Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze - do wspomnień a potem na bieżąco

YreQ

Recommended Posts

Witam,

Jestem pełna podziwu za twoją wytrwałość i znajomość rzeczy (terminów budowlanych itp) . Mnie to dopiero czeka ... Zaczynamy budowę w lipcu (może uda nam się znalezc ekipę na czerwiec)w Zimnej Wodzie ( prawie po sąsiedzku). Twój dziennik budowy jest nieocenioną skarbnicą informacji dla takich dyletantów jak ja. na razie mamy kupiona działkę (całe 45 arów) , czekamy na wytyczenie umiejscowienia domu przez geodetów (mapki). A swoją drogą ile coś takiego kosztuje ? Na pewno masz orientację ,bo twój mąż chyba jest geodetą jeśli dobrze zrozumiałam . No i zaczynamy zbierać papiery potrzebne do pozwolenia na budowę. Najwięcej obaw mam co do ekipy . Nie mamy nikogo poleconego .Znależliśmy jakąś ekipę z Chojnowa ,która buduje w technologii firmy Xella ,którą mamy zaleconą jako materiał ścian zew i wew.(silka albo ytong). Projekt kupiliśmy z biura Lipińskich z Wrocławia . Dom w założeniu ma być energooszczędny, więc technologia też jest niestandardowa ( tzn ocieplenie- 20 cm)

Na razie ekipa budowlana robi nam kosztorys ,zastanawiam się czy mam im powierzyć kupowanie materiałów , czy samemu latać po hurtowniach...

Mąż nie będzie miał czasu... Wszystko spadnie na mnie .

Też byliśmy na tych targach budowlanych we Wrocławiu... Jaki świat jest mały.

Może zgłoszę się do ciebie po jakiś namiar na ekipę wykończeniową godną polecenia...

Mam pytanie ,będziecie mieć w domu wentylację grawitacyjną czy mechaniczną? ( tzn wymuszoną , z rekuperatorem?)

A piec gazowy jakiej firmy? My mamy zalecony Viessmana vitodens 200 dwufunkcyjny ,kondensacyjny .

Muszę kończyć ,bo wszyscy już śpią ...

Pa ,odezwę sie niebawem

betty

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Znowu schody.... :(

i to jakie :o generalnie nie chce mi się nawet pisać, raz zaczęłam i mi całego posta zjadło, teraz nie piszę bo czasu nie ma, ale faktem jest, że może gdzie diabeł nie może to babę pośle - ale gdyby nie ta baba , to nie wiem kto babole by naprawiał póżniej.

Jak wybuduję ten dom i nadal będę żywa, to wybiorę się za ostatni grosz ( chyba że kosztem kanapy do salonu :lol: ) do spa, ale najpierw sprawdzę aby masaże robili przystojniacy - potem mały reset budowlany i pranie mózgu i mam nadzieję, że będę jak nowo narodzona :wink:

Sasiadko powiedz mi gdzie znalazlas BRW wysylkowo ? masz moze jakiegos linka do cen ?

do usług : http://www.meblenajtaniej.pl/index.php

nie wiem czy to wyda się ważne, ale robiłam zakupy w tej firmie i polecam bez obaw

:D

mebelki w stanie nienaruszonym dotarły na miejsce. Wszystko jak najbardziej ok.

Tylko za wniesienie trzeba dodatkowo zapłacić, ale to już chyba standard. :-?

No i co najważniejsze ja na swej inwestucji w meble dla dzieci była ok 1200 zł w przód tylko dlatego ze w 3 wieczory sami to skęcaliśmy

a 1200 zł na SPA to już niezły początek !!!!!!!!!!!! :D :D :D

a czy teraz ja mogę się Was o coś poradzić?

szukam drzwi wewnętrznych do przyszłego domciu :D niby oczywistość.......

ale znalazłam takie i zamarłam........

jestem rozdarta między praktycznością a pięknem ........

praktyczność musiałabym gdzieś sprawdzić, a piękno hm......... oceńcie same

http://www.szklanedrzwi.pl/drzwi/index.php?page=0

jak dla mnie to słoneczniki i szron i floresy 1 - co Wy na to? :D :D :D :D

a czy teraz ja mogę się Was o coś poradzić?

szukam drzwi wewnętrznych do przyszłego domciu :D niby oczywistość.......

ale znalazłam takie i zamarłam........

jestem rozdarta między praktycznością a pięknem ........

praktyczność musiałabym gdzieś sprawdzić, a piękno hm......... oceńcie same

strasznie klasyczna jestem - więc już wiesz, że u mnie będą inne.

Ale wzory do nowoczesnego wystroju niektóre mi się podobają- floresy 1 np.

Praktyczność - ja bym się bała - ze względu na dziecko i przeciągi i wiek dorasztania- czyt. ewentualne trzaśnięcia drzwiami. .... nawet jeżeli to szkło bezpieczne to ja bezpiecznie czułabym się w pełnych drewnianych - szczególnie w sypialni 8) choć niekoniecznie muszą prześwitywać :wink:

dzwoniłam do producenta..........i okazało się, że mają w W-wie swoją wystawę. Chyba po świętach się tam wybiorę i pomacam na żywo. Albo mi przejdzie albo..... :D

już tak sobie wykombinowałam, że na początek to bym kupiła 1 szt do dolnej, gościnnej łazienki z matowego szkła - oczywiście. Tam nie będzie przeciągów, ani trzaskania drzwiami moich dorastających w przyszłości synów.

Tu muszę przyznać Ci rację YreQ szkło i dzieci, może być różnie.... :-?

eh......... ale łatwo nie zrezygnuję :D

[ generalnie nie chce mi się nawet pisać, raz zaczęłam i mi całego posta zjadło, teraz nie piszę bo czasu nie ma, ale faktem jest, że może gdzie diabeł nie może to babę pośle - ale gdyby nie ta baba , to nie wiem kto babole by naprawiał póżniej.

Jak wybuduję ten dom i nadal będę żywa, to wybiorę się za ostatni grosz ( chyba że kosztem kanapy do salonu :lol: ) do spa, ale najpierw sprawdzę aby masaże robili przystojniacy - potem mały reset budowlany i pranie mózgu i mam nadzieję, że będę jak nowo narodzona :wink:

Kochana babo, pisz szybko co załatwiłaś :)

hihih SPA kosztem kanapy... hmmm to jest świetny pomysł, kanapa nie zając, nie ucieknie, a zdrówko jest najważniejsze :):)

szron i floresy 1 - piekne, ale nie tylko te mi się podobają. Tak sie jednak zastanawiam, gdzie takie szklane drzwi można by dać?? na sypialnie nie bardzo, no bo ciut prześwitujące... może do małżeńskiej łazieneczki??

;)

http://www.polskiesadownictwo.pl/userimages/JAJKO.jpg

Z okazji świąt Wielkiej Nocy życzę Ci:

uśmiechów bez liku przy wielkanocnym stoliku.

Przyjaciół wielu, dużo w portfelu,

dyngusa mokrego i czasu radosnego,

a przede wszystkim prawdziwych i uczciwych przyjaciół, szczęścia w miłości i spełnienia marzeń!

OLA

Hallo Kochana :)

jak idzie fachofcom tynkowanie??

ZGK podpisało papióra w końcu??

no i gdzie nowe foty?? :):)

podoba mi sie ten tynk strukturalny na zdęciu w twoim dzienniczku, pewnie juz sie szczegółowo zapoznałaś z instrukcją montażu, więc mam pytanko - strasznie to skomplikowane, czy tylko troszkę? :) w razie jakby co przyjdę do ciebie na małe przeszkolenie :D :D

pozdrawiam :)