Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak ustawić dom ??

Recommended Posts

Kupiłem projekt domu nazywa się on "dom w borówkach" i cały czas kombinuję jak go ustawić na działce.Czy są jakieś zwyczajowo przyjęte normy co do ustawienia domu czy może wynikają one z mądrości ludzkiej.W domku tym jedna ściana jest pełna (brak otworów okiennych i drzwiowych) w którą stronę świata wystawić taką ścianę .Architekt który ma zrobić adaptację tego projektu powiedział że jemu jest to obojętne i wstawi go na plan tak jak ja będę chciał.Działka jest dosyć duża bo ponad 5 tyś m.kw co Wy o tym sądzicie ?Znalazłem na tym forum podobny temat ale nic z tych wypowiedzi nie trafia mi do przekonania tak że zainicjowałem dyskusję raz jeszcze.

popatrz jak pada słońce na działce i jak wieją wiatry

ogólne zasady są takie że takie ślepe ściany od północy bo najzimniejsza a duże przeszklenia, tarasy etc od południa

wejście dobrze jest mieć od tej samej strony co wjazd i brama w ogrodzeniu, ze strefy tzw dziennej gdzie przebywasz najwięcej dobrze jest je widzieć.

Architekt który ma zrobić adaptację tego projektu powiedział że jemu jest to obojętne i wstawi go na plan tak jak ja będę chciał.

kochany architekt, doradzi, poradzi, zmieni, narysuje wszystko, bo jemu to obojętne

za coś takiego pogoniłbym dziada, albo chociaż po premii pojechał..

Witam,

Bez urazy ale nie ta kolejność. Projekt kupuje się przede wszystkim uwzględniając kierunek wjazdu na działkę (np. wjazd od strony południowej).

To narzuca wszystko tzn. rozkład pomieszczeń, tarasu, garażu, wejścia, itp.

Zupełnie inna kwestia to usytuowanie domu na działce; czy bliżej drogi czy w głębi, najlepszym wydaje się neutralne nie za blisko od każdego z sąsiadów, bo nigdy nie wiadomo czego można się w przyszłości spodziewać.

skoro działka pięć tysi to po co teakie filozofie? może ustawiać sobie jak chce, wjazd jak chce itp

oczywiście gdy warunki zabudowy nie wyznaczają jakiś warunków

ale jak ustawi na końcu działki to śnieżną zimą tunel do domu będzie trzeba odkopywać że hej :roll:

Trzeba wszystkie opcje dokładnie rozważyć bo to nie domek z klocków i później przestawic trochę trudno. :wink:

Nie mogę z tym się zgodzić. Ja mam działkę nie wiele mniejszą, wjazd od strony południowej (do pozwolenia na budowę wjazd musiał być uzgodniony z gminą). Nie wyobrażam sobie abym wjeżdżał np do garażu z ulicy nie na wprost, tylko obieżdżał dom z boku czy też od tyłu, nie mówiąc o wejściu do domu. Kierunek wjazdu na działkę narzuca niestety cały projekt,który jest ściśle dostosowany do kierunków świata. Nie uwzględniając tych elementarnych zasad dochodzi do takich absurdów, że np kotłownia czy sypialnia wychodzi od strony południowej a nie północnej a taras nie tam gdzie trzeba.

Pozdroofka.

Wszystko zależy od kierunków świata. Z reguły ścianę bez okien daje się od północy. Ale zależy też od rozmieszczenia pomieszczeń w domu. Zobacz jak pada słońce, gdzie masz kuchnię, salon, taras i sam dojdziesz jaki kierunek obrać. Weź pod uwagę również wjazd na działkę.

Pozdrawiam,

kolecik

Jest kilka elementarnych zasad związanych z usytuowaniem domu na działce. Przedewszystkim nalezy zacząć od działki. Najlepsze są te z wjazdem od północy. Wtedy naturalnie pomieszczenia gospodarcze oraz kuchnia wychodza od strony pólnocnej. Ma to swoje uzasadnienie. Kuchnia jest zwylke dosyć ciepłym pomieszczeniem i dodatkowe duże nasłonecznienie nie jest tam potrzebne lub nawet nie jest wskazane. Szybciej psuja się produkty, fermentują owoce etc.

Pomieszczenia gospodarcze z kolei nie wymagają dużego nasłonecznienia ponieważ bywamy tam raczej rzadko.

Przy takim układzie salon oraz pozsotałe pokoje strefy dziennej usytuowane sa na południe. Są wtedy dobrze nasłonecznione i mają bezpośrednie wyjscie na taras, który również jest od strony południowej. Wracajac do domu po pracy możesz spedzić jeszcze kilka godzin w nasłonecznionym ogrodzie lub na tarasie.

Nie masz problemu z utrzymaniem roślin w ogrodzie.

Kolejna zasada dotyczy sypialni. Jesli nie lubisz budzic się zbyt wcześnie rano nie nalezy jest umieszczac od wschodniej strony. Poranne słońce bedzie cię skutecznie budziło wczesniej niż chciałbyś.

Pozostałe pomieszczenia chyba dowolnie. Nalezy zwrócić uwagę na ich funkcjonalne ułożenie w budynku.

• 8 years później...

Witam,

Wznawiam temat.

Posiadam działkę 8.6 ar (28mx30m) z wjazdem od północy.Działka prosta.

Planuję wybudować dom wielkości ~130m2 pow. użytkowej. Z dachem dwuspadowym, garażem, balkonem. Coś w okolicach Kendry (http://www.tooba.pl/projekt-domu-Kendra-TCD-389). Na działce planuję wybudować studnię chłonną na deszczówkę. Dom chce umieścić kalenicą na wprost wjazdu. Garaż od strony wschodniej. Obok garażu lub ewentualnie przed (jeszcze nie wiem co lepsze - pewnie obok) chce w przyszłości postawic wiatę na drugi samochód.

Pytania:

1. Gdzie najlepiej podciągnąć sobie media (woda + kanalizacja). Gdzie umieścić studzienki.

Czy ciągnąć wodę wzdłuż drogi (w drodze) czy lepiej poza drogą. Droga na razie jest nie utwardzona.

2. Gdzie umieścić studnię chłonną, Czy wystarczy jedna.

3. Jak umieścić dom - chodzi mi jakie odległości od strony wjazdu)

Plan sytuacyjny przedstawiam na zdjęciach.

Na razie planuję ustawienie jak na zdjęciach.

DziałkaDom.jpg

DziałkaPlan.jpg

Z góry dzięki z wszelkie rady.

pozdrawiam, Marcin

DziałkaDom.jpg

Edytowane przez smolarz

• 2 months później...

Wracam do tematu.

Planuję dom z poddaszem (dwuspadowy, Kuchnia, salon, sypialnie będą od zachodu). Zamiast garażu wiata na 2 auta + pomieszczenie gospodarcze.

Na razie planuję rozstawienie całości jak poniżej:

Działka_Wiata.jpg

Proszę o pomoc czy dobrze sobie to zaplanowałem - głównie chodzi mi po umieszczenie wiaty oraz odległości domu/wiaty od granicy, wjazdu.

Na co zwrócić uwagę.