Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dlatego też poprosiłem o uściślenie jaki zakres i ile procent podskoczyło

inwestor ma za zwyczaj mentalność Kalego

po części rozumiem, a po części nie

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Geno papier często nie wystarczy, często wykonawcy rezygnują nawet po podpisaniu umowy, bo im się nie opłaca

Zgadza się, natomiast jest coś takiego jak kara za odstąpienie od umowy, choć nie eliminuje ryzyka odstąpienia od umowy, jednak zapewnia jakąś rekompensatę.

Chociaż teraz wykonawcy praktykują zapisy w umowie o renegocjacji cen.

...a papieru i tak się trzeba uczyć co potwierdza to forum....i liczba pokrzywdzonych.

dstasiu jak to co zrobić... jeśli zapłacisz przyzwyczisz pana wykonawcę, że tak można i da radę urwać trochę ziarek.

Potem taki wykonawca pójdzie do innego inwestora i tak w kółeczko.

Pozostań przy swoim, powiedz że umowa dzentelmeńska to umowa i koniec.

A jeśli masz poczucie i uważasz że wykonał dobrą robotę i rzetelną to zapłać mu część czy całość w formie premi uznaniowej czy jak tam. I wilk syty i owca cała i zobaczysz że twoje kontakty z wykonawcą będą lepiej niż dobre.

W przyszłości jakaś reklamacja czy cokolwiek będzie łatwij i lepij dla ciebie

Z trzema wykonawcami rozmawiałem -jak mówiłem że chciałbym umowę to odpowiedż jest jedna to my dziękujemy, wolimy iść robic do kogoś bez umowy. I co w takiej sytuacji? Miec wykonwców bez umowy czy wcale?
Z trzema wykonawcami rozmawiałem -jak mówiłem że chciałbym umowę to odpowiedż jest jedna to my dziękujemy, wolimy iść robic do kogoś bez umowy. I co w takiej sytuacji? Miec wykonwców bez umowy czy wcale?

To nie są wykonawcy :wink:

W takim przypadku trzeba wyraźnie artykułować zakres rzeczowy i cenę - niemniej jednak potem mogą i tak być proeblemy, ale macie równe - bo co ci zrobi wykonawca jak mu nie zaplacisz tej powiekszonej ceny?

dstasiu

Wygląda na to że nie dogadaliscie się konkretnie. Należy pamiętać że oferta cenowa którą dostałeś od wykonawcy w 2006r była ważna góra 7dni. Jesli chciałeś przedłużenia ważności oferty to trzeba było poprosić o oznaczenie terminu wazności czyli klauzulę na ofercie "oferta ważna np. 6 miesięcy albo rok" Pozatym czemu nie umówiłeś się konkretnie przed robotą ? Teraz ceny które podał wykonawca są już dawno nieważne i nieobowiązujace. Jeśli nie dogadałeś się konkretnie z wykonawcą bezpośrednio przed robotą to znaczy że zgodziłeś się na to że wykonawca poda ci cenę po robocie i wtedy będzie cie sie rozliczać.

Pozdrawiam

Skąd wiesz, że oferta obowiązywała przez tydzień? Przecież jeżeli się dogadywali to pewnie mówili o konkretnym (mniej więcej) terminie wykonania prac. I takiego terminu powinna była dotyczyć wycena.

Ja ze swoimi murarzami umawiałem się w październiku 2005, prace zaczeli w maju, a skończyli w czerwcu 2006. I nie wołali o więcej niż się umawialiśmy.

adrian

Oferta bez oznaczonego terminu obowiązywania jest ważna przez ok 7 dni. Regulją to przepisy KC. Nie jestem wykonawcą ale wymaganie od kogoś aby trzymał się cen które kiedyś tam podał jest przeginaniem pały. To tak jakbyś przyszedł do sklepu po kiełbasę i powiedział prosze mi odłożyć 5 kg gdzieś za pół roku wpadnę i może kupię ale cena ma być taka jak dzisiaj.

Jesli chcesz gwarancji ceny to wpłacasz wykonawcy zadatek i spisujesz umowe. Jak tego nie zrobisz to twoje ustalenia nie sa wiążace dla nikogo. Zarówno ty jak i wykonawca możecie od takich luźnych ustaleń odstąpić bez najmniejszych konsekwencji. Ludzie kochane miejmy odrobinę rozsądku i nie przeginajmy pały.

Pozdrawiam

Oferta bez oznaczonego terminu obowiązywania jest ważna przez ok 7 dni. Regulją to przepisy KC. Nie jestem wykonawcą ale wymaganie od kogoś aby trzymał się cen które kiedyś tam podał jest przeginaniem pały. To tak jakbyś przyszedł do sklepu po kiełbasę i powiedział prosze mi odłożyć 5 kg gdzieś za pół roku wpadnę i może kupię ale cena ma być taka jak dzisiaj.

Jesli chcesz gwarancji ceny to wpłacasz wykonawcy zadatek i spisujesz umowe. Jak tego nie zrobisz to twoje ustalenia nie sa wiążace dla nikogo. Zarówno ty jak i wykonawca możecie od takich luźnych ustaleń odstąpić bez najmniejszych konsekwencji. Ludzie kochane miejmy odrobinę rozsądku i nie przeginajmy pały.

Eeeee,

przykład od czapy.

Tu nie chodzi o KC, tylko o zwykłą uczciwość. Słowo droższe pieniędzy.

I tyle.

Z.

kociamama

To co opisałaś nie ma nic wspólnego z uczciwością i dawaniem słowa.

Nie broniłem nigdy wykonawców ale ludziska miejcie litość jakie dane słowo ???

Wykonawca powiedział jedynie ileśtam miesiecy temu ile u niego by wynosiły koszty w owym czasie i tyle. Jeśli nie zapadły konkretne ustalenia czyli zadatek i umowa to temat należy traktować jako zamkniety a jedynie padła luźna umowa że może za ileś tam miesięcy wykonawca będzie poproszony jeszcze raz.

Nie mozna mieć mentalności Kalego że jak Kalemu ukraśc to źle ale jak Kali ukraść to dobrze. Życie to nie tylko sama mamona, odrobine godności też by się zdało. Jeśli wykonawca dotrzyma wczesniejszych ustaleń to chwała mu za to jesli nie to pretensji mieć do niego nie wolno bo poprzednie ustalenia są już przedawnione.

Pozdrawiam

Gość M@riusz_Radom

Ty piszesz o czym innym, reszta pisze o czym innym

Po co wykonawca podjął się wykonywania danej pracy ? Zmusił go ktoś ? Mógł od razu powiedzieć, że stara stawka jest nieaktualna a nie rżnąć głupa i czekać do końca roboty...

....Jeśli nie zapadły konkretne ustalenia czyli zadatek i umowa to temat należy traktować jako zamkniety...

I tu się nie zgadzamy.

Jak się umawiam z ekipą, że wejdą za pół roku i będzie mnie to kosztowało tyle i tyle, to jest dla mnie wiążące. Nawet jak nie ma zadatku i umowy.

Zycie to nie KC.

Pozdrawiam również,

Z.

Może niech autor watku opisze jak sie bezposrednio przed robotą dogadali. Czy wykonawca potwierdził swoją oferte czy nie ? A może wcale nie rozmawiali na ten temat a teraz każdy broni swoich racji.

Ponieważ dstasiu nie napisał nic o uzgodnieniach przed robotą to przyjmuję że nie było takich uzgodnień. Jak sprawy nie dogadał to teraz jest zdany nałaskę wykonawcy i musi znaleść jakieś rozwiązanie.

Pozdrawiam

....Jeśli nie zapadły konkretne ustalenia czyli zadatek i umowa to temat należy traktować jako zamkniety...

I tu się nie zgadzamy.

Jak się umawiam z ekipą, że wejdą za pół roku i będzie mnie to kosztowało tyle i tyle, to jest dla mnie wiążące. Nawet jak nie ma zadatku i umowy.

Zycie to nie KC.

Pozdrawiam również,

Z.

Widzisz tylko że nikt z ekipą się nie umawiał że za tą samą cenę zrobi za ilestam miesiecy, mało tego nikt się nie spytał przed robotą za ile aktualnie robi. Więc o czym ta gadka.

Gdyby dstasiu potwierdził przed robotą jej cenę to tego watku by pewnie nie było bo wiecej niz sie umówił by nie zapłacił.

Pozdrawiam

Gość M@riusz_Radom
ak sprawy nie dogadał to teraz jest zdany na łaskę wykonawcy i musi znaleść jakieś rozwiązanie.

Pozdrawiam

Że niby co ? To Wykonawca stoi na straconej pozycji i tylko od dobrej woli Inwestora zależy to, czy będzie miał gest wypłacić więcej czy nie. Kwestie finansowe powinny być przez WYKONAWCĘ ustalone ZANIM podejmie się on pracy.

To tyle z mojej strony.

Gość M@riusz_Radom
Widzisz tylko że nikt z ekipą się nie umawiał że za tą samą cenę zrobi za ilestam miesiecy, mało tego nikt się nie spytał przed robotą za ile aktualnie robi. Więc o czym ta gadka.

A o tym gadka, że w takiej sytuacji Inwestor może kopnąć w du.ę wykonawcę i nie zapłacić mu ani grosza ponad to, co ustalili wcześniej. NIC więcej ...

Na co się powoła wykonawca dochodząc swoich praw - na umowę USTNĄ !! A taka była zawierana wedle starych stawek. Kolejny raz powtórzę - to w interesie wykonawcy jest UPRZEDZIĆ, że stawki wzrosły. I to PRZED podjęciem się wykonywania danej pracy ..