Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa właścicieli MINI OGRÓDKÓW

Berolina

Recommended Posts

Sonis, no musze Cie rozczarowac, moze nie do konca ale jednak :oops: ja jestem z tych co maja traume ogrodnicza :wink:

Mieszkalam kiedys w domu z ogrodem 1000m2, do tego wielkie drzewa owocowe... nie tylko nasze ale i sasiadow. Jak sobie pomysle o tych taczkach jablek, sliwek, gruszek ktore rok w rok trzeba bylo wywozic, to mi sie slabo robi :roll: byl taki okres ze nie mozna bylo dziecia na ogrod wypedzic bo os bylo wiecej niz trawy na trawniku przez te cholerne spady.... koszenie trawnika bylo tez niezlym przedsiewzieciem :lol: a juz o lisciach przed zima nie powiem ani slowa :evil: Oczywiscie jak komus to nie przeszkadza to jest okejos, ja wolalam z dzieciem siedziec na basenie niz zajmowac sie takimi robotami.

ale zeby Ciebie nie rozczarowac do konca, to zielenina zajmuje sie tez obecnie w moim mini mieszkaniowym ogrodku.. oto dowod

http://img364.imageshack.us/img364/5856/img28001ew5.jpg

http://img517.imageshack.us/img517/6997/img17581le5.jpg

pozniej wyglada to tak

http://img103.imageshack.us/img103/615/img2044if5.jpg

to z drugiej strony i jak widzisz prawie wszystko mam w doniczkach albo w betonowych gazonach

http://img201.imageshack.us/img201/2197/img17311us3.jpg

http://img519.imageshack.us/img519/8681/img17621lj8.jpg

trawe odnawiam srednio raz na dwa lata :roll: mam 20 cm ziemi a pod spodem piach rzeczny i pomimo wszystkich zabiegow mozna sobie w leb strzelic.... gdybym wiedziala to wczesniej, to taras poszedlby az do zywoplotu i miala bym spokoj. Dlatego teraz przy tak malym ogrodku w szeregowce zrobie to calkiem inaczej, trawy prawie w ogole nie bedzie... reszta ktora tam zasiedle bedzie z sortu "nic nie trzeba przy mnie robic" :wink:

• Odpowiedzi 322
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No proszę a mi się marzy choćby kawałek trawki. :roll: Wychowałam się na betonowym podwórku i mamna tym punkcie uraz z dzieciństwa. :wink: Wkrótce zamieszkam niestety też w szeregówce. Możliwości nie ma wielkich na stworzenie pięknego ogrodu, ale jest szansa na małą namiastkę zieleni. :D Może macie jakieś propozycje, zdjęcia, pomysły na rozplanowanie wąskiego kawałka ziemi, znajdującego się przy budynku mieszkalnym oraz betonowym murze otaczającym działkę??

• 2 weeks później...
A ja mam ostatnio doła :( . Jestem załamana tym moim ogródkiem wielkości chusteczki. Marzył mi się ogród a mam taras... Nawet dla dzieci za mało miejsca do biegania... A chciałam i piaskownicę i huśtawkę, pergolkę ławeczkę fontannę... ;( Chyba z większości muszę zrezygnować, bo co da się zrobic na 60 m2??!!

Huśtawkę stojącą w zagłebionej piaskownicy, na betonowych słupach.Dookoła border ok.60cm z miękkiej wykładziny elastomerowej ( łatwiej zmiatać piasek i w razie upadku z huśtwaki - sprężynuje)

http://forum.muratordom.pl/wiewtopic.php?t=85959&highlight=bezpieczne+nawierzchnie

Gdy dzieci dorosną, wybierzesz piach, dasz folię i będzie oczko wodne!

Wzdłuż płotu i na skarpie nasadzenia od największych do miniatur + strumyk na skarpie, a na środku placyk z trawką :-)))

Co do miejsca do biegania..

Cieszcie się, że macie dom! Bo radość to podstawa każdego działania.

I ona daje uśmiech na buzi. Wielkość ogródka to tylko wyzwanie, któremu trzeba sprostać.

Ogrodu w całości się nie betonuje, a rośliny przez 2 lata można spokojnie przesadzać, bez większych komplikacji, więc potraktuj je teraz jako meble, które w razie czego przeniesiesz w inne miejsce. ( tak, przynajmnie ja robię w każdym od nowa urządzanym, swoim ogrodzie).

Kto powiedział, że dzieci muszą mieć wybieg wielkości parkuru? Ile godzin dziennie biegają? Toż to nie maratończycy :D

Więc, Słońce!

Głowa do góry! No, chyba,że wolałabyś zamienić swój domek na bezproblemowe, komfortowe M-4 w bloku?! :o

Chętnych będzie co niemiara, bo Twoje kłopoty, będą dla nich RADOŚCIĄ :D

Dzięki za słowa otuchy. Muszę przyznać Ci rację, teraz mam takie piękne, bezproblemowe M3 z całymi 38 metrami. Ten mój maleńki ogródek będzie prawie 2x większy niż moje obecne mieszkanie.... Narazie robi mi się płot, wyszedł chyba zbyt pomarańczowy, sąsiedzi zrobili zielony i wygląda o niebo lepiej. Kurcze, spaprałam sprawę... Jak się wkurzę to go przemaluję na coś w brązie ciemniejszego, bo zielonego to już chyba nie da się zrobić... Zielony chyba by się tak nie rzucał w oczy i powiększyłby przestrzeń... choliwka, przekombinowałam...

Echeeeeeeeeeeeeeee :D

Zielony zaciera granice i optycznie powiększa przestrzeń.

Ale... ogród japoński lubi czerwienie i pomarańcze ( wiśnie japońska), więc jesli będa miniatury lub formowane kule na kijku, to kolor ogrodzenia tylko podkreśli zieleń i formę drzewek :D

Echeeeeeeeeeeeeeee :D

Zielony zaciera granice i optycznie powiększa przestrzeń.

Ale... ogród japoński lubi czerwienie i pomarańcze ( wiśnie japońska), więc jesli będa miniatury lub formowane kule na kijku, to kolor ogrodzenia tylko podkreśli zieleń i formę drzewek :D

I co ja mam teraz zrobić :-( ?? Japońskiego nie chcę, bo tam dużo kamyczków, a moje dziecko nic tylko by rzucało tymi kamykami... Pomalować płot na zielono?? Ale ze mnie gapa... a wystarczyło zapytać...

Dzięki. Juz podjełam decyzję. Płot zostanie przemalowany na zielono. Szkoda, że tak wtopiłam z tym kolorem, bo teraz to już pozostanie chyba tylko farba w zielonym kolorze...

Przed chwilką oglądałam super program o małych ogrodach na BBC Prime Model Gardens. Jutro też leci o godz.11tej.

http://img364.imageshack.us/img364/5856/img28001ew5.jpg

Mohag - to Ty :D ?

Fajna babka z Ciebie, a nie mogłabyś się do nas obrócić chociaż troszeczkę :wink: ?

I przy roślinkach coś jednak dłubiesz, więc nie jest tak źle.

Ladny ten Twój ogródek, a już się bałam, że tylko beton straszy :wink: .

A, to...skarpa Beroliny :D

http://images.jupiterimages.com/common/detail/36/90/23219036.jpg

w niedalekiej przyszłości, rzecz jasna :p

Kurcze fajna! już się nie mogę doczekać. Póki co męczę się z łazienką, muszę poukładać płytki i pozamawiać wyposażenie. Potem chyba dalej wnętrza, bo muszę zamówić kuchnię, drzwi i schody, na to się długo czeka. Ogródek niestety odłogiem leży...

Mojego brata :lol:

No to masz zdolnego brata, super :)

o tak :lol: jest moim niedośćigłym wzorem :D np ...bukszpany sam sobie wychodował , wszystkie cięcia ,formy na roślinach uczył sie z książek ...trawa w jego ogródku jest jak najlepszej jakości dywan perski - nigdy w życiu nie będę mieć takiego :( ale na takiej powierzchni -można pielęgnację zrobić w tri-miga :D ale trzeba też to lubić :lol:

Ew-ka...

Czy mogłabyś zamieścić wiecej zdjęć z ogrodu brata? Jest cudny. Bardzo jestem ciekawa jak wygląda wejści do ogrodu i przedogródek. Jeżeli brat sie zgodzi to proszę o wiecej .... :-)

niestety nie ma przedogródka -do ogrodyu jest wejście z tarasu lub garażu ( ogródek ma kształt litery L ( jest jeszcze pare zdjęć w moim dzienniku str 5)

Edytowane przez Ew-ka