Ivonesca 18.01.2010 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 dzień dobry pogubiłam się w tych 19 stopniach i ja również pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 18.01.2010 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 .... podobno jego pani uznała za błąd pisownię: minus dziewiętnastostopniowy. Powiem szczerze - ja bym na pewno napisała rozdzielnie. Ktoś potrafi coś na ten temat powiedzieć? Bo ja naprawdę chciałabym wiedzieć, jeśli błąd robię. jabym nie rozdzielił ale ja to teraz ryl jestem a nie polonista to jak jest dobrze bo chyba nie ...... minusdziewiętnastostopniowy PS. mnie szlag mo trefić jak cza szlak odciepać ze śniegu No kiedy właśnie tak wg pani!!! Agduś, polonistko nasza!!! Co jest z tymi dziewiętnastoma stopniami??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 18.01.2010 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Straszliwe...okropne...horrostyczne minusdziewiętnaście (minus dziewiętnaście*) stopni... */ niepotrzebne skreslić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 18.01.2010 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Zdjęcia robię namiętnie, bo i jest co uwieczniać! Po prostu ślicznie jest! Idąc tylko po drewno do drewutni mam wrażenie, że trafiłam do pałacu Królowej Zimy! Małgoś, straszliwa sprawa! Nie wiem, czy będę mogła w czymś pomóc, to dość trudny okres dla nas ... szkoda futrzaków... Wiem Brazko, ja tez mam niewesolo, ale wiele osob Cie odwiedza - moze akurat ktos zareaguje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 18.01.2010 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Mam nadzieję ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwoździk 18.01.2010 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Cześć ... a o co chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 18.01.2010 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Cześć!... a w kwestii, że co ...?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 18.01.2010 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Oooo!!! Właśnie zauważyłem, że się Gwoździk jakoś tak bardziej ruszać zaczął! Może go przytłuc trzeba, żeby całkiem z avatarka nie wyskoczył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 19.01.2010 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 .... podobno jego pani uznała za błąd pisownię: minus dziewiętnastostopniowy. Powiem szczerze - ja bym na pewno napisała rozdzielnie. Ktoś potrafi coś na ten temat powiedzieć? Bo ja naprawdę chciałabym wiedzieć, jeśli błąd robię. jabym nie rozdzielił ale ja to teraz ryl jestem a nie polonista to jak jest dobrze bo chyba nie ...... minusdziewiętnastostopniowy PS. mnie szlag mo trefić jak cza szlak odciepać ze śniegu No kiedy właśnie tak wg pani!!! Agduś, polonistko nasza!!! Co jest z tymi dziewiętnastoma stopniami??? Agduś, na cito potrzebne, jutro może być dyktando jakieś a Word minusdziewiętnastostopniowy traktuje jako błąd, ale to amerykanista chyba tworzył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 19.01.2010 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Cześć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 19.01.2010 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Czesc WG mnie minus dziewiętnastostopniowy powinno być pisane oddzielnie. Ale polonista też człowiek i mylić się może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 19.01.2010 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 dzień dobry ten minus mnie prześladuje musiałabym to zobaczyć w zdaniu bo tak to do mnie nie przemawia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 19.01.2010 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Ja napisałabym po prostu "było dziewiętnaście stopni na minusie" i byłoby chyba gites Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 19.01.2010 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 na bloga DarioAs i Kasiorka to Wy już esemesowali http://forum.muratordom.pl/rozany-blog-pomozcie-wygrac-darioas,t178040.htm tylko minuszłotydwadzieściadwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 19.01.2010 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Ja juz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 19.01.2010 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 ja też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 19.01.2010 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Ha, polonistka może się mylić, ale nie wtedy, kiedy jest dyktando, konkurs jakiś wielki ortograficzny, a ten jeszcze się pyta, czy aby na pewno to błąd, bo był pewien (tak jak ja), że piszemy minus dziewiętnastostopniowy. Zaraz chyba do AnSi się udam w temacie, bo też mnie męczy, jakoś nijak Pani Młodego nie wierzę. Dobry wieczór! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 19.01.2010 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 ja bym napisała : - dziewiętnastostopniowy obserwując zakręcone meandry , którymi porusza się język polski, pisownia łączna powyższego zapisu temperatury może okazać się być zaskakująca Depsiu - daj znać jak coś ustalisz , bo to ciekawe Braza - ja chciałam nieśmiało zapytać , czy Ty się czasem nudzisz może ? dobry wieczór , przede wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 19.01.2010 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Zochna, powiem tak: w swoim towarzystwie to ja się nigdy nie nudzę Wal Kobieto o co chodzi!! Cześć wszystkim Niech ktoś w końcu wyjaśni te minusowe mrozy bo ja też o tym ciągle myślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 19.01.2010 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Zabiłaś mi klina Depsiu. Przemyślałam sprawę w tę i we w tę przeglądnęłam Słownik ortograficzny i... nic! Zadzwoniłam więc do mojej cioci - podręcznej wyroczni w sprawach trudnych, ale ona rzekła mi to samo, co wydumałam i obiecała jutro zaczerpnąć wiedzy u źródła wielce głębokiego czyli na samym UJ.Zanim poznam efekty tego czerpania, napiszę, com sama wydumała.1. Odruchowo napisałabym "minus dziewiętnastostopniowy".2. Przemyślawszy sprawę doszłam do wniosku, że pisownię łączną można by zastosować, jeżeli "minusdziwietnastostopniowy" uznać za przymiotnik w całości. Rozumiesz? Jako przymiotnik określający jakąś cechę "minusdziewiętnastostopniowości".3. W polszczyźnie, JAK MI SIĘ WYDAJE, nie tworzy się w ten sposób złożonych przymiotników. Nie znam niemieckiego, ale chyba w tym języku powstają koszmarnie długie wyrazy na tej zasadzie zbudowane.4. Właściwie, to mi się nasunęło na samym początku, ale piszę na końcu, bo ma mniejsze znaczenie. Otóż zżera mnie ciekawość, co może być "minusdziewiętnastostopniowe"!!! Kto mówi "temperatura minusdziewiętnastostopniowa"??? A już zupełną bzdurą (fachowo zwaną tautologią) jest określenie "minusdziewiętnastostopniowy mróz", bo mróz nie może być plus dziewiętnastostopniowy, więc dodawanie, że "minus" jest równie sensowne, jak "cofanie się wstecz", "akwen wodny" czy "gorący upał". Wystarczy napisać "mróz dziewiętnastostopniowy" i każdy wie, że to temperatura -19. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts