dariusz_s 23.06.2007 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 Czy warto biorąc kredyt na budowę wybrać bank za posrednictwen openfinance lub Expandera? Czy może lepiej samemu pochodzic po bankach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 23.06.2007 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 Nie odpowiem czy warto, bo nie wiem. Warto jednak zwrocic uwage na element zwany prowizja za udzielenie kredytu. Tu zawarte jest zapewne wynagrodzenie posrednikow, ktorzy oficjalnie pracuja harytatywnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomolo 23.06.2007 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 WARUNKI DECYZJI PRODUKT: KREDYT HIPOTECZNY Z KARENCJĄCEL KREDYTOWANIA: budowę domu jednorodzinnego systemem gospodarczymWALUTA: CHFWARTOŚĆ KREDYTU: 192700.00 PLNMARŻA: 1.25%OKRES KREDYTOWANIA: 240 miesięcyWARTOŚĆ ZABEZPIECZENIA: 350000.00PLNPROWIZJA ZA UDZIELENIE KREDYTU: 0.00%PROWIZJA ZA WCZEŚNIEJSZĄ SPŁATĘ: 1.000%PODWYŻSZENIE MARŻY DO CZASU USTANOWIENIA HIPOTEKI: 1.00% to sa moje warumki . posredniczyl open finance . do tego 0zl za wycene , 0zl za przewalutowanie i przyzwoity procent?(1,25%+L3M 2,38%). nie wiem jakie warunki sam bym zalatwil bez posrednika, nie sprawdzalem bo po prostu nie mam czasu. mysle , ze taka forma zalatwiania kredytu jest naj mniej czasochlonna bo zalatwilem wszystko w jeden dzien i teraz jade podpisac umowe. z tego co sie na szybko dowiadywalem u znajomych to bede mial bardzo przyzwoite warunki. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 23.06.2007 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 Czy warto biorąc kredyt na budowę wybrać bank za posrednictwen openfinance lub Expandera? Czy może lepiej samemu pochodzic po bankach? Ja biorę już drugi kredyt. Za każdym razem najpierw odwiedzałem Open i Expandera. Obsługa taka sobie, mało kompetentna. Potem szedłem do banku. Oba kredyty w multi banku. Bankierzy chcieli polowe dokumentacji mniej. U pośredników mówili, że termin rozpatrzenia to miesiąc. Pierwszy kredyt bezpośrednio w banku załatwiłem w 8 dni. Dali mi też lepszą ofertę niż w Open i Expanderze. Ja dziękuję za pośrednik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 23.06.2007 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 Potwierdzam, szkoda czasu na Expandera itp. Panienka powiedziala mi, ze w mBanku wnioski rozpatruja minimum 3 tygodnie, ja zalatwiajac to sama w banku po tygodniu mialam pieniadze na koncie sprzedajacego! Decyzja w 3 dni, polowa dokumentow mniej. Poza tym w Expanderze i w Notusie przekonywali mnie, ze nie rusze bez umowy przedwstepnej (co wiazaloby sie z zaryzykowaniem 10% zadatku bez pewnosci, ze dostane kredyt), a w wiekszosci bankow, do ktorych poszlam (Millenium, Multi, mBank, GE, PKO BP, Santander) wcale nie trzeba bylo miec umowy. Ida na latwizne, skladaja wnioski do bankow, w ktorych nie mamy zdolnosci, strasza nieistniejacymi zapisami w umowie itp. Same negatywne doswiadczenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymasek 23.06.2007 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 ja w banku wynegocjowałem lepsze warunki niż w expanderzekosztowało mnie to co prawda więcej czasu ale było warto prowizja stanęła na 0,5%a marża 0,5% gdy expander nie mógł zejść niżej niż 1% w obu przypadkach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 23.06.2007 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 Expander nie nie mogl, tylko nie chcial zejsc nizej z prowizji, bo prowizje maja dla siebie. W moim przypadku przez expandera prowizja miala byc 2% a w banku 0%. Reszta taka sama... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tytusdj 23.06.2007 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 Czy warto biorąc kredyt na budowę wybrać bank za posrednictwen openfinance lub Expandera? Czy może lepiej samemu pochodzic po bankach? ja powiem ci poza poprzednikami, z którymi się zgadzam coś jeszcze, zobacz czy deweloper reklamuje, że ma powiązanie z jakimś konkretnym bankiem, to ważne, by w takim przypadku skontaktować się z osobą, która w tym banku odpowiada za tę konkretną inwestycję (być może to bank, który i tak brałeś pod uwagę) jeżeli tak jest, to po pierwsze oszczędzisz masę czasu, bo taki bank już wydał decyzję na kredytowanie tej konkretnej inwestycji i np koszty rzeczoznawczy ci odpadną, osoba w banku załatwi wiele rzeczy za Ciebie i szybciej bo zna ludzi od dewelopera ja tak załatwiłem kredyt w GE, szybciej jak przez Expandera, taniej i bez dodatkowych elementów jak np. obowiązkowy program oszczędnościowy by zejść z marży, do tego po pięciu latach terminowych spłat jeszcze mi marżę obniżą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sarabanda 24.06.2007 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 Zdecydowanie nie polecam pośredników! Niekompetentni, wciskają kredyty w bankach, gdzie mają najwyższą prowizję w sposób nachalny - jeden zapisywał na kartce moje oczekiwania, po czym nacisnął ENTER i rzekł jak wyrocznia delficka: Multibanka, kredyt w CHF. Wynegocjowałam bezpośrednio w banku prowizję 0% i marżę 0,5%, brak prowizji za wcześniejszą spłatę oraz odstąpienie jednorazowe od prowizji przy przewalutowaniu. (Polecam więc BZ WBK - sama jestem pracownikiem innego banku i u siebie dostałam gorsze warunki jako ich najemnik niż w WBK). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soch 25.06.2007 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Ja również mam negatywne odczucia co do expandera. Warto poświęcić dzień czy dwa i zrobić "tour de bank" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
novi_ana 25.06.2007 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 pośrednicy są dużym źródłem informacji, skorzystalismy z pomocy expandera i open finance..ale nie wzielismy od nich żadnej oferty negocjują pod siebie, mają gdzieś nasze dodatkowe koszty jedyne co tak naprawdę można u nich załatwić to maksymalnie wysoki kredyt przy słabej zdolności kredytowej najlepiej wziąc od nich parę ofert i iśc z nimi dalej do banku i tam negocjować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarniz 11.07.2007 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Patrząc na odpowiedzi i opowieści szanownych forumowiczów mam jednak wrażenie że wszyscy pośrednicy są "niedouczeni; oszukują bo chcą nabić sobie kieszenie tj. wybierają ofertę dla siebie najlepszą; ofertę wybiera komputer" itp.itd. A do tego tematu podpięły się osoby których celem było tylko wyciągnięcie informacji o bankach i powędrowanie właśnie do banków a potem napisanie że ci pośrednicy są be. Ehhh, Pewnie mnie nie pokochacie za to ale zawsze idę pod prąd Aby być w porządku: owszem, pracowałem z klientami i pracuję w finansach i pewne aspekty ich działalności nie są mi obce (jestem ich klientem). Jasne, że każdy chce zaoszczędzić, poznać oferty i wybrać najlepsze. OCZYWIŚCIE ŻE, TAK. I się z tym zgadzam. Ale to co wiem, Doradcy nie wiedzą który bank lepiej czy gorzej płaci aby właśnie nie było preferowania danego banku. Skoro są takie podejrzenia to czy ktoś pokusił się o eksperyment (np. ze znajomym) Podając RÓŻNE kwoty, RÓŻNY wkład własny to czy kazdemu z nich została wybrana taka sama oferta? I idąc tropem dalej: każda oferta powinna mieć prowizję 2%, bo przecież chodzi o zarobek... Ktoś kto przychodzi do pośrednika ma oferty przed negocjacją!!! (wszak to pierwsze spotkanie), a idąc do banku NEGOCJUJĄ ofertę. Nie da się porównywać nieporównywalne.... I ostatnia sprawa (pracowałem z klientami i sam jestem klientem banku): podejście FAIR względem osób które tracą czas na bezproduktywne rozmowy - jak już, moi dordzy przedmówcy, zamierzacie po prostu wyciągnąć informacje to powiedzcie o tym doradcom w tych instytucjach - szacunek dla ich pracy. Czego sobie i Wam życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia1667 11.07.2007 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Ponad dwa miesiące straciłam w Expanderze ubiegając się o kredyt w GE; w trzy tygodnie bez niczyjej "pomocy" podpisałam umowę kredytową w Nordei Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarniz 11.07.2007 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Wierzę, chyba niektóre banki czasami/regularnie się przytykają (sezon budowlany, a propos też muszę się rozejrzeć za kredytem). Mój znajmy rok temu w Mille na dezycję (a gdzie umowa..sic!) czekał..2 miesiące. serio. tak to już bywa. morał z tego taki, warto się zabezpieczać i składać lub żadąc wysłania do kilku banków. tak robiłem jak kupowałem działkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eranet 11.07.2007 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 za namową kolegi poszedłem do expandera, pogadałem, coś tam spisali i wysłali oferte mailem... jak ja zobaczyłem to wiedziałem, ze na mnie nie zarobią, poszedłem do swojego banku i na dzień dobry dostałem o niebo lepsze warunki niz ich najlepsze oferty... dla mnie szkoda czasu i nie polecam, lepiej samemu pochodzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 11.07.2007 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 ja poszedlem sam po paru bankach,potem uderzylem do znajomego z Notusa-udalo sie najlepsze war. uzyskac....jeden bank dawal ciut lepsze oprocentowanie ale....za krotki okres kredytowania i za duza rata....jednak uzyskalem duzo wiecej przez posrednika.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_24 16.07.2007 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 My korzystaliśmy w trzech przypadkach z usług Expandera- profesjonalne podejście, nigdy nie mieliśmy żadnych zastrzeżeń, dzwonili po bankach, pytali, uzgadniali, Przedstawili ofertę kilku banków, gdzie najlepiej , najniższe prowizje, marże, gdzie co wymagają... czyli wszystko załatwione na tip-top. I to przedstawiciel Expandera do nas dzwonił, gdzie co załatwił, jakie dokumenty dostarczyć, i czy jest juz przyznana decyzja, uzgdaniał termin naszej wizyty w banku aby, i nam, i w banku pasowało...Tylko raz skorzystaliśmy z usług Open Finance i powiem jedno: masakra.Po pierwsze my dzwoniliśmy z zapytaniem czy coś się ruszyło, czy nie. My po naszych telefonach( a nie odwrotnie) dowiadywaliśmy się, że nie dostarczyliśmy jakiegoś tam dokumentu, a który powinien się 2 tygodnie temu pojawić w banku...kolejny telefon- znowu nasz, okazało się że jednak brakuje jeszcze jednego dokumentu, który o dziwo pamiętaliśmy, że do Open dostarczaliśmy...minął jeden dzień, drugi , trzeci...znowu nasz telefon i okazało się że dokument jednak jest u nich...ale nikt nie zadzwonił,żeby nas uspokoić że "zaginął im ale się odnalazł". Piszę w cudzysłowie...bo kiedy zasugerowałam, że zgubuli dokument, usłyszałam, że u nich nic nie ginie widocznie Państwo nie dostarczyliście....Nie mówię, że wszędzie jest taka obsługa...ale przed Open w Poznaniu ostrzegam..można dostać szału...pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
novi_ana 18.07.2007 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 lepiej nie robić podziału na expander a open finance, gdyż to kwestia na jakiego pracownika się trafi, takiego co pracuje kilka lat w finansach lub takiego co o wszystko pyta się koleżanki.. Jarnizoczywiste jest, że gdyby pośrednicy daliby dobrą ofertę skorzystalibyśmy z niej, szacunek dla pracy owszem, ale branie drogiego kredytu od pośrednika, żeby okazać szacunek byłoby głupie! byliśmy FAIR, gdyż pośrednicy, z którymi rozmawialiśmy wiedzieli o sobie, wiedzieli, że rozmawiamy z bankami i interesujemy się tematem.. nie zawalczyli o nasz kredyt - ich problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SONYA 18.07.2007 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Korzystałam z pośrednictwa expandera i jestem bardzo zadowolona. Przede wszystkim nie miałam czasu na pielgrzymkę po bankach (choć po przygotowaniu oferty przez expandera - na podstawie sprecyzowanych przeze mnie kryteriów- sprawdziłam w tych wybranych) i wszystko miałam załatwione sprawnie i na naprawde dobrych warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 24.07.2007 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Potwierdzam, szkoda czasu na Expandera itp. Panienka powiedziala mi, ze w mBanku wnioski rozpatruja minimum 3 tygodnie, ja zalatwiajac to sama w banku po tygodniu mialam pieniadze na koncie sprzedajacego! Decyzja w 3 dni, polowa dokumentow mniej. Poza tym w Expanderze i w Notusie przekonywali mnie, ze nie rusze bez umowy przedwstepnej (co wiazaloby sie z zaryzykowaniem 10% zadatku bez pewnosci, ze dostane kredyt), a w wiekszosci bankow, do ktorych poszlam (Millenium, Multi, mBank, GE, PKO BP, Santander) wcale nie trzeba bylo miec umowy. Ida na latwizne, skladaja wnioski do bankow, w ktorych nie mamy zdolnosci, strasza nieistniejacymi zapisami w umowie itp. Same negatywne doswiadczenia... i gdzie w rezultacie wzięłaś kredyt ? i jakie wrażenia z obsługi i spłaty ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts