Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oplaty za ogrzewanie domu (gaz kontra węgiel)

_K_

Recommended Posts

witam, podaję dane z ubiegłych lat (stan licz na 31.12, roczny koszt wg faktur, drewno dąb (6mp po 140zł), dodam, że w tym roku do dzisiaj zużyłem 137m3 gazu, drewna poszło mi w tym sezonie ok 4,5mp,

http://i63.servimg.com/u/f63/11/83/66/02/captur10.jpg

dom z poddaszem użytk, pow podłóg 130m2, prosty w bryle "stodoły" z małym gankiem, w technologii TH300 (thermomur), kominek z płaszczem, solary płaszczyznowe, garaż nie ogrzewany z os wejściem, okna pcv 1,1, bez piwnic. Dodatkowo (kształtki styro) ocieplone wełną (20cm) skosy i sufit poddasza, chociaż na szczycie bez wełny można teraz wchodzić bez dodatkowego ubrania (może 2 do 3stC chłodniej niż w mieszkaniu. W tym gotowanie, cwu, ogrzewanie, wentylacja grawitacyjna bez reku.

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może zacznijmy od pytania:

A jaki to gaz? Z sieci czy z butli w ogrodzie?

Jak z butli to powiem tylko że jak się zastanawiałam powaznie nad gazem potencjalny dostawca wyliczył dla mnie koszty ogrzewania gazem, gotowania i ogrzewania wody w okolicach 6 tyś rocznie a jego ton wskazywał że to taka optymistyczna prognoza ;)

Dla węgla to koszt 3 tyś + prąd na płytę grzewczą do gotowania.

• 2 years później...
Paliłem przez 10 lat gazem + kominek. Dom z 2001, 170 m.kw., dobrze ocieplony. Spalałem drzewa średnio 10 m.sześ.( ok.1800 zł) rocznie i gazu za ok.2000 zł. Piec gazowy ustawiony na temp.wody ok. 36-38 st, czyli w dolnych zakresach. Temperatura w pokojach ok.19 st. Tylko w salonie gdzie codziennie paliłem w kominku była temp. rzędu 21 - 23 st. Gdybym ''puścił'' gaz na więcej to koszty ogrzewania byłyby dużo większe, w ok. 6 tys. Codzienne czyszczenie kominka, transport drzewa do kominka, rozpalanie też nie jest ''piękne'', (dużo kurzu jak z kotłowni). Poczyniłem przygotowania do zmiany ogrzewania na węglowe. Kocioł CO już kupiłem. Komin systemowy już jutro stawiam. Za parę dni instalator wepnie się z kotłem CO do instalacji i mam nadzieję, że będzie łatwiej (paliwo w wiekszej ilości i w jednym miejscu), czyściej w domu (kotłownia zaadoptowana w garażu), ciepło wszędzie w każdym pokoju i dodatkowo CWU za friko. Niektórzy mówią, że zgłupiałem na stare lata (ok.60 l.) mając gaz. Osobiście uważam tę decyzję za słuszną z ekonomicznej i użytkowej strony. Jak Wy oceniacie tę sytuację?

Koszt kotła na eko okolice 6500-7500 jeśli ma komin do gazówki to moim zdaniem sensu nie ma stawianie drugiego ale nawet jeśli chce to ze 3 tysiące

koszt termomodrnizacji domu o powierzchni 170m2 to jakieś 25000zł- ściany + okna i połacie dachu- jesli nie więcej

korzyści z mniejszego wydaku na opał będa w jego przypadku lepsze i bardziej wymierne.

zwrotu z inwestycji w docieplenie budynku chociaż źle koledze absolutnie nie życzę moze nie doczekać.

więc dla mnie zasadna jest w tej sytuacji zmiana kotła niż docieplanie. zawsze pieniążki zaoszczędzone na opale może odłozyć i termomodernizację przeprowadzać z oszczędności etapami- najpierw dach potem okna i na koniec ściany

• 2 weeks później...

robus2000 miałem bardzo podobną sytuację. Paliłem kominkiem, miałem tez ogrzewanie gazowe. Po rachunkach za gaz podłączyłem kominek do CO i tak się męczyłem parę lat (syf, kotłownia w domu, słaba temperatura). W tamtym roku postawiłem komin systemowy, kupiłem piec i palę drzewem ( węglem jakoś nie za bardzo mi idzie). Powiem Ci że to była jedna z najlepszych rzeczy które zrobiłem, mam bardzo ciepło, opał przesezonowany poskładany w garażu także kulturka :) Gdy chciałem w tamtym roku na święta zapalić w kominku to moje panie szybko w niewybredny sposób mi to odradziły. Nawet dom mamy z podobnych lat, 10 cm styro, wełna, w tym roku wymieniłem okna na 3 szybowe i drzwi wejściowe z kompozytu ( mam nadzieje że coś tam lepiej będzie niż dotychczas.

PS jak słyszę o "rekreacyjnym paleniu w kominku" to śmiać mi się chce. W każdym bądź razie odkąd mam piec kominka nie użyłem ani razu, nawet "rekreacyjnie " hehe

Także powodzenia robus2000, sądzę Że to trafna decyzja. Pozdrawiam.

Poczyniłem przygotowania do zmiany ogrzewania na węglowe. Kocioł CO już kupiłem

Gdybym mieszkał w Zabrzu - pomyślałbym tak samo.

węgiel jest tańszy od gazu. Ale czy nie sądzicie że nadejdzie kiedyś taki piękny dzień że do każdej tony sprzedawanego węgla odbiorcom indywidualnym doliczy się opłatę za zatruwanie powietrza? Taka niewielka opłata, dzięki której państwo będzie mogło płacić za CO2.

Zejdź na ziemię - górnicy już nie raz z pałami jeździli do Warszawy po "swoje"

Właśnie - "termomodernizacja" dzisiaj - niektórzy nie wiedzą o czym piszą, za okna do swojego domu (nic szczególnego wsp 1,1) 10 lat temu zapłaciłem 25k.

No właśnie. To minimum wydatek 50 - 60 tys.zł A jak się jeszcze poszaleje z elewacją, parapetami, rynny, rolety to i 100k można włożyć.