DPS 22.04.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Nadwyrężyłam się dzisiaj, dokończyłam wreszcie ogród: okopałam truskawki (ale ich nie oflagowałam, więc jest szansa, że zaowocują), dokończyłam ostatnie grządki i wywiozłam śmieci ... Ręka mnie boli, plecy mnie bolą i spać mi się chce jak diabli!!! Ooo, witaj w klubie - ja się tak czuję zwykle, kiedy schodzę z pola. Ale jestem tez zawsze bardzo wtedy zadowolona - raz, że już koniec pracy danego dnia, dwa - że zrobione! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 22.04.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 ja tez zmeczona ale zawsze zadowolona po pracy w ogrodzie, humor mi sie psuje w poniedzialek a wraca w piatek po poludniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 22.04.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Potwierdzam... kaszel u psa to chore serce... Pinkuś kaszlał, a ja głupia myślałam, że wełny się nawdychał, nałykał jak strop ocieplali.. ale, że za długo kaszlał to po przyjeździe z turnusu z Borów Tucholskich poszłam do weta.. a tu serduszko... ...za późno poszłam.. Braza.. za mała ta mapka była... ale teraz to już wiem... Noooo i co też Ci kobieto przyszło do głowy????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 22.04.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 teraz mnie nastraszylyscie i pewnie pojade z malym na sprawdzenie, nie chcialabym zeby moj maluszek mial takie problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 22.04.2012 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Nooo Arnika, nie mam pojęcia! Zgłupiałam na stare lata totalnie!! Jakbyś gdzieś w pobliżu była (z Pobiera to 130 km) to dawaj!!! 2 tygodnie temu Katma dostała lek na poprawę krążenia - Karsivan. Dawka się skończyła a ona kaszle dalej, za bardzo poprawy nie widzę. Słychać to szczególnie w momentach, gdy się ekscytuje (a ekscytuje się często) i słaba jest cały czas. Teraz to już się poważnie niepokoję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 22.04.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 jedz z nia do weta niech obada co i jak. ja ze swoim tez pojade. info o donicach u mnie, okresl sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 22.04.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Pozdrów Katunię od nas. Powiedz, żeby się nie wygłupiała i nie chorowała! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 22.04.2012 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Hmmmm to ciut drogi, choć już nie tyle ile ode mnie... Wiesz... kiedyś mam zajechać do TAR, do Kali i do Ciebie, Arcica też jest w planach i DPSia.. i jak to wszystko pogodzić, jak najmniejsza odległość to marne 400km ode mnie... A w drodze do i z Pustkowa to powiem, że w jedna będę gnała.. na kolacje;) choć ja nie z tych co sobie nie mogą odpuścić, bo zapłacone.. Bezpieczeństwo najważniejsze a i samopoczucie kierowczyni też, tyle tylko, że ja trasę od siebie nad morze, ale wybrzeże zachodnie, robię w 7-8 godzin bo autostrady są... Więc i droga przez Twoje okolice jakby trochę wydłużona w czasie..... Ale nie mówię nie...GPS pokazał, że samej drogi bym miała 10,5 godziny, a autostradami po Polsce 8 godzin i 8 min.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 22.04.2012 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 To już wiesz , że idziesz do weta.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 22.04.2012 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Co, Okruch trawę wsuwa??? Nasza psuka często to robi ... suróweczki potrzebuje Mój patafian tyż jest wegetarianinem...od wczoraj żre trawę a normalne posiłki ma... hmmmm... no tam ma... Ale jestem tez zawsze bardzo wtedy zadowolona - raz, że już koniec pracy danego dnia, dwa - że zrobione! O to to... dwa drzewka wsadzone, kfiotki przesadzone... wycieczka przyjemna wykonana... no i pierwszy wieczór na łosiobistym tarasie Pozdrów Katunię od nas. Powiedz, żeby się nie wygłupiała i nie chorowała! łod łosia tyż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 23.04.2012 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Kurczę, może to narkoza serduszku zaszkodziła..? Pomiziaj Katunię i od nas, niech zdrowieje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 23.04.2012 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Mój patafian tyż jest wegetarianinem...od wczoraj żre trawę a normalne posiłki ma... hmmmm... no tam ma... trawe czasem tez dla oczyszczenia ale bardziej chodzilo mi o jego wczorajszy stroj (w dzienniku mam fotke) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAGODA 51 23.04.2012 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Niektóre gatunki traw zawierają wit B 17 znaną z działania antynowotworowego tak gdzieś kiedyś wyczytałam, a może to co jedzą wasze pieski( mój napewno podjada perz) to jest perz, zwany również psia trawą. Jest bardzo podobny do trawy.Odróżnić go można od trawy po szorstkiej wierzchniej blaszce liściowej.Z obserwacji wiem że pies zjada perz kiedy ma problemy żołądkowe lub jelitowe. Przy problemach jelitowych perz czyści ścianki jelit szczególnie z połkniętej sierści. Przy problemach żołądkowych po zjedzeniu perzu, wymiotuje treścią pokarmowo-śluzową . Czy z tego perzu pobiera jakieś substancje odżywcze, nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 23.04.2012 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Moje przemylenia odnośnie chwastów (czy to mozliwe, że współgrającę z ... wrodzonym lenistwem?): Otóż więc - są przepożyteczne! To moje słowo, choc odkrycie stare jak świat i w zasadzie żadne. U mnie jest np. masa pogadrycznika, niemożliwego prawie do usunięcia, więc: Z młodych liści można na wiosnę sporządzać sałatkę o aromatycznym, gorzkim smaku, ale zawierającą cenne witaminy. Przyrządza się podobnie, jak szpinak. Można również siekać, wrzucać do zupy i robić barszcz, a z rozwiniętych dorodnych roślin najlepiej do wykorzystania nadaje się ogonek liściowy. Jako roślina lecznicza: Surowiec: ziele i korzeń zawierające m.in.: białka, tłuszcze, prowitaminę A, witaminę C. Działanie i zastosowanie: Roślina posiada działanie słabe uspokajające, moczopędne, przeciwzapalne. Herbata z suszonych liści podagrycznika (1 łyżeczka na 1 szklankę wrzątku, parzyć pod przykryciem przez 15 minut, przecedzić i w razie potrzeby pić 3-4 razy dziennie po 2/3 szklanki) to lek zalecany w kuracji podagry, żylaków odbytu, stanów zapalnych nerek i pęcherza, pomocniczo w kamicy nerkowej oraz na poprawę przemiany materii. Świeże liście przykładane na rany powodują szybsze ich gojenie się. Sokiem wyciśniętym z nich można nacierać miejsca ukąszeń przez owady. Więc po co w ogóle usuwać??? Idę robić sałatkę! Poszukajmy co może perz..... (dla ludzi, bo dla zwierzaków to juz napisała JAGODA )! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 23.04.2012 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 moze na ludzi tez tak dziala jak na zwierzaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 23.04.2012 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 ooo moja też podjada trawę i czasem też zdarza sie przy mnie zwrócić zawartość żołądka...dodatkowo jeszcze glinę je , psy sąsiadów tez glinę podjadają, wie ktos dlaczego? Ja dzis zbiedniałam mocno po wizycie u weta- a miało byc zwykłe coroczne szczepienie, + to tamto sramto i jeszcze kot i sie zebrało... Się witam z Państwem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 23.04.2012 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 pies je ziemie kiedy brakuje mu wapna, fosforu, moj czasem lize sciany to dla mnie znak ze czegos mu potrzeba. trawa sluzy oczyszczaniu organizmu i to dobrze ze piesek sam potrafi sobie poradzic. ja swojemu kupilam psi zestaw witamin i mineralow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 23.04.2012 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Piękny deszczyk nam się dzisiaj trafił i chociaż wygonił mnie z ulubionego o tej porze miejsca miejsca na tarasie to nawet się na niego nie złoszczę ... ogród wody potrzebował, a mi się nie chciało. Warto było odczekać Z Katmą jadę jutro, do innego weta, tak dla odmiany. P.S. W nowym numerze Angory na str 14 jest cudowne zdjęcie-collage zatytułowane "PiS idzie na wojnę" - popatrzcie, mnie to zdjęcie doprowadziło do łez ze śmiechu!!!!!! W sieci nie mogę znaleźć, niestety, to collage Pawła Wakuły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 23.04.2012 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Piękny deszczyk nam się dzisiaj trafił i chociaż wygonił mnie z ulubionego o tej porze miejsca miejsca na tarasie to nawet się na niego nie złoszczę ... ogród wody potrzebował, a mi się nie chciało. Warto było odczekać W życiu nie myślałam, że takiego dictum u Ciebie doczekam!!! Idę dojść do siebie. Braza mówi językiem prosto ode mnie, czysto rolnik, no... Wciąż jestem w szoku i podziw mój rośnie w tempie geometrycznym! U nas, kurde, deszcz nijak nie chce padać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 23.04.2012 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Oczywiście, że chwasty są pożyteczne! W ostatnich latach zaczęło mnie nawet nieco drażnić słowo "chwasty". To nie szkodniki - to dzikie rośliny po prostu, a nie chwasty. Przecie z nich wielki pożytek jest! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts