Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Brazowego Uroczyska

braza

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• braza

10541

• Agduś

4690

• DPS

3621

• wu

2676

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gagatka, to nie rokitnik, tego jegomościa mam chyba na zielonym tarasie. Pisze chyba, ale wygląda w sumie identycznie ... tak, to rokitnik! Widzisz, dzięki Tobie odkryłam, co mam :)

Mam nadzieję, że ktoś odkryje, co rośnie u mnie pod domem??

Agduś, spoko już mi przeszło, nie urosnę ... chociaż szczerze mówiąc ja bym się przy Tobie dziwnie nie czuła :D

No widzisz, jaka ta fajna zaraza, taki ogród!

Rokitniki fajne są, tylko mają jedną wadę: lezą podziemnymi kłączami wszędzie dokoła, jak perz!

Wyrastają w najmniej spodziewanych miejscach, nawet takie małe mają potem sztywne zdrewniałe łodygi, walka jest długa, trudna i zacięta.

Jeśli o mnie chodzi - przegrywam...

Czytałam dzisiaj artykuł z takimi peanami na cześć marychy, że chyba sobie posadzę i zajaram! Samo zdrowie! Leczy mnóstwo chorób i w ogóle! A szkodliwość mniejsza niż kofeiny podobno, że już o nikotynie nie wspomnę. I przedawkować się nie da. Ale tego nie mam zamiaru sprawdzać.

Chefie: :)

To moje zielone wygląda tak:

[ATTACH=CONFIG]115865[/ATTACH]

Może to i jest ta mahonia ...:rolleyes:

Jeśli ta twoja maryśka ma ostre kolce i piłkowane, sztywne i kłujące liście to może być berberysem juliany (nie zrzuca liści w łagodniejsze zimy).

StLS0yNjY3MTktQmVyYmVyaXMganVsaWFuYWUuanBn.jpg

Czytałam dzisiaj artykuł z takimi peanami na cześć marychy, że chyba sobie posadzę i zajaram! Samo zdrowie! Leczy mnóstwo chorób i w ogóle! A szkodliwość mniejsza niż kofeiny podobno, że już o nikotynie nie wspomnę. I przedawkować się nie da. Ale tego nie mam zamiaru sprawdzać.

... są jednak drobne wady ... nie powinno się łączyć z wódecznością (w zbyt dużych ilościach ... wódeczności) :) ;)

http://www.chefpaul.net/smiles/pat1.gif

Yetuś, chyba trafiłeś w sedno, to jest to!!! Liści zimą nie zrzuca, teraz wygląda jak sierota i ma drobne, żółte kwiatki! A rośnie toto od zachodniej strony ...

A z tą marychą ... skoro mniej szkodliwa niż nikotyna to się może przerzucę .... Ale skąd wziąć stałego dostawcę ...:lol2:

A teraz uwaga!!! Problem!!!

Potrzebne pomysły na strój na bal gimnazjalny dla mojej Latorośli! Ja odpadam - g...o znam się na modzie a już tym bardziej na wyjściowych kreacjach. Jakieś pomysły????

Moda nie ma nic do rzeczy - teraz tyle absolutnie różnych rzeczy jest modnych, że Młoda musi określić styl i dopiero szukać. Moja, jak wiesz, nabyła odlotową sukienkę w ciucharni w miasteczku 9 km. od Uroczyska. Za jakieś 2 zł nabyła, a wyglądała w niej jak milion dolarów na balu gimnazjalnym. Z Londynu przywiozła sobie znów czarne cudo w wampirzym stylu - też by się nadawało na bal, a zupełnie inne od tamtej. Takoż najpierw musicie określić, w czym Twoje dziecię będzie się dobrze czuło (poza dżinsami oczywiście).

Po co Ci stały dostawca? Mało masz ziemi do uprawiania?

W takiej dziczy nikt nawet nie zauważy tej maryni ;) hoduj, jakby co to na własne potrzeby, to jak tytoń dla palacza ;)

Ps. kiedyś rosła przy bagnach ale na suchym, tyle że wilgoć była dostepna non stop. Zające wiekszość zeżarły ale sporo zostało. Więc chyba nie jest wybredna odnośnie ziemi ;)

Rokitnik ma liście cienkie, na pewno nie z kolcami ;-)

ROKITNIK w medycynie (może tak nie walcz DPSia..):

Wyciągi olejowe z owoców zaleca się w chorobach gorączkowych (wywołanych przez wirusy lub bakterie), stanach zapalnych układu pokarmowego i chorobie wrzodowej żołądka oraz dwunastnicy, w stanach zapalnych różnych narządów wewnętrznych, biegunkach, w okresie ciąży i karmienia, przy dolegliwościach gośćcowych, niewielkich krwawieniach, zakrzepowym zapaleniu żył, wysokim poziomie cholesterolu we krwi, schorzeniach skórnych, wypadaniu włosów. Napary z liści używane są pomocniczo w leczeniu gośćca, stanów zapalnych przewodu pokarmowego. W ilościach 1-3 ml w stężeniu 5% olej z rokitnika podawany jest w iniekcjach domięśniowych jako środek wpływający na poprawę samopoczucia i działający regenerująco na organizm człowieka. Owoce rokitnika w postaci świeżej lub dżemów, konfitur i soków stosuje się zapobiegawczo jako naturalne źródło dobrze przyswajanej witaminy C, a także w przypadku licznych schorzeń wymagających zwiększonej ilości kwasu askorbinowego w organizmie.

Zewnętrznie wyciągi olejowe z owoców, ze względu na duże zawartości karotenów, tokoferoli i kwasów tłuszczowych stosuje się w oparzeniach, odmrożeniach, odleżynach, uszkodzeniach skóry przez promienie słoneczne i rentgenowskie, trudno gojących się ranach, stanach zapalnych skóry, grzybicach, zapaleniu pochwy i szyjki macicy, nadżerkach, do płukania w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła. Napary z liści wykorzystuje się do przemywania i okładów przy trudno gojących się ranach oraz w schorzeniach skóry.

Agduś - Młoda w Londynie już była? Fiu, fiu!!! :D

Ja swoim nie szukałam strojów.

Zawiozłam pod ciuchlandię i powiedziałam, że męskie w tamtym kącie, ja idę w drugi kąt. :lol2:

Tylko koszule skontrolowałam i krawaty + buty, żeby siary nie było.

Marychę będziesz sadzić?

Jacie, ale byś miała powodzenie wśród znajomych i innych gości!

Młoda w Londynie była na wycieczce szkolnej.

Ja bym jej nie kazała szukać w ciucharni sukni balowej. Jakby trza było, to bym w sklepie kupiła. No ale trafiła na takie cudo zupełnie przypadkiem, że szok po prostu! Nowiutka, jak na nią szyta, elegancka! Na allegro by za parę dych spokojnie poszła. I to bliżej setki niż dwudziestki. Zresztą Młoda ma farta, bo później znalazła też w ciuchach rewelacyjną małą czarną. No ale jak się ma taką sylwetkę, to łatwo coś fajnego w ciuchach znaleźć. W moim rozmiarze są tylko babciowe bluzki, sukienki jak namioty i spódnice jak pokrowce na kopę siana.

Rany, marychę mam hodować???? No muszę pomyśleć ... muszę ....

Szukam u wujka Googla jakiegoś pomysła .... Młoda ma zupełnie inną sylwetkę niż Agdusiowa gwiazda, poza tym nie cierpli sukienek ... Dlaczego to ja muszę o tym myśleć, też nie lubię sukienek!!!

Gagatka, jakoś powoli dochodzi do siebie i już nie kaszle, od dzisiaj jest tylko na tabletkach - do wczoraj cały czas zastrzyki ...