Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dzęki wszystkim za porady!! ale wybralem inny wariant... wyremontowałem babci budę dla psa i zostałem zaproszony na weekendowe pyszne obiady , takie prawdziwe...mniam. później to już jakoś poleci, mam w planie pstrąga na maśle polanego sokiem z wyciśniętej cytryny- to zawsze mi się udawało.

Mnie ryba nawet przykryta tą siatką bryzga :-(

Dlatego wolę ryby z piekarnika. Świeży łosoś, pstrąg, ale tez mrożone filety (mrożone wczesniej rozmrażam, skąd tam tyle wody zawsze sie bierze?).

Solę, sypię przyprawami (co tam mam pod ręką) i do piekarnika. Obok dorzucam np. jabłko w ćwiartkach. Nic nie bryzga, nic sie nie przypala, pilnować tez za bardzo nie trzeba. Trochę bardziej mamałygowate niz smażone.

A jak chcesz zabłysnąc przed synem, to może pieczone udka?

Udka (albo lepiej ćwiartki) kurczaka opłukac, osuszyc, posypać ze wszystkich stron vegetą (albo solą), potem posypac toche sproszkowana łagodna papryka, a potem majerankiem. I do piekarnika na 45-60 min (190 stopni).

Mozna co jakis czas polać od góry udka tym wytopionym tłuszczykiem.

Nie ma bata, żeby się nie udało :-)

Jak zawsze wykładam głęboką blachę papierem do pieczenia - jak wypieczony tłuszcz ostygnie to wywalam go z papierem i blache tylko przecieram, nie ma żadnych zabrudzen cięzkich do usunięcia.

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam super sposób na smażenie ryby!!! Po kilku latach bryzgania wypróbowałam sposób koleżanki z pracy. Ona robiła tak pangę, ale ja pangi nie cierpię i przyrządzam w ten sposób dorsze, morszczuki, mintaje. Oto on:

- Fileta nie rozmrażać, tylko szybko opłukać w letniej bieżacej wodzie, żeby troszkę zmiękł

- przyprawić do smaku czym się chce

- obtoczyć szczelnie w mące. Filet jest mokry, więc to nie problem. Mąka zwiąże wodę i nie będzie bryzgania.

- panierować w jaju i bułce tartej

- smażyć koniecznie w głębokim oleju. Może nie az w takim jak frytki, ale wierzcie, rybka lubi pływać :wink: :wink: :wink:

I jest pyszna. Panierka nie odstaje, nic nie bryzga. Smazy się bezstresowo i nie trzeba żadnych przykrywek.

Ale dietetyczne to nie jest.

Jesli ma być dietetycznie to polecam łososia z rusztu w piekarniku. Wrzucasz jak największy kawał na ruszt i po 15 minutach wyciągasz, kroisz i doprawiasz i jesz.

Łosoś z patelni to profanacja - moim skromnym zdaniem.

• 9 months później...
  • 3 weeks później...
W sumie jest sposób na rybę bez pryskającego ślubu, ja robię ją na parze w parowarze, jest pyszna, zdrowa i nie ma bałaganu, a ni smrodu z patelni. Co Wy na takie rozwiązanie? :wink:
  • 4 weeks później...
tesciowa podpowiedziala mi zeby olej posypac szczypta soli, i rzeczywiscie, najpierw olej zabulgotal ..i przestal bryzgacpo calej kuchni.
Co Wy na takie rozwiązanie? :wink:

Wolę smażoną a tego co wydobywa się z patelni nie postrzegam jako smród.

Ale fakt faktem że na parze jest o wiele zdrowsza.

Ale zakupiłam takie urzadzenie do gotowania na parze i nawet smaczne

Tylko wyglada jak paciaja.... :(

Ale fakt faktem że na parze jest o wiele zdrowsza.

No jest, ale słodkowodne ugotowane na parze są raczej obrzydliwe niż smaczne ;)

Ale zakupiłam takie urzadzenie do gotowania na parze i nawet smaczne

Tylko wyglada jak paciaja.... :(

No to znaczy że za długo parowałaś ;)

Ja tam na garach się nie znam, ale może smażyć nieżywe, nie chlapie ogonem..

-Czy twoja żona nadal wszystko przypala?

-Czasem nie, ale to przypalone chociaż nie łazi po talerzu...

• 2 weeks później...
Ja tam na garach się nie znam, ale może smażyć nieżywe, nie chlapie ogonem..

Dopiero zajrzałem na ten wątek i myśl identyczna ;).