Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POCHWALCIE SIE SWOIMI DRZWIAMI ZEWNĘTRZNYMI

robjar

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nikt nic nie podpowie? :( pomóżcie pliss, może chociaż w temacie czy robić górne doświetlenie czy pociągnąć drzwi na 235cm? boczne ma 50cm a na górne jest koło 30cm trochę mało i nie wiem jak podzielić te drzwi. Ma ktoś może takie wyższe drzwi? jak to się sprawuje?

U nas tez byla taka wysokosc drzwi w projekcie (byly zrownane z gorna krawedzia okien), jednak ze wzgledu na koszty zrobilismy w standardowym wymiarze.

Poza tym dylematy dopiero sie zaczynaja ;) - nikt za Ciebie nie podejmie decyzji. Dr. Google Ci pomoze, kwestia kasy tez sie liczy: jezeli masz na wydaniu 3tys. to nie poszalejesz...

na wizualce to jakoś w miarę wygląda, jest tam doświetlenie górne i boczne i wyglądają w miarę równo i ładnie. Jednak jak zaczełam zgłębiać temat to na górne zostaje dosłownie 25cm odejmując profile powiedzmy po 6cm na szybę zostaje 12cm .....i to jest chyba nie za bardzo. Więc zastanawiam się czy nie zrobić wyższych, ale boję się że będzie to dziwnie wyglądało jak w kościele. Może kroś robił drzwi w takim rozmiarze? może jacyś wykonawcy doradzą? obniżac nie chcę bo taki domek był specjalnie zaprojektowany żeby szło wszystko w jednej linii, raczej żałuję że nie zrobiłam na 250-260 wtedy byłoby normalne doświetlenie i okna też mogłyby chyba wyjść ok.

No cóż czekam na dalsze rady. A może polecicie producenta niestandardowych drzwi co robią wizualizację projektów albo jakiś programik?

Bo robiłam już kilka wycen ale szczerze to Ci co sprzedają w salonach niewiele w temacie mają do powiedzenia, zrobią jakie chcesz a potem martw się sam

Mój dostawca za minimalną wysokość szyby "z gwarancją" uznaje 20cm. Mniejsze teoretycznie mogą pękać.

Maksymalną wysokość drzwi (bez doświetla) robię w jednej firmie na 230, w drugiej na 220cm. Wszelkie typowe stalówki są max na 210cm, chyba że poszukasz jakiegoś ślusarza.

A odnośnie wyglądu - nie widzę tam górnego doświetla. Tzn coś takiego mało kiedy wygląda atrakcyjnie. ALe przy tej wysokości każdy "bogaty" model będzie też zagrożony, bo proporcje się rozmyją. Jak już to tylko prostota.

• 1 month później...
Mój dostawca drzwi zewnętrznych twierdzi, że można do nich zamontować elektrozaczep 12V AC/DC, ale, jak pisze, w takiej sytuacji rezygnuje się z zamka listwowego centralnego (hakowy blokujący w trzech punktach), więc drzwi będą bez zamka listwowego ryglowanego w środkowej części drzwi. O ile nic nie pomyliłem w ww. opisie zamiany - czy taka zmiana jest zmianą na lepsze, czy gorsze?

Przy wybieraniu swoich drzwi, czesto zagladalam tutaj szukajac inspiracji.

Drzwi wstawione, wiec moze i moja kolej aby pokazac na czym u nas ostatecznie decyzja zapadla i byc moze kogos tym razem ja zainspiruje.

Drzwi frontowe z firmy CAL Rovaniemi z naswietlem gornym

2013-08-07%252015.22.10.jpg

Drzwi do kotlowni rowniez CAL Florian + naswietle gorne

2013-07-22%252017.32.56.jpg

• 1 month później...
  • 2 months później...
Witam. Oto moje drzwi zewnętrzne. Do piwnicy od ""ogrodu"" mam takie same.. Takie oto zdjęcia majstry mi zrobiły.

[ATTACH=CONFIG]207912[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]207913[/ATTACH]

Pikne te drzwi a z czasem nabiorą jeszcze więcej uroku - taka zaleta drewna. Rozeta to bardzo pozytywny symbol - życie - często spotykany w słowianskej tradycji ludowej. Też chcę ten symbol umieścić na naszej chatce. Ciekawa jestem reszty domu. Macie strop z widocznymi belkami?

już kiedyś pisałam o wyborze moich drzwi które mi odradziliście i dzięki wam za to bo zrobiłabym wielki błąd kupując je

teraz wybrałam inne tym razem nie PCV a drewniane, jest to coś takiego tylko dostawka jest bez szyby i trochę szersza, jest to wybór na 90%, zaliczka już wpłacona jednak czekamy na jeszcze jedne które maja wejść do sprzedaży w następnym tygodniu, wtedy dokładnie zadecydujemy.

dodam że dzwi wyglądają dużo gorzej na zdjęciach katalogowych takich jak to, na żywo wyglądają 100x lepiej

http://img685.imageshack.us/img685/7427/dn14hq.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Nie wiem co ty chcesz od tego zdjęcia, dla wyglądają super. Naprawdę śliczne aż nie mogę się doczekać pozostałych elementów wykończenia twojego domku.:bye:

szare - aż taka odważna nie byłam. Chociaż raczej chodziło o to, że nie chciałoby mi się myć ram. Wokół sami palacze węglem.

To nie jest Hormann tylko Vikking

Wręcz przeciwnie! Czerwone drzwi to duża odwaga.Szary to dość bezpieczny kolor.Swoja droga gratuluje odwagi.czerwone drzwi no no no....;)

• 9 months później...