Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziki!!!

Gość

Recommended Posts

Dobrym sposebem jest zatrzymanie dzików w lesie. Trzeba wejść w kontakt z myśliwymi którzy mają do tego prawo i doświadczenia. Należy w okolicy działki wykonać poledka zgryzowe, oraz wystpać karmę w postaci kukurydzy, żołędzi i innych smakołyków i tak to przenosić aby dziki odchodziły od twojej działki.

• 3 weeks później...
Na dziki można zastosować odpowiedni preparat do kupienia w sklepach mysliwskich ale uwaga strasznie śmierdzi jest to ponoć skondensowany zapach potu ludzkiego u mnie na działce miałem częste odwiedziny dzików od czasu zastosowania tego preparatu mam spokój. Jeżeli chodzi o podgryzanie drzewek przez jelenie to skuteczny jest preparat cerwacol wiadro ok15 kg u producenta kosztuje ok 150 zł przysłali mi to firmą spedycyjna gratis nastepnego dnia po zamówieniu. Producenta można znależc wpisując w każdą wyszukiwarkę portali np onet nazwę preparatu lub slowo repelenty firma jest gdzieś z pd zachodu Polski preparat bardzo skuteczny

• 6 years później...

też mi się tak przykro zrobiło, jak ktoś pisał, ze grodził całe 1,5 ha swojej działki...

Jakoś tak ciągniemy na łono przyrody. A potem staramy się ją jak najbardziej od siebie odsunąć. Rozumiem, niszczą ogród, ale czy wtedy nie starczy ogrodzić jedynie częsci takich ogromnych działek i urządzić tam ogród a resztę pozostawić naturze?

• 2 months później...

Skoro ktoś już podbił ten temat to ja sobie też nie będę żałować. Te dziki mnie wykończą normalnie :(

Zasiałem późne odmiany kukurydzy. Wszyscy sąsiedzi zebrali już plony, toteż moje pole stało się jedynym żywicielem. Łamią ją, jedzą i ryją.

Słyszałem że coś mi chrupie za oknem. Spodziewałem się ich. Wziąłem latarkę siekierę, spuściłem psa i ruszyliśmy. Narobiliśmy dużo hałasu, a pies go gdzieś dopadł. Po chwili usłyszałem jednak tylko pisk i ujadanie psa.Wiele nie widziałem, bo to noc jest, ale widziałem ogólne zarysy postaci. Dzik mi mało psa nie z@#$%ebał :( pies boi się teraz wyjść z mieszkania nawet, a o zapędzeniu do budy nie ma nawet co mówić.

Zaobserwowałem również cztery mniejsze (nie znowu takie małe) postacie. Normalnie aż mi się płakać chce :( przecież one rozniosą te pole w drobny mak i z plonów będą nici. Zbiorę kukurydzę, to pójdą mi w ziemniaki. Błędne koło.

Wielka bestia z tego dzika. Słyszałem że dziczyzna jest smaczna. Gdyby takiego ustrzelić, miałbym święty spokój i do tego jedzenia na miesiąc. Inne rozwiązania nie przychodzą mi do głowy. Nie boją się psów, ludzi, ich włosów, petard ani puszczonego radia.

Nie dziwię się że ktoś podbił 7letni wątek. W tym roku tak się tych dzików namnożyło że szkoda gadać.

• 6 years później...

Bez zmian. Nie boją się nikogo i niczego. Są tak bezczelne, że rozrywają siatkę (unoszą ją w górę, aż furczy) i włażą do przydomowych ogrodów. U mnie i po sąsiedzku. Zgłosiłem do miejscowego koła łowieckiego i poprosiłem o podpisanie zgłoszenia i protokołu, ale mi odmówiono.

Takie prawo.

Złożyłem pismo do Urzędu Marszałkowskiego. Ma możliwość w uzasadnionych przypadkach wypłacić odszkodowanie za ogródki przydomowe.

Jednak to nie rozwiązuje problemu. Odstrzelić też nie wolno bo za blisko zabudowań.

Błędne koło.

Jedynym rozwiązaniem w tej sytuacji jest zamontować pastuch elektryczny, tylko od razu trzeba przygotować się na spory wydatek, słyszałem, też o takim środku odstraszającym animal stoper, tylko on jest używany głównie przez rolników nie wiem czy to ma znaczenie, ale opinie ma bardzo dobre.

• 10 months później...
Wpis o woltażu rozłożył mnie na łopatki :D propozycja nie do odrzucenia :) A tak serio też słyszałem o tym środku animal stoper. Nie używałem jeszcze, ale chyba będę musiał, bo na dobre przypadło mi zajmować się gospodarką, gdzie niektóre uprawy są przy lesie, dlatego od razu wolę się zorientować w temacie niż później marnować czas ubiegając się o odszkodowania.