tczarek 09.12.2002 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2002 Dobrym sposebem jest zatrzymanie dzików w lesie. Trzeba wejść w kontakt z myśliwymi którzy mają do tego prawo i doświadczenia. Należy w okolicy działki wykonać poledka zgryzowe, oraz wystpać karmę w postaci kukurydzy, żołędzi i innych smakołyków i tak to przenosić aby dziki odchodziły od twojej działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voo-yeck 10.12.2002 00:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2002 Ponoć dziki bardzo smaczne są. Tylko potrzebny jest odpowiedni woltaż na pastuchu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voo-yeck 10.12.2002 00:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2002 Ponoć dziki bardzo smaczne są. Tylko potrzebny jest odpowiedni woltaż na pastuchu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 10.12.2002 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2002 A jeżeli jakiś myśliwy, lub zbierający chrust dotknie tego "woltażu"?!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 10.12.2002 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2002 Trzeba by spytać pigmejow czy innych lubiących"nasze"mięsko jak smakuje "ludzina" Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 26.12.2002 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2002 Na dziki można zastosować odpowiedni preparat do kupienia w sklepach mysliwskich ale uwaga strasznie śmierdzi jest to ponoć skondensowany zapach potu ludzkiego u mnie na działce miałem częste odwiedziny dzików od czasu zastosowania tego preparatu mam spokój. Jeżeli chodzi o podgryzanie drzewek przez jelenie to skuteczny jest preparat cerwacol wiadro ok15 kg u producenta kosztuje ok 150 zł przysłali mi to firmą spedycyjna gratis nastepnego dnia po zamówieniu. Producenta można znależc wpisując w każdą wyszukiwarkę portali np onet nazwę preparatu lub slowo repelenty firma jest gdzieś z pd zachodu Polski preparat bardzo skuteczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bażant 19.06.2009 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Najlepiej sprawdza się Pastuch Elektryczny, Tylko musi być odpowiednio dużej mocy, ja ma coś takiego i działa super. Ja mam osobiście elektryzator Chapron sec 10 000 odkąd go założyłem problem się skończył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crusier 20.06.2009 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 Temat jest sprzed 7 lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hocki_klocki 21.06.2009 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Temat jest sprzed 7 lat... Przeczytałem z zapartym tchem. W dzisiejszych czasach nie ma już dzików. Wszystko ogrodzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.06.2009 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 też mi się tak przykro zrobiło, jak ktoś pisał, ze grodził całe 1,5 ha swojej działki...Jakoś tak ciągniemy na łono przyrody. A potem staramy się ją jak najbardziej od siebie odsunąć. Rozumiem, niszczą ogród, ale czy wtedy nie starczy ogrodzić jedynie częsci takich ogromnych działek i urządzić tam ogród a resztę pozostawić naturze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikae 24.06.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Mąż, rodowity Holender zaleca na granicy działki rozrzucic ludzkie włosy....u fryzjera ich nie brakuje.Jeśli to nie pomoże to zaleca 7.62mm pocisk, a potem życzy miłego grilowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ex404 06.09.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 Skoro ktoś już podbił ten temat to ja sobie też nie będę żałować. Te dziki mnie wykończą normalnie Zasiałem późne odmiany kukurydzy. Wszyscy sąsiedzi zebrali już plony, toteż moje pole stało się jedynym żywicielem. Łamią ją, jedzą i ryją. Słyszałem że coś mi chrupie za oknem. Spodziewałem się ich. Wziąłem latarkę siekierę, spuściłem psa i ruszyliśmy. Narobiliśmy dużo hałasu, a pies go gdzieś dopadł. Po chwili usłyszałem jednak tylko pisk i ujadanie psa.Wiele nie widziałem, bo to noc jest, ale widziałem ogólne zarysy postaci. Dzik mi mało psa nie z@#$%ebał pies boi się teraz wyjść z mieszkania nawet, a o zapędzeniu do budy nie ma nawet co mówić. Zaobserwowałem również cztery mniejsze (nie znowu takie małe) postacie. Normalnie aż mi się płakać chce przecież one rozniosą te pole w drobny mak i z plonów będą nici. Zbiorę kukurydzę, to pójdą mi w ziemniaki. Błędne koło. Wielka bestia z tego dzika. Słyszałem że dziczyzna jest smaczna. Gdyby takiego ustrzelić, miałbym święty spokój i do tego jedzenia na miesiąc. Inne rozwiązania nie przychodzą mi do głowy. Nie boją się psów, ludzi, ich włosów, petard ani puszczonego radia. Nie dziwię się że ktoś podbił 7letni wątek. W tym roku tak się tych dzików namnożyło że szkoda gadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 01.09.2016 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Bez zmian. Nie boją się nikogo i niczego. Są tak bezczelne, że rozrywają siatkę (unoszą ją w górę, aż furczy) i włażą do przydomowych ogrodów. U mnie i po sąsiedzku. Zgłosiłem do miejscowego koła łowieckiego i poprosiłem o podpisanie zgłoszenia i protokołu, ale mi odmówiono.Takie prawo.Złożyłem pismo do Urzędu Marszałkowskiego. Ma możliwość w uzasadnionych przypadkach wypłacić odszkodowanie za ogródki przydomowe.Jednak to nie rozwiązuje problemu. Odstrzelić też nie wolno bo za blisko zabudowań.Błędne koło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekBR 05.09.2016 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Jedynym rozwiązaniem w tej sytuacji jest zamontować pastuch elektryczny, tylko od razu trzeba przygotować się na spory wydatek, słyszałem, też o takim środku odstraszającym animal stoper, tylko on jest używany głównie przez rolników nie wiem czy to ma znaczenie, ale opinie ma bardzo dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtDop 10.07.2017 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Wpis o woltażu rozłożył mnie na łopatki propozycja nie do odrzucenia A tak serio też słyszałem o tym środku animal stoper. Nie używałem jeszcze, ale chyba będę musiał, bo na dobre przypadło mi zajmować się gospodarką, gdzie niektóre uprawy są przy lesie, dlatego od razu wolę się zorientować w temacie niż później marnować czas ubiegając się o odszkodowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts