Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybierasz dom parterowy czy z poddaszem u?ytkowym?

Wybierasz dom parterowy czy z poddaszem użytkowym?  

1 273 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wybierasz dom parterowy czy z poddaszem użytkowym?

Recommended Posts

Hmmm, pytasz o architekturę czy atmosferę? :wink:

Uważam "parterówkę" za ideał budownictwa jednorodzinnego z kilku powodów: brak schodów, większe możliwości kształtowania przestrzeni, łatwość łączenia domu z ogrodem, każde pomieszczenie może zyskać bezpośrednie wyjście do ogrodu, itd... Wiesz, wydaje mi się, że takie domy lepiej też wpisują się w otoczenie (na marginesie: widziałem też wiele wspaniałych domów pietrowych czy z poddaszem). Nie twierdzę, że dom parterowy jest ideałem, wyraziłem tylko swoją opinię.

Absolutnie zgadzam się z Tobą, że każdy może mieć zupełnie inne wyobrażenie ideału, i nie zamierzam z tym polemizować, a dom w którym mieszkają nieszczęśliwi ludzie..., cóż, nigdy nie będzie piękny.

Pozrdawiam.

PS. Przepraszam za OT ale będziemy wybierać tego samego sołtysa :lol: :wink:

• Odpowiedzi 680
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Marze o domu parterowym: nie znosze skosów a kocham ogród. Mam maleńką działkę, co wymusza dwie kondygnacje domu. Warunki zagospodarowania terenu zabraniaja stawiania piętra.

U mnie poddasze użytkowe nie jest ani marzeniem, ani praktycznym rozwiązaniem. Niestety.

Zdecydowaliśmy się na dom parterowy (187m2 z kotłownią i garażem na jeden samochód). W domu jest wyraźnie rozdzielona strefa rodziców i dzieci ( nastolatki!). Dla rodziców jest sypialnia z łazienką i garderobą, w srodku domu jest salon z kuchnią, spiżarnią i toaletą, a dalej są dwa pokoje dla dzieci, gabinet - gościnny i łazienka. Zależało mi bardzo na rozdzieleniu strefy dzieci i rodziców, bo chciałabym uniknąć konfliktów na tle słuchania muzyki, wizyt kolegów itd. I tak mam: rodzice w jednej części domu, dzieci w drugiej, a możemy się sptykać w tzw. kuchnio-salonie, z którego zresztą jest wyjście na taras. Niechcący wyszło mi, że strych nieużytkowy mogę przerobić na użytkowy. Pewnie się do tego przymierzę, a przynajmniej zrobię roboty wstępne. Tak się jednak zastanawiam i wychodzi mi, że dom z poddaszem użytkowym o takiej samej powierzchni, kosztowałby mnie taniej...

• 2 weeks później...

Z poddaszem, bo:

-więcej ogrodu

-tańszy jednak w budowie i w ogrzewaniu

- można się odizolować na górze ,większa intymność, zwłaszcza w malym domku, mniej mały domek przypomina większe mieszkanie

No i najważniejszy powód - znacznie rzadziej się sprząta bo:

- po pierwsze: nie wchodzi tam pies

- po drugie: nie wchodzi tam pies

- po trzecie: nie wchodzi tam pies !

- a po czwarte: jak się tam wchodzi samemu, to i tak mniej się wnosi kłaki psa niż do pokoi na parterze ! :evil: :wink:

• 1 month później...

Ja buduję parterówkę, bez u.p., jedynie właz, zby włozyc narty itp. Będziemy mieli 40m piwnicę, oraz garaz na 2 auta.

Mamy sporą działkę -20a, ale jest tak "skomplikowana" że przez 2 lata szukałam projektu parterówki, która pasowałaby do niej.

Co mnie skłoniło do takiego wyboru??

1. Całe zycie mieszkałam w jednopoziomowym, duzym mieszkaniu - 100m. Każdy miał swój kąt, z na jednym poziomie żyło nam się komfortowo i rodzinnie.

2. Podczas moich pobytów w USA pomieszkiwałam w dwóch domach: jedna ciotka miała piekny, ogromny dom: piwnica, parter, sypialnie na górze. Jej trzej dorastajacy synowie spotykali się tylko przy komputerze w gabinecie lub podczas posiłków. A na co dzień pustka i chłodna atmosfera. moja ciocia musiała poświęcać wolne dni na sporzątanie 2,5 łazienki i reszty 250m domu.tragedia! :-?

Druga ciotka ma mały, parterowy domek, ok 100m plus garaż,plus duuuuży drewniany taras-spodobało mi się to, jak przyjemnie sie w nim mieszkało i wygodnie. :p

3. Ponieważ nie stac mnie na sprzataczkę, więc chcę mały domek bez schodów, aby jak najmniej biegać. :wink:

Zakochałam sie w parterówkach i nie mogę się doczekać zamieszkania w moim D08 :D

Co do kosztów, to chyba parterówka droższa, oczywiscie zależy od materiałów jakie się wybierze, ale fyndamenty i dach to mega wydatek :cry:

Z Zewnatrz ładniej prezentuja się domki z u.p., ale parterówki, coraz popularniejsze w Polsce powoli doganiają je estetyką.

Pozdrawiam budujacych! 8)

ile ludzi tyle opini ale ja stawiam na podsdasze uzytkowe.po pierwsze mniejsza zgrabniejsza bryla.

Po drugie zawsze marzylam o balkonie z ktorego widac gwiazdy i ogolnie chyba mniejsze koszty budowy fundamentow(kosztem czegos innego).

schody mi nie przeszkadzaja,powierzchnia do sprzatania tez nie(135m2)

i jest jak dla nas bardzo funkcjonalny