Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dzwonek do drzwi

Amor

Recommended Posts

Nie bardzo rozumiem, ale:

Czy chodzi o dodatkowy dzwonek oprócz tego, który jest/będzie w domo-/video - fonie?

Czy też chodzi o dzwonek o brzmieniu mechanicznym, a nie elektronicznym?

Jeśli to pierwsze, to raczej nie ma sensu, a jeśli to drugie, to każdy miłośnik dźwięku dzwonka mechanicznego przyzna, że ma to ogromny sens, bo dzwonki mechaniczne mają "duszę". :wink:

.

ykk - jak masz domofon przy bramce to dzwonek raczej zbędny - chyba że ... masz mozliwość zatrzaśnięcia drzwi i od zew. nie mozna ich otworzyć a żona siedzi w piwnicy i pierze albo prasuje 8) :cry: i nie słyszy pukania - a ty sie dobijasz bo piwo zostawiłes na blacie w kuchni :wink: to dzwonek się przyda

Teraz rozumiem, a raczej domyślam się, że włącznik domofonu jest na zewnątrz ogrodzenia i nie można sięgnąć do niego będąc pomiędzy ogrodzeniem, a domem.

No to wciąż, dla mnie, dzwonek jest bez sensu. Mamy przecież okna, w które można popukać lub telefony komórkowe, którymi można zwrócić uwagę domownika.

Ma sens, gdy w domu będzie biuro i klienci, a bramka w ogrodzeniu otwarta i daleko od domu.

.

Krótkie pytanie - czy ma sens robienie w domu dzwonka do drzwi wejściowych? ...

Ja mam domofon, a oprócz tego starą kołatkę na drzwiach wejściowych. A jak mnie najdzie, to jeszcze sobie dzwonek zainstaluję. I koguta. Żywego. Poza tym wisi koło drzwi doniczka z kwiatkiem. Ona nie ma sensu - prawda? Ale wisi.

Hmmm, ja będę miała dzwonek przy drzwiach wejściowych / oczywiście przy furtce również/. Przekonał mnie do tego sąsiad, który juz mieszka i sam doświadczył , że dzwonek jest potrzebny np ze względu na dzieci. Zdarza się tak , że dzieci bawią sie gdzieś w ogrodzie i kiedys niechcący zamknął dziecko na dworze myśląc że jest już w domu. Taki maluch w okno nie zapuka bo nie dostanie, pozostaje jedynie płacz :D :D Albo np dzieciak wpuści kogoś przez furtkę, a drzwi wejściowe będa zamknięte, to co? gośc będzie chodził wokół domu i stukał w okna?

Oczywiście to sprawa indywidualna, ale ja jestem za dzwonkiem. :)

Krótkie pytanie - czy ma sens robienie w domu dzwonka do drzwi wejściowych? Zakładam, że jest zainstalowany domo/videofon.

Z racji tego, że będę mieszkał tymczasowo bez ogrodzenia to dzwonek się przyda jak najbardziej. Później domofon załatwi sprawę a to, czy odłączę dzwonek zależy już później od ożytkowania.

Podobają mi się argumenty przedmówcy - dzwonek przy dzieciach konieczny.