Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

siatka przeciw owadom i ptakom na dachu ?

Recommended Posts

Mam pytanie: czy siatka taka nalezy do standardowego prawidlowego wykonania dachu, czy tez nie? Ja w umowie z wykonawca mam zapisane poprostu wykonanie dachu i obrobek i nie mam takich szczegollow poruszonych.

W zwiazku z tym nie wiem czy wykonawca moze zarzadac doplaty czy tez to jest standard i musi dac.

Napiszcie prosze jak to u was bylo.

A co ze skutecznoscia, czy wogole warto sie przejmowac?

tego ze siatka"nie jest skutecznym zabezpieczeniem" - nie pisałem

pisałem ze nie warto sie przejmowac (np. tym co ktos pisze o ptakach)

ale jesli juz chcesz sie przejmowac ... :-? to poddam Ci lepszy temat ...

zabezpiecz sobie dach przeciw kunom - sa groźniejsze od ptaków ...

Hej. Są specjalne zabezpieczenia przeciewko ptakom i faktycznie kunom, które moga dostac sie pod dachówką, dokładnie miedzy pierwsza łatą sztorcową a fala dachówki(o ile masz dachówke falistą). to są takie "grzebienie " które sie przybija do wspomnianej pierwszej łat. są tez takie tasmy z plastyku, tez taki montowałe przy dachówce karpiówce.Z doswiadczenia polecam zastosowanie takich zabezoieczeń.

• 3 months później...
Wróblówka to jedno, a siatka taka tak wygląda:

http://dekpol.best.net.pl/images/akcesoria_siatki_2d.jpg

My may taką założoną oprócz wróblówki, tylko w innym kolorze grafitowym.

mam wróbłowkę i dodatkowo zamówiłem taką siatkę ale prawdę mówiąc nie wiem jak ją prawidłowo zamontować :oops:

Nazywa się to siatka ochronna okapu produkuje również IVT z twardego PCV osobiście polecam jednak taką samą tylko aluminiową malowaną proszkowo ma ją w ofercie Koramic. Montuję się ją w przypadkach gdy nie ma deski okapowej a krokwie zacięte są pod kątem prostym. Pozdrawiam.

Montuję się ją w przypadkach gdy nie ma deski okapowej a krokwie zacięte są pod kątem prostym. Pozdrawiam.

u mnie jest deska okapowa i krokwie scięte są pod przyszłą podbitkę (pod kątem prostym do ściany)

górale dziwili się gdzie taką siatkę zamontować

z tego co rozumiem nie jest ona mi potrzebna

zastanawiam się jednak jak hala_k wykorzystała tę kratkę jak też ma deskę okapową

na wszelki wypadek jeszcze zadzwonię do producenta

• 12 years później...
Montuję się ją w przypadkach gdy nie ma deski okapowej a krokwie zacięte są pod kątem prostym.

Czy zatem u mnie da się ją zamontować?

IMG_20200808_161012a.jpg

Czy taka siatka zastępuje grzebień wentylacyjny?

I jeszcze jedno pytanie.

Czy taka siatka jest widoczna z zewnątrz i zatem wymaga dobrania właściwego koloru, np. do dachówki?

Edytowane przez Robinson74