lmp119 28.06.2007 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Wczoraj analizowaliśmy możliwość powiększenia powierzchni poddasza. Myśleliśmy pomyśleć o poprzestawianiu ścianek , powiększeniu korytarza i przeniesieniu łazienki . Boję się tylko czy zewnątrz wyglądałoby to dobrze . Co sądzicie? Wyobrażcie sobie że cała góra jest wysunięta na równi z dachem , a dół zostaje z tarasikiem ? Nie wiem czy nie przedobrzymy , czy zewnątzr nie bedzie to śmiesznie wyglądało ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 28.06.2007 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 To nie będzie ten sam dom. Ja bym tego nie zrobiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 28.06.2007 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 świetny domek a co do zmian to JA zrobiłabym tak:dół - zamienić gospodarcze z łazienką miejscami, wiatrołap jest nieproporcjonalnie duży pomyślałabym nad zmniejszeniem go tj sciana z drzwiami do hallu w miejscu gdzie kończą się szafy (pionowa w dól a nie jak na projekcie pozioma) reszta parteru jest bardzo ok takze wielkosciowo wygląda dobrzea góra - balkony są super i za nic bym z nich nie zrezygnowała, jedyna EWENTUALNA zmiana to zamiana garderoby w sypialni która sama w sobie jest spora wiec jest miejsce na szafy (np przesuwając łóżko bardziej na srodek i wejscie do garderoby po obu str łóżka) na łazieneczkę, skoro podnosicie scianę kolankową to powierzchnie bedą większe i nic wiecej bym nie zmieniała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 28.06.2007 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Ktoś mi kiedyś powiedział, że jeśli bryły domów są podobne, to i wnętrza podobne. Twój dom jest przykładem na to jak bardzo się mylił. Mam podobną bryłę domu (w projekcie pierwotnym, bo po zmianach już nie) a zupełnie inny układ pomieszczeń. W Twoim projekcie najbardziej rażące jest umieszczenie wc w wiatrołapie. W sumie domek mi się podoba, tylko jak dla mnie mało funkcjonalna góra.Garderoba w jednej sypialni to za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kacha110 28.06.2007 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 http://www.dobry-dom.pl/projekty/MLLipinscy/LMP_119/poddasze_b.gifhttp://www.dobry-dom.pl/projekty/MLLipinscy/LMP_119/parter_b.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 28.06.2007 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Ktoś powiedział, że korytarzyk na górze jest mikro Kurde mój hol na górze ma 16 m plus 6 m schody. Jest 2 razy za duży. Od początku mnie irytował. Zmarnowana przestrzeń z którą nie wiadomo za bardzo co zrobić. Uważam, że hole w tym projekcie są akuracik. Domek jest baaardzo ładny. zmieniajcie jak najmniej i z głową. Nie motajcie nic z balkonami, bo to one nadają urok temu domkowi. Coś trzeba zrobić z tym wc na dole, najlepiej zamienić miejscami z pomieszczeniem obok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lmp119 28.06.2007 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Mi osobiście też nie wydaje się aby korytarzyk był za mały - jest ok Co do tych balkonów to rzeczywiście likwidując je moglibyśmy popsuć cały efekt . Nad resztą własnie się zastanawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 28.06.2007 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Pytanie zasadnicze: chcecie dom dla efektu? mając do wyboru pokój 16m2 lub 23m2 z jedną skośną ścianą, co zawsze utrudnia umeblowanie - wybrałabym jednak 23m2 ja wolę dom do mieszkania, nie dla efektu ale przyznaję, że balkon będzie zaspokajał poczucie estetyki osób patrzących z zewnątrz http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_confused.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lmp119 28.06.2007 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 ściany kolankowe będą podniesione o 1metr , tak więc z umeblowanie nie powinno byc problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 28.06.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Skoro tak - to efekt już nie ten http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif zresztą ten balkon frontowy będzie od ulicy? pomyśl jak często i do czego będzie wykorzystywany?wywalisz na niego pościel do wietrzenia? usiądziesz z kawą rano lub po pracy? cóż.... albo efekt albo metraż, tak czy inaczej wybór należy do Was próbuję tylko przekonać Cię do zastanowienia się nad użytecznością tego balkonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 28.06.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 żeby zachować styl domu od frontu i połączyć z funkcjonalnością to możesz zlikwidować taras i w powiększonym pokoju zrobić okno jak balkonowe z balustradą ale bez wypuszczonego balkonu..może być ciekawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 28.06.2007 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 od frontu w wiatrołapie masz takie okna do ziemi więc wg mnie by to ładnie grało gdyby u góry zrobić takie same z balustradą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lmp119 29.06.2007 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 hmmm , powiem szczerze zgłupiałam teraz kompletnie Zmiana od frontu ( likwidacja tarasu ) może by jeszcze jakoś wyglądała przyzwoicie, chociaż mam pewne watpliwości, a co strony od ogrodu to boję ise podjąc jakąkolwiek decyzję Zgadzam się że wazniejsza jst funkcjonalnośc domu niż efekt wizualny ... ale ... te balkony naprawdę tam pasują . Przydałby sie ktoś od wizualizacji , żeby zaprezentował nam jak to rzeczywiście bedzie wyglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 29.06.2007 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 ja bym tył zostawiła bo pomieszczenia na dole i górze z tej str są obszerne i nie wymagają powiększenia a front - to juz zależy od ciebie tylko zostaw okno długie i pseudo-balustradę może sie udać z likwidacją tarasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 29.06.2007 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 cóż, miałam podobny dylemat (albo i nie) jak wspomniałam mam bardzo podobną bryłę domu też miałam ten balkon na froncie - tylko u mnie za balkonem była łazienka a wyjście na balkon z pokoju obok nie zastanawiałam się długo - skorzystałam na tym naprawdę dużą łazienkęa przy skosie dachu funkcjonalność pomieszczenia jest dla mnie ważniejsza co do balkonu z tyłu - też go miałam http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gifusunęłam go z tego samego powodu, w końcu mam taras i duży ogród, nie muszę siedzieć na balkonie jak w bloku, żeby być na powietrzu najważniejsze jest to, czego Wy oczekujecieod nas zawsze dostaniesz tyle opinii ilu ludzi się wypowie - każdy ma swój gust i oczekiwania - i dobrze http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_wink.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lmp119 01.07.2007 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 Witam Canna Czy masz może jakieś rysunki lub zdjęcia twojego domku przed zmianami i teraz już po przeróbkach ?? Skoro masz podobną bryłę to może pomoże nam to w podjęciu decyzji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 01.07.2007 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 http://canna.fotosik.pl/albumy/85843.html prosisz - masz http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif tu są zdjęcia z realizacji oraz obrazki autorstwa architekta adaptującego, które zresztą uległy małym zmianom kiedy okazało się np. że nie narysował okna w pomieszczeniu gospodarczym a tu projekt "macierzysty" z balkonami: http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=194&IdKolekcji= jednak sprawa balkonów jest stara jak Forum, jedni je kochają inni nie ja akurat popieram tezę, że balkon jest namiastką ogródka w bloku - mając taras oraz duży ogród, w domu wolę mieć podłogę dalej niż bliżej nie buduję dla uciechy sąsiadów tylko dla własnej wygody, ale każdy ma prawo tą wygodę rozumieć po swojemu http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 01.07.2007 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 Zupełnie nie zgadzam się z tezą, że wygląd zewn. domu to tylko dla sąsiadów. To może lepiej w ogóle nie dbajmy o elewacje, albo wypicujmy je tylko od strony tarasu, od sąsiada niech se będzie odrapane Dom powinien nas cieszyć również z zewnątrz, zachęcać do przebywania w nim, powinien nam się po prostu podobać. Jeśli więc ten taras jest istotną rzeczą dla której właściciel wybrał dany projekt, jeśli dodatkowo fajnie się komponuje z bryłą domu, to niech zostanie. Co do metrażu to więcej, wcale nie znaczy lepiej, mówię na własnym przykładzie. Zdecydowanie zamiast 30 metrowej sypialni na górze, syn wolałby 16 m plus taras (ja też chętniej na nim wywietrzyłabym przysłowiową pościel, zamiast targać piernaty na dół) Ma jednak ogromny pokój, z którego mało co korzysta, bo wiadomo, że w rodzinie najwięcej czasu spędza się razem, a nie w swoich apartamentach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 02.07.2007 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Teoretycznie masz rację kuleczko najpewniej gdybym budowała dom w ubiegłym roku, albo wcześniej, zrobiłabym wiele rzeczy "dla uciechy oczu ", jednak przy dzisiejszych cenach materiałów i kosztach robocizny oraz braku miliona na budowę muszę iść na kompromis wolę nową kanapę w salonie i nowe meble w kuchni niż np. cud ogrodzenie - niestety realia zmuszają do takich wyborów co do omawianego domu wypowiadam się tylko w kwestii balkonu na ścianie frontowej, nie wierzę, że ktokolwiek przesiaduje na balkonie od strony ulicy mając za domem taras i ogród a tutaj nie ma wyboru: pokój 30 metrowy lub 16 mjest 9,1m2 z balkonem od ulicy - na którym nie zmieści się cała rodzina co do tarasu na górze od strony ogrodu zależy to od mieszkańców - jeśli rzeczywiście lubią spędzać czas na tarasach, tylko po kawę lub ciastko i tak trzeba lecieć na parter http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_wink.gifz drugiej strony zastanawiam się gdzie w tym domu można suszyć prozaiczne pranie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lmp119 02.07.2007 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 No cały czas myśłimy - decyzji jeszcze nie ma Póki co oczekujemy na kosztorys od murarza , jutro ma nam powiedzieć ile będzie kosztowała nas ta chatka na kurzej łapce A Wy ile obstawiacie ?? Chodzi o sama robocizną fundament + mury . Towar załatwiamy sami . Sama jestem ciekawa czy zabije nas ten kosztorys , czy bedzie do przyjęcia A tak na marginesie jak wkleić obrazek z boku ? i jak wklejacie zdjęcia, bo nie rozgryzłam tego jeszcze - aż wstyd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts