agnieszkakusi 22.08.2007 06:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 nadal nie polecam Wszystkie reklamowane grzejniki miały do mnie zjechać pod koniec lipca. Wczoraj zjechał duży grzejnik do salonu. Rozpakowałam go przy kierowcy z hurtowni, żeby w razie czego nie było na nas. Grzejnik zapakowany z plastikowymi narożnikami. I co...i PORYSOWANY!!! Szlag mnie trafił!!! Ponad dwa miesiące czekania na porysowany grzejnik, który jechał do nas prosto z fabryki!!! Do małych pokoi były grzejniki na dł. 110 cm, jeszcze nie dojechaly. Poprosiłam w hurtowni, żeby dali w zamian chociaż jeden 120 cm, bo u córki w pokoju w nocy jest bardzo zimno. Dodatkowo wystarczy jedno leciutkie obicie czymkolwiek i wszystko na tych grzejnikach widać. NIKOMU NIE POLECAM PURMO!!! JEDNO WIELKI BAGNO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 22.08.2007 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Poprosiłam w hurtowni, żeby dali w zamian chociaż jeden 120 cm, bo u córki w pokoju w nocy jest bardzo zimno. Trochę zbaczam z tematu, ale jakim cudem w połowie sierpnia masz w domu na tyle zimno, że musisz grzać?? . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 22.08.2007 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 dom jest nieocieplony, na stropie nie ma jeszcze ekofibru, noce są trochę zimne i zaczynamy przepalać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szwagier 27.10.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 WitamMam taki problem.W całym domu mam grzejniki Purmo CV22 o różnych wymiarach. Na poddaszu wszystko ale na otwartym dole sytuacja już wygląda nieco gorzej.Jeszcze nie było naprawdę porządnych mrozów a mnie się wydaje że utrzymanie na dole temperatury w okolicach 21°C w takich warunkach może być problemem bez utrzymywania 80°C na kotle na paliwo stałe. I teraz pytanie czy jest sens podmienić dwa grzejniki CV 22 600x1600 na CV 33 600x1600 (3 płyty zamiast 2 w model CV 22 i dodatkowa konwekcja). sugerując się suchymi danymi z tabelek od producenta zwiększy to ich moc w sumie o jakieś 1700Wat. Pytanie do speców czy takie działanie ma sens czy lepiej dołożyć w salonie dodatkowy grzejnik (tego jednak chciałbym uniknąć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loco 27.10.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 przelicz sobie m2 powierzchni/120 wat grzejnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szwagier 28.10.2009 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Z obliczeń wychodzi mi około 100W na mk.Dom jest nowy, z zewnątrz nieotynkowany, ściana z pustaka Prefabetu 36cm odmiana "400" na ciepłochronnej zaprawie, W pomieszczeniach zamkniętych na górze czy to na dole, wszystko super.Problem stanowi tylko ten otwarty salon z kuchnią i klatka schodową. Trochę zaczynam się martwić.Gdyby na tych 3 grzejnikach zastosował model CV33 to uzyskałbym około 130-140Wat na mk tylko zastanawiam się czy zwiększona pojemność wodna nie spowoduje że po prostu nie dogrzeje grzejników do odpowiedniej temperatury.Piec na paliwo stałe dolne spalanie 22kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loco 28.10.2009 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 to przelicz teraz moc wszystkich odbiorników i porównaj z mocą pieca. wartość mocy pieca powinna być równa 75% zapotrzebowania na moc (wartość odbirników) wtedy wszystko będzie działało prawidłowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 18.04.2010 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 Przy pomocy w/w programu policzyłem sobie grzejniki dla swojego domu. Wyniki wyszły prawie rozsądne (o "prawie") za chwilę, jednak mam kilka wątpliwości. Kilka informacji na początek: dom dość duży, PU=200m2, ocieplony 15cm styropianu, wentylacja tradycyjna, ogrzewanie oparte na grzejnikach, jedynie w wiatrołapie oraz holu na parterze i poddaszu będzie podłogówka. Ogrzewanie piecem gazowym. Na obecnym etapie jeszcze nie podjąłem decyzji, czy chce piec tradycyjny (z zamkniętą komorą), czy kondensacyjny. Za tradycyjnym przemawia mała ilość podłogówki, za kondensacyjnym - wyższa sprawność. Pierwsza moja wątpliwość: rozsądne wymiary grzejników wychodzą mi, kiedy w danych wejściowych programu ustawiam ogrzewanie piecem gazowym, z temperaturami 75/55. Kiedy przestawiam nastawy na piec kondensacyjny (55/45), nagle się okazuje, że niemal nigdzie się nie wyrabiam z grzejnikami, muszę instalować straszne krowy i/lub trójwarstwowe. I tak, rozumiem, niższa temperatura czynnika, niższa delta, taki jest skutek. Jednak te obliczenia są prowadzone przy założeniach Tzewn=-20 ! Co prawda zimy ostatnio mamy coraz mroźniejsze, ale jednak prawdziwe mrozy to raptem kilka tygodni, poza nimi temperatury nie schodzą poniżej -10. Czy w związku z tym nie mógłbym liczyć na to, że jeśli zostawię grzejniki takie, jak były obliczone dla 75/55 i zasilę je kondensatem, to przy niewielkich mrozach kocioł będzie kondensował i wszystko będzie pięknie chodziło, a przy dużych, on się przestawi w pracę tradycyjną (dobrze to rozumiem, że wtedy i temperatura czynnika wzrośnie?) i dogrzeje już "pełną parą"? Druga wątpliwość tyczy grzejników łazienkowych. Program zakłada utrzymanie w łazienkach temperatury 4 stopnie wyższej niż w innych wnętrzach. Bo tak, tak ma na sztywno ustawione. I w tym momencie grzejniki łazienkowe, nawet przy 75/55 wychodzą jako ogromne kobyły, w zasadzie największe produkowane, dla 55/45 ogrzanie tych łazienek jednym grzejnikiem łazienkowym jest niemożliwe. Przykładowo: łazienka 4,8m2 i obliczony dla niej grzejnik: 75cm szeroki i 176cm wysoki . Przecież to jest chore! W obecnym mieszkaniu mam identycznej wielkości łazienkę i wstawiony do niej grzejniczek 40x100cm maksymalnie rozkręcony jest w stanie z niej zrobić saunę, jedyna różnica między tymi łazienkami to fakt, że ta w mieszkaniu jest wewnątrz budynku w całości, ta w domu ma jedną ścianę zewnętrzną i podłogę na gruncie. O co tu chodzi? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 18.04.2010 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 grzejniki płytowe możesz zostawić dobrane do temperatur 75/55/20, natomiast w łazienkach daj grzejniki łazienkowe mniejsze o jedną demensję niż obliczył progam,normowo, łazienka ma temperaturę pomieszczenia 24 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 18.04.2010 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 (edytowane) To jeszcze mi napisz, co to jest ta demensja, bo tylko z demencją mi się kojarzy, góglowi też zresztą, a chyba nie o to chodzi I dobrze rozumiem, sugerujesz dać je o jedno cośtam mniejsze niż obliczył program dla 75/55? J. Edytowane 18 Kwietnia 2010 przez Jarek.P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 18.04.2010 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 sorry,miało być dymensja,po polskiemu rozmiar,np taki 600x1764 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 18.04.2010 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 OK, nie ma problemu, mogę je dać o oczko mniejsze (choć nawet wtedy ich wielkość wydaje mi się być mocno przesadzona), ale czemu ten program tak bez sensu to liczy, u licha? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 20.04.2010 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 Wielkość grzejnika zależy bezpośrednio od różnicy średniej temperatury zasilania i powrotu oraz od temperatury w pomieszczeniu. Dla tego zmniejszając parametry wychodzą ci większe grzejniki. Jednak tak jak piszesz jeżeli dobierzesz grzejniki na parametry wyższe (praca bez kondensacji) to instalacja będzie dobrana na temperatury zewnętrzne obliczeniowe. Jeżeli teraz instalacja będzie pracowała od temperatury zewnętrznej (czujnik temp., krzywa grzewcza) przy wyższych temp. zewnętrznych sterownik obniży parametr zasilania. Będzie zachodzić wtedy kondensacja. Gdzieś widziałem analizę z której wynikało, że czas zwrotu kosztów poniesionych na kocioł kondensacyjny dla instalacji zaprojektowanej na wyższe parametry wydłuża się tylko nie znacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 24.04.2010 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2010 Gdzieś widziałem analizę z której wynikało, że czas zwrotu kosztów poniesionych na kocioł kondensacyjny dla instalacji zaprojektowanej na wyższe parametry wydłuża się tylko nie znacznie. W domu bardzo dobrze ocieplonym czas zwrotu kosztów kotła kondensacyjnego może być dłuższy niż żywotność kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 25.04.2010 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 (edytowane) Straszny kosmos wychodzi z tego programu. A może lepiej byłoby obliczyć straty w pomieszczeniach ręcznie (znając powierzchnie poszczególnych przegród, współczynniki przenikania ciepła i różnicę temperatur wewnątrz/z zewnątrz) a potem do mocy, która wyjdzie dobrać grzejnik z tabeli i ewentualnie uwzględnić współczynnik korekcyjny (podany w tabeli) dla temp. zasilania 55 st. C? I dla pewności zwiększyć grzejnik o 15%? Poza tym w programie wybór izolacyjności budynku jest baaardzo nieprecyzyjny (najlepsza to po '95 a to 15 lat temu! choć dalej obowiązują takie przepisy, to jednak większość buduje znacznie cieplej)/ Dajmy na to, ze mamy pokój 24m^2, wysokość 2,6 m, ściany zewnętrzne 9m gazobeton + 15 cm styro , pod podłogą ogrzewana kondygnacja, na górze strop (30 cm wełny), okna 5,5 m^2 3-szybowe.-program po podstawieniu przynajmniej części tych danych (więcej się nie da...) wyliczył: straty 1500W, grzejnik 2,6 metra na 0,6 metra.-ja policzyłem: straty 700W, grzejnik 1,4 m długości (80 cm dla 75/65 stopni, ale wsp. dla 55/45 to 1,96), 0,6 metra wysokości. Edytowane 25 Kwietnia 2010 przez michcio0711 Część postu "nie wysłała się" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clevland 16.10.2010 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 Witam,Znajoma ma problem. Ma w kamienicy pokój z łazienką i przedpokojem, centralne ogrzewanie:- metraż sumaryczny 19m2.-Wysokość około 2,7m. -Strop ocieplony 20cm wełny.-Ściana zewnętrzna 48cm cegła - bez ocieplenia. -pokój prawie kwadrat,-jedna ze ścian jest ścianą zewnętrzną, druga sąsiaduje z nieogrzewaną klatką schodową.-jedno nowe okno, dość małe jak to na poddaszu. Dysponuje 2 grzejnikami Purmo C22 wys. 45 dług. 120cm lub Purmo C22 wys. 45 dług. 140cm. Ktoś może się orientuje czy jeden grzejnik wystarczy ? Jest to pomieszczenie które jest wykorzystywane od czasu do czasu, przy -20 nie musi być tam 20stopni. Z góry dziękuję za wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1789 08.10.2011 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Witam, mam takie zadanko, muszę dobrać grzejniki, mam podane straty itd. Temp. zasil 90*, powrotu 70* w pokoju 20*C. W katalogach purmo jest podana moc grzejnika na metr i "wkładnik n" co to jest ten wkładnik??? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 08.10.2011 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 wykładnik n służy do obliczeń dla innych temperatur zasilania i powrotu grzejnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 08.10.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 czego oni was tam uczą???? 90/70/20 z tymi parametrami to masz saunę w pokoju i po roku ropieprzoną instalacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bayzone_pl 06.08.2013 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 (edytowane) Jako ogólnokrajowy dystrybutor marki Purmo planujemy zorganizować grupowy zakup grzejników w celu uzyskania jak najlepszej ceny dla forumowiczów Murator.pl Startować będziemy od rabatu 65% od cenny katalogowej dla przykładu : Grzejnik Purmo Compact typ 33 CV33 450x1200 - cena cennikowa 1292,73 - 65% rabatu daje nam cenę 452 zł czyli oszczędność 840,27 zł względem ceny cennikowej, to jest różnica uzyskana na 1 grzejniku ... biorąc uwagę np. dom lub mieszkanie mnoży się zaoszczędzenie pieniążków . Do tego dołożylibyśmy wysyłkę w kwocie od 30 zł od grzejnika w przypadku zakupu większej ilości koszt wysyłki nie przekroczy 150 zł brutto ! Na każdy grzejnik będzie wystawiona faktura Vat 23% (więc każdy będzie mógł odzyskać 14,5% wartości zakupionego towaru na koniec roku (rozliczenie Pit)) więc dodatkowa korzyść kalkulując ceny od instalatora na 8%. W zależności od sumy ilości zamówionych grzejników przez forumowiczów rabat sukcesywnie będzie zwiększany ! Jak się podoba pomysł ? Edytowane 6 Sierpnia 2013 przez Bayzone_pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts