Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak się smaży rybę by nie bryzgała po całek kuchni!!


Krzysztof2

Recommended Posts

dzęki wszystkim za porady!! ale wybralem inny wariant... wyremontowałem babci budę dla psa i zostałem zaproszony na weekendowe pyszne obiady , takie prawdziwe...mniam. później to już jakoś poleci, mam w planie pstrąga na maśle polanego sokiem z wyciśniętej cytryny- to zawsze mi się udawało.

 

Mnie ryba nawet przykryta tą siatką bryzga :-(

Dlatego wolę ryby z piekarnika. Świeży łosoś, pstrąg, ale tez mrożone filety (mrożone wczesniej rozmrażam, skąd tam tyle wody zawsze sie bierze?).

Solę, sypię przyprawami (co tam mam pod ręką) i do piekarnika. Obok dorzucam np. jabłko w ćwiartkach. Nic nie bryzga, nic sie nie przypala, pilnować tez za bardzo nie trzeba. Trochę bardziej mamałygowate niz smażone.

 

A jak chcesz zabłysnąc przed synem, to może pieczone udka?

Udka (albo lepiej ćwiartki) kurczaka opłukac, osuszyc, posypać ze wszystkich stron vegetą (albo solą), potem posypac toche sproszkowana łagodna papryka, a potem majerankiem. I do piekarnika na 45-60 min (190 stopni).

Mozna co jakis czas polać od góry udka tym wytopionym tłuszczykiem.

Nie ma bata, żeby się nie udało :-)

Jak zawsze wykładam głęboką blachę papierem do pieczenia - jak wypieczony tłuszcz ostygnie to wywalam go z papierem i blache tylko przecieram, nie ma żadnych zabrudzen cięzkich do usunięcia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam super sposób na smażenie ryby!!! Po kilku latach bryzgania wypróbowałam sposób koleżanki z pracy. Ona robiła tak pangę, ale ja pangi nie cierpię i przyrządzam w ten sposób dorsze, morszczuki, mintaje. Oto on:

 

- Fileta nie rozmrażać, tylko szybko opłukać w letniej bieżacej wodzie, żeby troszkę zmiękł

- przyprawić do smaku czym się chce

- obtoczyć szczelnie w mące. Filet jest mokry, więc to nie problem. Mąka zwiąże wodę i nie będzie bryzgania.

- panierować w jaju i bułce tartej

- smażyć koniecznie w głębokim oleju. Może nie az w takim jak frytki, ale wierzcie, rybka lubi pływać :wink: :wink: :wink:

 

I jest pyszna. Panierka nie odstaje, nic nie bryzga. Smazy się bezstresowo i nie trzeba żadnych przykrywek.

 

Ale dietetyczne to nie jest.

Jesli ma być dietetycznie to polecam łososia z rusztu w piekarniku. Wrzucasz jak największy kawał na ruszt i po 15 minutach wyciągasz, kroisz i doprawiasz i jesz.

Łosoś z patelni to profanacja - moim skromnym zdaniem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 months później...
  • 3 weeks później...
  • 4 weeks później...

Ale fakt faktem że na parze jest o wiele zdrowsza.

No jest, ale słodkowodne ugotowane na parze są raczej obrzydliwe niż smaczne ;)

 

Ale zakupiłam takie urzadzenie do gotowania na parze i nawet smaczne

Tylko wyglada jak paciaja.... :(

No to znaczy że za długo parowałaś ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...