Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Było PODDASZE, jest ogród i takie tam

Recommended Posts

Jerzyczysko bardzo dziękuję za miłe słowa, cieszę się, że tu zaglądłeś :p .

Zobaczymy, czy tak do końca będzie dobrze szło z tym wszystkim :roll: . To jest mała chałpka, ciężko jest tutaj dużo nawymyślać, żeby nie przegiąć. I co to taki domek przy Twojej (Waszej?) willi :wink:

• Odpowiedzi 14,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DarioAS

4062

• malgos2

1528

• OK

1104

• monia i marek

733

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bianca, już myślałam, że pojechałaś na wakacje, albo coś....

Na początku też u nas miały być turkusowe te płytki, ale właśnie byłoby za ciemno, ten kolor daje więcej świeżości i odbija światło. Ale wiesz co, jest jeszcze z tej kolekcji bursztyn, też baaaardzo mi się podoba. I nie jest ciemny. Warto go obejrzeć :wink: . Pozdrawiam serdecznie.

DarioAS ten kolor na klatce rzeczywiście świetny :p Jak możesz to daj mi nzać na temat tych dokumentów. Dzięki. Pozdrawiam :D :D :D

No to jedziemy :wink:

ja też nie wiedziałam od czego zacząć, więc najpierw zadzwoniłam do pana architekta i wszystko robiłam z jego pomocą...

-Urząd Miasta- wniosek o wypis z rejestru gruntów i mapki sytuacyjne (oczywiście płatne, ale już nie pamiętam ile)

-UM odbiór wypisu i mapki, wypełnienie wniosku o warunki zabudowy i wszystko razem na dziennik podawczy

-w tym czasie działał już architekt, pomierzył istniejący budynek, porobił zdjęcia i dokumentację, za kilka dni już był gotowy wstępny projekt

-no i czekaliśmy, czekaliśmy, czekaliśmy.... aż w UM zechce się im zająć tą sprawą. Miła pani pocieszyła nas, że uzyskanie warunków potrwa od 3 do 6 miesięcy :evil:

-6 tygodni po złożeniu wniosku pani inspektor w końcu dotarła na budowę... tylko dlatego ,że ją odwiedziłam już w urzędzie kilkakrotnie i pokazywałam mój brzuszek (ciąża już zaawansowana :wink: ). Na budowie porobiła zdjęcia do mapki sytuacyjnej

- w międzyczasie złożyliśmy w Starostwie podanie o wywóz eternitu, a w UM to byłam jeszcze kilkakrotnie, dowoziłam poprawiane projekty, tłumaczyłam co i gdzie będzie po zmianach (mamy dom w granicy z sąsiadem- duuuuży problem)

-10 tygodni po złożeniu wniosku w końcu odebraliśmy papiery z UM (dzięki brzuszkowi...), teraz 2 tygodnie muszą się uprawomocnić :x

-po uprawomocnieniu wniosek o warunki zabudowy ( z UM) i gotowy projekt od architekta oraz pozwolenie na rozbudowę powędrował do Starostwa..

-tutaj okazało się, że papiery nie są kompletne- brak jeszcze wykazu z rejestru gruntów i działek sąsiednich, o czym oczywiście nikt nas wcześniej nie poinformował :evil: :evil: :evil:

-w Starostwie czekaliśmy o pozwolenie na budowę ponad 10 tygodni :roll: . A to i tak krótko, (mamy tam znajomego...)

-i znów 2 tygodnie zanim się papierki uprawomocnią :roll: :roll: :roll:

-i.... budujemy :p

-

porwałam się wczoraj z motyką na słońce... Zeby przyśpieszyć coś niecoś prace wykończeniowe wyrwałam się do malowania. No i tak... Zazwyczaj zaczyna się malowanie od sufitu, więc ja "grzeczna dziewczynka" poinstruowana przez tatę wzięłam się za sufit...

Pierwsza warstwa położona w kuchni i w salonie. Za to ja dzisiaj głową kręcić nie mogę... Karczek mi nawalił czy coś. Pierwszy i ostani raz poświęcam się dla sufitu (no, może jeszcze w sypialni położę pierwszą warstwę :wink: )

I ciąg dalszy łazieneczki... Bo nic innego się nie dzieje. Sufity będą białe, więc nie ma co wklejać :wink: .

http://images13.fotosik.pl/62/6dd06013dd51811amed.jpg

http://images30.fotosik.pl/73/ee1c2e724b34510bmed.jpg

Dwie ściany prawie skończone, pozostało jeszcze obrobić okno :p

ale duzo juz zrobilas!!!!

bardzo fajnie bedzie wygladac lazienka :D

a u mnie juz cos zaczelo sie dziac (pisze o mojej pseudo piwnicy :wink: ) przyszla pani z Gminy po nie wiem po ilu miesiacach i tak oglada oglada i stwierdzila ze budynek byl budowany z mysla ze wlasnie w naszych pseudo garazach i pwnicach mialy byc mieszkania (byla bardzo zdziwiona bo myslala ze chcemy zamieszkac pod ziemia :o )

no i narazie slownie dala do zrozumienia ze dostaniemy od niej pozwolenie

wiedz zadzwonilismy do architekta ktory powiedzial ze od tego dnia w ktorym dostaniemy to na pismie zrobi projekt w ciagu 2-3tygodni :D no a potem do starostwa slyszalam ze ok miesiaca sie czeka ale nie daje wiary licze raczej na trzy ale nie jest zle bo musimy brac kredyt a chcemy sie o niego starac ok lutego-marca BY wynegocjowac lepsze warunki (moj facet zawsze w styczniu dostaje podwyzke :D ) wiec jak papierologia bedzie jescze trwala ok 6miesiecy to sie nie zalamiemy

wiec zaczniemy budowac nasze M3 na poczatku wiosny bo koniecznie ok sierpnia chce sie wprowadzic :roll:

sorry ze tak o sobie :oops:

ale musiala sie pochwalic :D

Aasienkaaa póltora roku to prawie, żeby wszystko na spokojnie pozałatwiać :wink: . Możnaby już zacząć, żeby się potem niepotrzebnie nie denerwować.

Jerzyczysko jeszcze raz bardzo dziękuję za miłe słowa, to podnosi na duchu :p

Pozdrawiam :p

DarioAS dzięki za dobre rady, rzeczywiście niedługo będziemy musieli się zabrać za to załatwianie :) Wiem coś o bólu po malowaniu sufitu też się tak kiedyś urządziłam, ale na szczęście po dwóch dniach samo przeszło :p

hej :lol: kibicuje od poczatku waszym zmaganiom a zwłaszcza od chwili jak spotkałam cie na ,,temacie,,parapetów :lol: niestety rzadko teraz wpadam na forum i nie miałam okazji pokazac swego parapetu brecia aurora -jest w galerii ale to juz po ptakach bo ty juz masz :lol: jest super ,a ta tapeta winylowa też ,ja brałąm ja pod uwagę ale taniej wyszła ta farba strukturalna i naweet sie nie spodziewałam że jest taka mocna,hej

Znowu mieszam... Mąż to chyba już ma dość moich wydziwiań... Bo tak- zrezygnowałam z lampy smoka (już miała być na 100%, tylko czekałam, aż się zacznie jutro nowa aukcja). Kupujemy fototapetę, do niej ten smok już nie pasuje, nie ta bajka... Tzn. wygląda zbyt groźnie przy kubusiu puchatku. Poszukam czegoś innego :wink: . Tylko... podoba się Wam? Dawidek, jak ją zobaczył na monitorze, to aż piał z radości :lol:

http://images29.fotosik.pl/74/b4bcdd6d1705a63e.jpg