziemnym to dodatkowe koszty jakie nam dochodzą to abonament miesięczny co w ciągu roku to jest spora suma PLN a przy paleniu piecem na pellet mam komfort palenia jak i czysto w domku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 23.09.2012 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 No jeśli dla Ciebie grzanie pelletem to komfort, to już nie wiem jak nazwać metan, prąd czy PC:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 23.09.2012 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 jego komfort to, marża czy prowizja ok każdej sprzedanej tony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 23.09.2012 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 węgiel jest tańszy od gazu. Ale czy nie sądzicie że nadejdzie kiedyś taki piękny dzień że do każdej tony sprzedawanego węgla odbiorcom indywidualnym doliczy się opłatę za zatruwanie powietrza? Taka niewielka opłata, dzięki której państwo będzie mogło płacić za CO2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robus2000 23.09.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Paliłem przez 10 lat gazem + kominek. Dom z 2001, 170 m.kw., dobrze ocieplony. Spalałem drzewa średnio 10 m.sześ.( ok.1800 zł) rocznie i gazu za ok.2000 zł. Piec gazowy ustawiony na temp.wody ok. 36-38 st, czyli w dolnych zakresach. Temperatura w pokojach ok.19 st. Tylko w salonie gdzie codziennie paliłem w kominku była temp. rzędu 21 - 23 st. Gdybym ''puścił'' gaz na więcej to koszty ogrzewania byłyby dużo większe, w ok. 6 tys. Codzienne czyszczenie kominka, transport drzewa do kominka, rozpalanie też nie jest ''piękne'', (dużo kurzu jak z kotłowni). Poczyniłem przygotowania do zmiany ogrzewania na węglowe. Kocioł CO już kupiłem. Komin systemowy już jutro stawiam. Za parę dni instalator wepnie się z kotłem CO do instalacji i mam nadzieję, że będzie łatwiej (paliwo w wiekszej ilości i w jednym miejscu), czyściej w domu (kotłownia zaadoptowana w garażu), ciepło wszędzie w każdym pokoju i dodatkowo CWU za friko. Niektórzy mówią, że zgłupiałem na stare lata (ok.60 l.) mając gaz. Osobiście uważam tę decyzję za słuszną z ekonomicznej i użytkowej strony. Jak Wy oceniacie tę sytuację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 23.09.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 A czemu nie? W Hindenburgu zawsze chętnie palono węglem.Ponadto bezsensowne pytanie, skoro piec kupiłeś i stawiasz komin.Inny zainwestowałby w uszczelnienie i docieplenie domu. Ale każdy robi po swojemu. Bo coś marnie masz zrobiony ten dom skoro 19 st. masz takie zużycie energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 24.09.2012 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Koszt kotła na eko okolice 6500-7500 jeśli ma komin do gazówki to moim zdaniem sensu nie ma stawianie drugiego ale nawet jeśli chce to ze 3 tysiącekoszt termomodrnizacji domu o powierzchni 170m2 to jakieś 25000zł- ściany + okna i połacie dachu- jesli nie więcejkorzyści z mniejszego wydaku na opał będa w jego przypadku lepsze i bardziej wymierne.zwrotu z inwestycji w docieplenie budynku chociaż źle koledze absolutnie nie życzę moze nie doczekać.więc dla mnie zasadna jest w tej sytuacji zmiana kotła niż docieplanie. zawsze pieniążki zaoszczędzone na opale może odłozyć i termomodernizację przeprowadzać z oszczędności etapami- najpierw dach potem okna i na koniec ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seweryn22 07.10.2012 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Witajcie, ogrzewałem dom piecem tzw śmieciuchem i zrezygnowałem rzecz zakupu pieca z podajnikiem w który moim zdaniem jest najlepszym rozwiązaniem i żeby mnie nikt nie posądzał to komfort palenia ekogroszkiem czy pelletem jest taki że nie trzeba codziennie rozpalać w tym piecuchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 07.10.2012 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 A komfort ogrzewania PC, CH4, czy EE jest taki, że nie trzeba nic robić A i nie smrodzę sobie i sąsiadom:rotfl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek76 07.10.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 robus2000 miałem bardzo podobną sytuację. Paliłem kominkiem, miałem tez ogrzewanie gazowe. Po rachunkach za gaz podłączyłem kominek do CO i tak się męczyłem parę lat (syf, kotłownia w domu, słaba temperatura). W tamtym roku postawiłem komin systemowy, kupiłem piec i palę drzewem ( węglem jakoś nie za bardzo mi idzie). Powiem Ci że to była jedna z najlepszych rzeczy które zrobiłem, mam bardzo ciepło, opał przesezonowany poskładany w garażu także kulturka Gdy chciałem w tamtym roku na święta zapalić w kominku to moje panie szybko w niewybredny sposób mi to odradziły. Nawet dom mamy z podobnych lat, 10 cm styro, wełna, w tym roku wymieniłem okna na 3 szybowe i drzwi wejściowe z kompozytu ( mam nadzieje że coś tam lepiej będzie niż dotychczas. PS jak słyszę o "rekreacyjnym paleniu w kominku" to śmiać mi się chce. W każdym bądź razie odkąd mam piec kominka nie użyłem ani razu, nawet "rekreacyjnie " hehe Także powodzenia robus2000, sądzę Że to trafna decyzja. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serekk 08.10.2012 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Widzę, że łatwo być wyśmianym na tym forum, no ale nic zaryzykuję seweryn22 możesz mi powiedzieć jaki masz ten piec z podajnikiem? Bo sam biorę pod uwagę ekogorszek albo pellet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 08.10.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Poczyniłem przygotowania do zmiany ogrzewania na węglowe. Kocioł CO już kupiłem Gdybym mieszkał w Zabrzu - pomyślałbym tak samo. węgiel jest tańszy od gazu. Ale czy nie sądzicie że nadejdzie kiedyś taki piękny dzień że do każdej tony sprzedawanego węgla odbiorcom indywidualnym doliczy się opłatę za zatruwanie powietrza? Taka niewielka opłata, dzięki której państwo będzie mogło płacić za CO2. Zejdź na ziemię - górnicy już nie raz z pałami jeździli do Warszawy po "swoje" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 08.10.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 koszt termomodrnizacji domu o powierzchni 170m2 to jakieś 25000zł- ściany + okna i połacie dachu- jesli nie więcej Dach 10x10 to 15 tys. zł. Porządne okna minimum 10 tys. zł Ściany + nowa elewacja 20-30 tys. zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 08.10.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Dach 10x10 to 15 tys. zł. Porządne okna minimum 10 tys. zł Ściany + nowa elewacja 20-30 tys. zł Właśnie - "termomodernizacja" dzisiaj - niektórzy nie wiedzą o czym piszą, za okna do swojego domu (nic szczególnego wsp 1,1) 10 lat temu zapłaciłem 25k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 09.10.2012 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Właśnie - "termomodernizacja" dzisiaj - niektórzy nie wiedzą o czym piszą, za okna do swojego domu (nic szczególnego wsp 1,1) 10 lat temu zapłaciłem 25k. No właśnie. To minimum wydatek 50 - 60 tys.zł A jak się jeszcze poszaleje z elewacją, parapetami, rynny, rolety to i 100k można włożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Propin 09.10.2012 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Gaz to komfort, węgiel niestety sam nie bedzie ogrzewał. Trzeba palić i mieć na to czas. Ja zdecydowanie stawiam na gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts