Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja co - samemu ???

pawcik7

Recommended Posts

• Odpowiedzi 99
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chciałbym inwestora zapytać ile mu służy już instalacja z pp i na jakich temperaturach pracował kocioł jak były mrozy .Po 10 latach zrób próbę i wytnik kawałek pp i dobrze się przypatrz do środka , naprawdę poczekam na rezultaty .,

ADAMOS nie strasz bo piszesz strachy na lachy. Widziałem juz instalację c.o z PP ( nawet nie z PP-R tylko gorszą z niemodyfikowanego PP) po chyba 10 latach i nie potwierdzam twoich czarnych scenariuszów. Właśnie dla tego że widziałem na własne oczy kiedyś przy okazji rozbiórki pewnego budynku. Specjalnie tak jak napisałeś zaglądałem do środka rury c.o. która to rura na dodatek była zalana bezpośrednio w szlichcie. Jeśli chodzi o maksymalne temperatury tej zimy to w najwieksze mrozy temperatura w mojej instalacji osiagała na zasilaniu ok. 63 oC (mam instalację 70/50) było to może ze 3 dni. Być może tak jak napisałes jak ktoś sobie zafundował instalację z PP i ma kocioł na węgiel i notorycznie gotuje wode w instalacji to pewnie może cos się złego dziać. Ale nikt rozumny nie robi instalacji z PP do kotła na węgiel. Chociaż tacy są u nas fachowcy że specjalnie to by mnie nie zdziwiło przecież z klejonki też robią do kotlów węglowych co może nie słyszałeś o takich przypadkach :wink: :D Do kotłów węglowych robi się ze stali czarnej a jak kogoś stać to może sobie zafundować z Cu. Przy instalacjach niskotemperaturowych naprawde spokojnie mozna dawać PP-R, PEX itp.

Pozdrawiam

P.S.

Na razie moja instalacja pracuje drugi sezon.

Jak miałeś kondesata to dlaczego nie miałeś max 50 ponieważ powyżej to po co kupować lepiej zwykły a błąd pochodzi wiesz z czego. Co do twojej rurki napewno nie wiesz jak była expoloataowana w jakich ekstremach więc twoje zdanie jest nie wiarygodne ,Pisałem o rurce używanej w c.o przy kotle na paliwa stałe.Adam

Jak miałeś kondesata to dlaczego nie miałeś max 50 ponieważ powyżej to po co kupować lepiej zwykły a błąd pochodzi wiesz z czego. Co do twojej rurki napewno nie wiesz jak była expoloataowana w jakich ekstremach więc twoje zdanie jest nie wiarygodne ,Pisałem o rurce używanej w c.o przy kotle na paliwa stałe.Adam

Adam przy kondensacie ważna jest temperatura powrotu a nie zasilania :wink: Natomiast na trwałość wpływa temperatura zasilania więc podałem zasilanie bo o tym mówilismy.

Instalacja z PP o której pisałem że była OK. eksploatowana była przy kotle olejowym z automatyką więc pewnie przegrzewów nie było. Oczywiście mam świadomość tego że kotła na wegiel sobie nie podłaczę chociaż może za parę lat może bedą takie kotły z automatyka na miał może groszek że spokojnie bedzie można spać i nie bać się gotowania w instalacji.

Pozdrawiam

Ja naprawdę głupi umrę ,ponieważ zawsze mi się wydawało że 109% sprawmości można osiągnąc jedynie przy temperaturze 40/30

ADAMOS daj spokój :D Gdzie widziałes te 109% sprawności chyba tylko w folderach reklamowych Wieśmama :wink: .

Przy mojej instalacji można sie spodziewać sprawności eksploatacyjnej najwyżej na poziomoe 100...102% przy 40/30 pewnie gdzieś w porywach do 104 no może 105%. No ale wtedy grzejniki zajmą chyba całe pokokoje.

Pozdrawiam

...

Inwestror te 109% to reklamuja wszyscy producenci :lol: :lol: :lol:

Wiem że reklamują ale to nie ma wiele wspólnego z tym ile kocioł naprawde spala. Ta wartość sprawności to pewnie do :wink: 109%

Zapewne jest to jakaś chwilowa sprawnośc badana w warunkach labolatorium zakładowego producenta. Z tego co się orientuję jeśli wykropli się całą wodę ze spalin to można się spodziewać do 111% wiecej już się nie da.

Pozdrawiam

hepworth jest najdroższą instalacją .

No nie wiem. Znam droższe. Poza tym jest jeszcze KISAN dla lubiących samodzielność. Robiliśmy sobie w obu systemach. KISAN jest bardziej dla siłaczy :wink: Instalacja zrobiona w KISANIE działa bez zarzutu już 6 lat. Hep02 działa 3 lata. Wszystkie niewykorzystane złączki można zwrócić dystrybutorowi. :wink:

Tu jeszcze nie koniec ponieważ jest hepworth orginalny i tandetne podróby.

Wtedy kiedy ja kupowałam HEP w moim mieście był tylko jeden dystrybutor. I zawsze od wieków ten sam. Nie mam wątpliwości co do autentyczności materiału.

• 3 weeks później...

Zgadzam się w 100 procentach z 'Inwestorem'.

Do wszystkiego trzeba mieć głowę i minimum wiedzy.

Ja osobiście jakoś słabo ufam tzw. fachowcom... (ktoś pamięta "Usterka - TVN :)" ).

A fachowców profesjonalnych jest mało.. i dla nich rynek to firmy niż osoby prywatne.

Nawet jak wynajmuję 'fachowca' to lubię znać i rozumieć temat, aby mieć pewność, że raczej nic nie sknoci.....

Sam robiłem instalację wodną z elektrycznym pogrzewaczem wody w łazience na działce.

Sam robiłem przeróbki w łazience w swoim pierwszym mieszkaniu...to są banalne tematy...

Ale rzeczywiście, jak ktoś ma obawy, lepiej niech nie probuje....

Ale ściemniasz - wszyscy piszą ,że do kotłów na paliwa stałe nie wolno stosowac plastiku ,a Ty opisujesz dokładnie taki przypadek. Taka instalacja była nieprawidłowa - tak ciężko to przyjąć do wiadomości? Napisz ile razy sie przegrzała ,a wtedy opisuj swoje wrażenia z obdukcji rur.

• 1 month później...

A ja wzialem instalatora do wykonania CO i CWU. Stryjek mi polecil, ze dobry (jego firma robi rowniez duze inwestycje). Moze i dobry, ale jego pracownik to partacz, mimo ze wspolpracuja ze soba od 7 lat. Ciekawe jak sie taki uchowal. Moze obaj sa siebie warci...Bede musial po lamerze poprawiac. I tyle na temat hiperfachowcow od X lat w branży.

W życiu albo się ma szczęscie albo się nie ma.

• 2 months później...

Ja tez niezbyt ufam fachowcom, a porownywanie lekarzy czy innych zawodow o gruntownym wyksztalceniu do wiedzy hydraulicznej jest totalnym nieporozumieniem (no chyba ze hydraulik wkuwal po nocach przez jakies 9 lat i dalej sie doksztalca :lol: ) Rozumiem, ze jak Grzesiek13 chce zjesc obiad to idzie do restauracji (bo od tego sa przeciez kucharze). Jesli ktos tylko ma czas i checi to prawie z wszystkimi pracami sobie poradzi. Bardzo cenna uwage dal inwestor, osobiscie znam ludzi (starszych ode mnie i od ktorych moge sie uczyc), ktorzy zawsze szukaja informacji u zrodla i ma to zastosowanie w kazdej dziedzinie, a zazwyczaj nikt nie wierzy, ze zrodlo moze dac jakiekolwiek wskazowki. Przewaznie jest to cecha ludzi uparcie dazacych do celu.

Przepraszam za brak polskich liter, ale jakos tak sie przyzwyczilem pisac i ciezko mi sie przestawic.

Ja, pomimo, że nie mam dwóch lewych rąk, a pomajstrkować i zrobić coś samemu lubię - stwierdziłem, że instalację c.o. i wodną zrobią mi fachowcy. Ponieważ robiłem z miedzi konieczne było do jej wykonania jedynie posiadamie palnika, papieru ściernego, flexa do cięcia rur i kilka podstawowych narzędzi. Z jednej strony - wydawało mi się to proste, ale mimo wszystko (oraz również z powodu braku palnika) wziąłem fachowców. Po 3 miesiącach zauważyłem przeciek na rurze wodnej i zadzwoniłem żeby to szybko naprawili. Poneważ łaskawcy sprężali się ze 3 dni, a wyciek robił się coraz większy kupiłem sobie palnik i naprawiłem przeciek sam . Koszt - 200zł. i przynajmniej bez nerwów. Palnik jeszcze mi się przyda, bo czeka na mnie w przyszłości instalacja wodna w łazience na piętrze.

Okazuje się, że nie taki diabeł straszny jak go malują :p