Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybierasz dom parterowy czy z poddaszem u?ytkowym?

Wybierasz dom parterowy czy z poddaszem użytkowym?  

1 273 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wybierasz dom parterowy czy z poddaszem użytkowym?

Recommended Posts

Zdecydowanie parterowy. Planujemy budowę małego domu 110 pow. użytkowej 135 po podłodze, nie wyobrażam sobie tej powierzchni na dwóch poziomach do tego miejsce na schody (za mało przestrzeni). A w naszym domku będzie wszystko co trzeba (3 sypilnie,kuchnia spiżarka,wc,łazienka,pom.gospodarcze,salon,jadalnia) i wyraźny podział na strefy na jednym poziomie. :lol:

Nawet jak postawisz szlaban, albo zrobisz fosę to nie będzie to wyrażny podział na strefy, lepiej sprawdzi się drugi poziom.

Takie jest moje zdanie, mam 115m2 na dwóch poziomach i mogę się założyć że powierzchnia komunikacji jest równa lub nawet większa u Ciebie doliczając nawet powierzchnię u mnie na schody.

• Odpowiedzi 680
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tylko wtrące swoje 3 grosze, Zgodzę się z AGKA - przy takiej powierzchni jak 110m - Parterowy to madre rozwiązanie - da o wiele więcej przestrzeni niż z poddaszem. Wręcz niemozliwe wydaje się by komunikacja w parterowym zajmowała więcej niż w domu z poddaszem. Schody? Pod schodami? Zabierają dużo z przestrzeni chyba że robisz 80cm schodunie, a pod nimi schowek/kibelek/graciarnia ...

To tylko moje osobiste odczucia, ale parter jest świetnym rozwiązaniem dla domów do 200 m kw, wtedy stosunkowo niewielki dom zyskuje oddech i otwiera się na domowników stając sie wizualnie większym, jeśli ktoś buduje 400 czy 500 m kw to w zasadzie juz kwestia kaprysu czy parter czy piętro prawda?

pozdrawiam

Mam z poddaszem i nigdy więcej

-skosy nie dla mnie (a wcale nie są takie niskie, biegną od wys 1,5m)

-klatka schodowa to doskonały rezonator, na górze słychać każdy niemal szept z dołu, nie wiem skąd argumenty o oazie spokoju na piętrze, chyba że klatka zamknięta drzwiami, ale jakoś nie wyobrażam sobie tego

-bieganie po schodach, temu mówię nie

-okna dachowe NIE!!!!!,

-temperatura na poddaszu, mimo 23cm wełny, jest latem zbyt wysoka

-deszcz na poddaszu brzmi jak bombardowanie (okna dachowe i w jakimś dtopniu bliskość poszycia)

Niedługo budujemy parterówkę :D

Mam z poddaszem i nigdy więcej

-skosy nie dla mnie (a wcale nie są takie niskie, biegną od wys 1,5m)

-klatka schodowa to doskonały rezonator, na górze słychać każdy niemal szept z dołu, nie wiem skąd argumenty o oazie spokoju na piętrze, chyba że klatka zamknięta drzwiami, ale jakoś nie wyobrażam sobie tego

-bieganie po schodach, temu mówię nie

-okna dachowe NIE!!!!!,

-temperatura na poddaszu, mimo 23cm wełny, jest latem zbyt wysoka

-deszcz na poddaszu brzmi jak bombardowanie (okna dachowe i w jakimś dtopniu bliskość poszycia)

Dlatego właśnie zdecydowaliśmy się na parterówkę - 180 m2 na jednym poziomie (z garażem i kotłownią).

pozdrawiam,

• 1 month później...

Chcemy budować parterowy z poddaszem nieużytkowym do ewentualnej adaptacji (jakby okazało się, że jest potrzebna dodatkowa przestrzeń mieszkalna, albo jakby jedno z dzieci postanowiło "pozostać" z rodzicami za lat dzieścia.

Wejście na strych z wiatrołapu, oddzielna nieogrzewana klatak schodowa, z założenia nieogrzewana góra, dach dwuspadowy ale strych doświetlony oknami.

Miałam poddasze użytkowe bez skosów, jedynym plusem były koszty i mniejszy wymagany rozmiar działki.

Wybrałem PARTEROWY.

W zasadzie jest to parterowy z poddaszem uzytkowym, ale ono bedzie nieuzytkowe. Musialem wybrac taki projekt, bo WZ mnie do tego obligowały.

Mieszkam teraz w dwupoziomowym mieszkaniu i nie chce wiecej slyszec o schodach i brudnych oknach dachowych, ktore wczoraj umylem. Nie chce wiecej uderzac glowa o skosy.

Wybralem parterowy, duzy parterowy - prawie 200 m2. Jestem w stanie zrozumiec osoby, ktore nie maja mozliwosci postawienia na swojej dzialce rozleglego domu parterowego, ze buduja z poddaszem.

Parterowy musi byc obszerny.

Tym którzy maja mozliwosc wyboru ze wzgledu na finanse, wymiary dzialki itd. pragne zwrocic uwage na fakt posiadania malych dzieci. Zakladam, ze do 8-10 lat takie dzieci nie beda chcialy same przebywac na gorze w swoich pokojach, a na jednym poziomie - pojda do swojego pokoju.

Niewykluczam, ze jak moje dzieciaczki beda mialy ponad 13 lat, to dobrze wtedy bylo miec dom z poddaszem.

Mieszkamy przeszło dwa lata w parterowym domu o powierzchni 130 m.

Jesteśmy bardzo zadowoleni. Piszecie, że w domu z poddaszem można się odseparować. Chyba nie bardzo, jeżeli są tam sypialnie /pokoje wszystkich domowników. Na pewno nie wybrałabym poddasza mając małe dzieci. U nas sypialnie są oddzielone od salonu, a bez schodów jest wszędzie blisko i wygodnie.

Parterowy z użytkowym poddaszem...

Na sam parter mamy za małą działkę a i warunki zabudowy (możemy zabudować tylko 30% działki) wykluczyły budowę sensownego domku parterowego. Rozważaliśmy też piętrowy (żeby nie było skosów i okien w dachu) ale tutaj również przeszkodą okazała się decyzja o warunkach zabudowy, bo wysokość elewacji frontowej możemy mieć do 5m :(

Tak więc troszkę przymuszeni.. budujemy parter z użytkowym poddaszem :D

(...) pragne zwrocic uwage na fakt posiadania malych dzieci. Zakladam, ze do 8-10 lat takie dzieci nie beda chcialy same przebywac na gorze w swoich pokojach, a na jednym poziomie - pojda do swojego pokoju.

Niewykluczam, ze jak moje dzieciaczki beda mialy ponad 13 lat, to dobrze wtedy bylo miec dom z poddaszem.

mam dokładnie taką sytuację

nasza sypialnia jest na dole, na górze miała być oaza dzieci :roll:

w efekcie młodszy pięciolatek zamieszkał w sypialni gościnnej naprzeciw naszej, na parterze

nie wiem co by było, gdyby na dole była tylko jedna sypialnia, dziecko dosłownie zanosiło się po nocach, a od malutkiego mieszkał w swoim, pokoju, więc przyzwyczajony do samodzielności

starszy 12-latek przebywa na górze u siebie tylko w nocy i czasem z kolegami

generalnie jest z nami na dole

tylko parterówka :wink:

• 2 weeks później...
Dom z poddaszem użytkowym i garażem w bryle budynku. Zgadzam się z opinią, że dom idealny to rozległy dom parterowy,ciekawa opinia jednak póki co warunki terenowe nie pozwolą.

Pozdrawiam.

Czy możesz napisać co to jest dom idealny i gdzie taki stoi ?

Bo dla jednego to będzie np. dom bez teściowej, a dla drugiego dom ze szczęśliwą rodziną, a dla trzeciego ................, a czwartego, piątego..........., a szósty powie, że bunkier przeciw atomowy jest ideałem. :wink:

Pozdrawiam

Patos