braza 20.01.2010 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Na którą parzyć kawę??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 20.01.2010 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 ten język polski jednak ewoluuje i zasady się zmieniają... co mi się często nie podoba (odkąd "swetr" się przyjął, chyba już oficjalnie?)... a ja teraz siedzę i czekam na mróz "minusdwudziestojednostopniowy", bądź - 21- stopniowy (jakieś inne sugestie?) w każdym razie będzie naprawdę zimno!! pozdrawiam wieczornie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 20.01.2010 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 ten język polski jednak ewoluuje i zasady się zmieniają... co mi się często nie podoba (odkąd "swetr" się przyjął, chyba już oficjalnie?)... a ja teraz siedzę i czekam na mróz "minusdwudziestojednostopniowy", bądź - 21- stopniowy (jakieś inne sugestie?) w każdym razie będzie naprawdę zimno!! pozdrawiam wieczornie! ten swetr czy sweter to juz pamietam ze studiów, kilka lat temu, ze obie formy poprawne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 20.01.2010 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Tak czy inaczej swetr swetrowy warto zastapić pulowerem żeby być poprawnym politycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 20.01.2010 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 a.. zapomniałam dodac , że tez się zachwycam Ansi-owymi kotami Pomimo, że - głupio sie przyznać - ale ja to się troche boję kotów.. Pamietam- gdy chcialam Cie jednym uszczesliwic - to obiema rencyma i nogyma sie zapieralas :) No w kazdym razie, gdybys uczucia do kociatych zmienila, ja nadal propozycje podtrzymuje - moge znalezc Ci takiego, co to bedzie najpiekniejszy w calej wsi A coby nie bylo tak pieknie - to kotka mi dzisiaj na rure od odkurzacza nasikala I co to moze znaczyc w kocim jezyku? Ktos cos moze wie? Do tej pory incydentow takich nie bylo. NIGDY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 20.01.2010 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Na którą parzyć kawę??? no, tak zaraz po jajecznicy, koło 9.00 AnSi - może jej odgłos nie odpowiada czy cóś. Ja słyszałam że koty tak robią - jak się coś w otoczeniu zmieni na takie co im nie odpowiada a właściwie to dlaczego Ty odkurzasz w środę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 20.01.2010 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Bo mi sie ryz rozsypal... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 20.01.2010 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 No więc - żeby tak porawnie zacząć, będę stawiac piec w kuchni,fajerkowy. Spokojnie - to nie jest prośba o wykonanie. Mogę przy okazji przestawić obecne graty - a mam tam szafki dolne marki IKEA , nie będę ukrywac. Stoją w rzędzie pod oknem. I tak - mogę zmienić układ i włączyć piec "do ciągu" zabudowy, robiąc układ "L". Albo nic nie zmieniać i postawić piec osobno w kącie. Ze względu na wrodzone lenistwo skłaniam się żeby nie zmieniać. Ale z drugiej strony - może lepiej zmienić A z trzeciej strony - piec to mi się podoba jak osobno stoi - a taki "w ciagu " to nie wiem. Z czwartej strony - jak zmienię to zrobi mi się miejsce na lodówkę w tym samy ciągu (ale wypadnie góra od kredensu ) No i co teraz :wink: Teraz to Ty nie zmieniaj, potem będziesz żałowała, że nie stoi ten piec taki, jaki Tobie się podoba. Stracisz w ciągu cały urok pieca, więc postaw osobno, jak ma być od wieków i nie zamartwiaj się mnóstwem pracy przy zmianach. AnSi - no właśnie, kotecki tak robią, jak im się coś nie podoba. Widocznie wiedziała, że z tym odkurzaniem w środę to coś nie tak. No tak, jako przymiotnik, minusdziewiętnastostopniowe... Aha... I "niemający", tak? Niech sobie piszą, że od wczoraj to jest dobrze, ja i tak nie dam im się przekonać! Całe życie pisałam "nie" z imiesłowami rozdzielnie, a oni mi... Aha, dobry wieczór wszystkim! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 20.01.2010 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 DPSiu - masz racje - dziadzieje nam ten nasz jezyk okrutnie. Mnie wkurza forma uczni uznana za poprawna w mowie potocznej No skandal Zochna - ja tam sie nie znam, ale chyba bardziej podobalby mi sie kaflowy piec osobno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 20.01.2010 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Teraz to Ty nie zmieniaj, potem będziesz żałowała, że nie stoi ten piec taki, jaki Tobie się podoba. Stracisz w ciągu cały urok pieca, więc postaw osobno, jak ma być od wieków i nie zamartwiaj się mnóstwem pracy przy zmianach Amen no to mi ulżyło. Brazie zapewne jeszcze bardziej Ale jak będzie nie teges , to przyjedziecie własnymi ręcami przestawiać AnSi - jesteś usprawiedliwiona w sprawie ryżu Trochę dziwnie z tymi imiesłowami - to fakt. A rozdzielnie to teraz jest błąd czy można tak i tak ? I "swetr" jest teraz też poprawnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 20.01.2010 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Trochę dziwnie z tymi imiesłowami - to fakt. A rozdzielnie to teraz jest błąd czy można tak i tak ? I "swetr" jest teraz też poprawnie Swetr to tez tylko w mowie potocznej ( jeszze ) W czasie sprawdzania matur kaza nam traktowac rozdzielna pisownie nie z imieslowami jako blad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 20.01.2010 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Zochna, ulżyło, ale też jestem za "osobno"! Poza tym, pamiętaj, że nie ważne jak będziesz uważać w czasie jego eksploatacji, to i tak w najbliższym sąsiedztwie będziesz miała totalny syf, wiem co mówię! Dlatego, im dalej od pozostałych mebli, tym lepiej!! Na "swetr" w życiu się nie zgodzę tak samo jak na "poszłem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 20.01.2010 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Zochna, ulżyło, ale też jestem za "osobno"! Poza tym, pamiętaj, że nie ważne jak będziesz uważać w czasie jego eksploatacji, to i tak w najbliższym sąsiedztwie będziesz miała totalny syf, wiem co mówię! Dlatego, im dalej od pozostałych mebli, tym lepiej!! Na "swetr" w życiu się nie zgodzę tak samo jak na "poszłem" mam nadzieję, że "wziąść" sie nie przyjmie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 20.01.2010 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Wymiękam przy tej polszczyźnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 20.01.2010 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Tez mam taka nadzieje, ale...marna Bo skoro o poprawnosci jakiejs formy ma decydowac tzw. uzus spoleczny - to biorac pod uwage, jak wiele osob uzywa formy "wziasc" - to juz w zasadzie mozna ja uznac za poprawna Ja jednak pozostane przy starociach Poszlem i swetr tez sa dla mnie nie do przyjecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 20.01.2010 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Ale jak będzie nie teges , to przyjedziecie własnymi ręcami przestawiać Zosiu, Ty nie wiesz, na co byś się naraziła... "Nie" z imiesłowami rozdzielnie to BŁĄD na maturze??? Czy to świat zwariował czy co? W ciągu paru lat pisownia dotychczas uznawana za jedynie obowiązującą nagle stała się pisownią absolutnie błędną? Uczni? Swetr? Ja się z tego wypisuję, nie przyjmuję do wiadomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 20.01.2010 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 wymiękłam normalnie czerwono przed oczami mam chyba zacznę pisać ze słownikiem bo widzę że głupieć zaczynam a do tej pory pisałam prawie bezbłędnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 20.01.2010 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Nie wiem, czy to przeskoczymy. Coraz więcej osób używa "nowomowy" niestety. Ja jednak trwam w konserwie i wziąć mogę każdego, kto będzie chciał wziąść mnie, na stronę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 20.01.2010 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Przed chwilą ciocia mi zreferowała odpowiedź językoznawców z UJ. I wiecie co? Intuicja dobrze mi służy!1. Wyłącznie "minus dziewiętnastostopniowy". O pisowni łącznej nie ma mowy w żadnej wersji polszczyzny.2. Pani językoznawca, zna dobrze cztery języki obce w tym niemiecki. Jej pierwsze skojarzenie było dokładnie takie jak moje - "to wygląda na zbyt dosłowne tłumaczenie z niemieckiego - kalka językowa".3. Taka zbitka wyrazów jest kompletnie bez sensu i właściwie wcale nie powinniśmy się zastanawiać, jak to pisać, bo tak się po prostu nie pisze. Przyłączam się do grona niepogodzonych z "swetr", "uczni", "na świetlicy" i "wziąść"! Niech sobie różni tacy nawet mówią, że to poprawne w potocznej czy niepotocznej polszczyźnie, ja tam będę mówiła po staremu.Z tymi imiesłowami to nie tak prosto było. Dawniej poprawna była pisownia łączna i rozdzielna w zależności od znaczenia. Pamiętam, jak tłumaczyłam uczniom, kiedy jak mają pisać. Widocznie ktoś miał już dosyć tłumaczenia, a może sam nie mógł pojąć i zasady zmieniono - zawsze razem. No, prawie zawsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 20.01.2010 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Za cholerę nie będę wiedziała, kiedy razem, ale kiedy jest to "prawie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts