Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Było PODDASZE, jest ogród i takie tam

Recommended Posts

• Odpowiedzi 14,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DarioAS

4062

• malgos2

1528

• OK

1104

• monia i marek

733

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pięknie Aniu :D , bardzo dużo masz już tych roślin.

Trzykrotka pięknie kwitnie, a dlaczego po przejściach? Co jej było?

I strasznie podobają mi się te wszystkie roślinki, które rosną pomiędzy kamieniami. Chyba będę musiała ten temat przemyśleć :wink: .

A perukowiec wprost mnie zafascynował, jak on kwitnie?

tak w siebie nie wierzyłam

Tego nie rozumiem, ja tam w Ciebie wierzyłam od zawsze :D .

Jak się ma taki zapał jak Ty to nie może być inaczej.

Już jest bardzo ładnie, a jak wszystko się rozrośnie będzie pięknie :D .

ja też pomyślałam, że to rozmaryn:) (tak w każdym bądż razie wygląda na opkaowaniu ziół)

Ogród coraz piękniejszy:))) a ile ślicznych roślinek:))) Pięknie:) Ja na razie wyhamowałam z zakupami, muszę zrobić porządki i dopiero sadzić:) I tak przed domem mam głównie róże i planuję poprzesadzać inne roślinki i mieć tylko iglaki i róże:) a jeszcze tulipany na wiosnę jako "obramówkę" do rabatek z różami.

Co do trawy to ładnie rośnie:) Ja miałam identyczny piach:( ale jednak dowiozłam ziemi (też mi mówili, że bez sensu, bo na piachu też urośnie), ale... widziałam jak na tych piachu rosła, takimi kępkami i nie chciała się rozkrzewiać, i bardzo szybko schła. Ale to była trawa samosiejka, pewnie ze specjalnie siamymi jest inaczej. A moja trawa też różnie wyrosła, w jednym miejscu super, a w innych jedno ździebełko co jakiś czas:(

A co do chust, to teraz prawdziwy hit, jest specjalne forum, są też spotkania zlotowe:) mamy bardzo bardzo chwalą. Te co znam, są zachwycone:) i jest to naprawdę duże ułatwienie mając starsze dziecko.

P.S. "stara moda" wraca:) moja prababcia i babcia też dzieci w chustach nosiły:) tylko, że te obecne są zupełnie inne

Cześć :D

Po mojemu to nie rozmaryn. Wygląda podobnie, ale rozmaryn ma dużo drobniejsze listki :roll: To zresztą łatwo sprawdzić - trza pomacać i jak łapy pachną rozmarynem, znaczy - rozmaryn :wink: Poza tym nie jestem pewna, czy rozmaryn wyrasta na 2metrowe drzewka :o

A to nie jest jaka wierzba?

a to ...

mam nadzieję, że ktoś mądrzejszy niż ja (bo ja jeszcze dużo nie wiem :wink: ) powie mi co to jest...

spotkałam przy tym sklepie ogrodniczym za ogrodzeniem drzewko o wysokości niecałych 2 metrów, i miało takie fajne listki...

a obok rosła sobie...

malutak siejka (tak mi się zdaje), więc ją chlasłam i porwałam :oops:

gdzieś widziałam takie drzewko i wiem, ze to nie byle krzak, pomóżcie poszukać nazwy :wink:

http://images31.fotosik.pl/289/86138b830775ea05med.jpg[/img]

Wiolasz, wierzba to rośnie jak chce :lol: Jako drzewo i jako krzaczor :lol:

Onna, może to i oleander :roll:

Zobaczymy co z tego wyrośnie :lol:

a Wy to wogóle jesteście czy was nie ma??? Chyba zacznę sie zbierać, trzeba pojechać na budowę, zobaczyć co panowie zdziałali. Dziś ponoć mialy być nowe (drugie) drzwi, małż nie dzwoni, miał jeździć załatwiać sprawy kredytowe...

Mam jeszcze końcówkoworoczne sprawy w pracy, ale już powoli zaczynam myślec o różnych szczególikach do mieszkania. Z ostatecznymi zakupami poczekam az juz wszystko będzie ustawione jak trzeba.

kobietki, to nie rozmaryn, miałam takowy i jak zwykle zgodze sie z Olga- ma drobniejsze listki i intensywny zapach przy dotknieciu.

Wierzby jakie ostatnio zobaczylam, to wcale wierzb nie przypominaja...

moze to i to :wink:

oleandra tez mam i to napewno nie oleander, bo ten z kolei ma dluzsze liscie i wieksze przerwz pomiedzy nimi :wink:

i na taki krzew nie wyrasta, bo czesto robi sie goly od spodu :wink:

jak wczoraj zapodalam alta z shiftem, to juz wogole mi na stale wcielo polskie znaki i klawiatura sie nadal nie przestawila na swoje miejsce :cry: :cry: :cry: :cry:

Hej! Widzę, że prezent się przyjął :) (chyba). Mi ten niezidentyfikowany krzaczorek przypomina oleander -ale takowy masz Aniu na balkonie -może się rozmnożył tak odległościowo? :wink:

nie, ja go zerwałam jak już pisałam na ugorze, obok sklepu ogrodniczego, gdzie było posadzonych kilka różnych drzewek..

u mnie rośnie dopiero od wczoraj :wink:

a tak po za tym, to oleander nie ma siwych listków :wink:

i nie rośnie w ziemi , to roślina doniczkowa

właśnie coś znalazłam :p

nie jestem pewna, ale na 99% to będzie to :p

http://www.krzewy.pl/Oliwnik/Elaeagnus_ang_4.jpg

to OLIWNIK WĄSKOLISTNY :wink:

liście by sie zgadzały, pokrój drzewka i kolor też

http://www.krzewy.pl/Oliwnik/Elaeagnus_ang.jpg

wiedziałam, że juz gdzieś widziałam to drzewko, dlatego nie wydało mi się byle jakie :wink:

jak wczoraj zapodalam alta z shiftem, to juz wogole mi na stale wcielo polskie znaki i klawiatura sie nadal nie przestawila na swoje miejsce :cry: :cry: :cry: :cry:

Spróbuj jeszcze raz (albo kilka razy). Pewnie masz ustawioną więcej niż jedną (angielską i dwie polskie) klawiaturę i Ci się przestawia :-? Jeśli pomoże to daj znać - spróbujemy się problemu na stałe pozbyć :roll:

Masz rację, że to może być oliwnik. Czułam, że coś mi to przypomina :lol: Jeśli to oliwnik, to jak kwitnie, to pięknie pachnie, choć kwiatki niepozorne :lol: (o ile coś mi się nie pozajączkowało :wink: )

myślicie, że wytrzymałam długo, jak zobaczyłam tego klona palmowego???

miałam iść go kupić po niedzieli, był i tak odłożony, więc bezpieczny...

ba....

zapakowałam dziś młodego w wózek i ruszyłam...

spacerkiem do sklepu w jedną stronę ponad godzinkę... (na skróty przez lasek)

i już go mam!!

:lol: :lol: :lol: :lol:

http://images33.fotosik.pl/291/21731212382692eamed.jpg

wbiłam mu palika, bo se wisiał za bardzo, a jest bardzo giętki i nie chce, żeby mu się stała krzywda :wink:

teraz mój zamysł...

perukowiec ma być bordowy, ten klon też coś od tego, więc posadziłam je przy płotku w pewnej odległości, żeby miały miejsce rosnąć..

za klonikiem też posadze tawułki, jak kupię.

Pomiędzy nimi chcę posadzić wierzbe japońską, albo płacząca, żeby oddzielić te czerwienie a pod nią na odwrót do tawułek np. berberysa czerwonego, żeby był dobrze widoczny.

Za rok (może) z przodu dałabym dwa iglaki, żeby nie było łyso przez zimę i dosadziłabym coś płożącego dla wypełnienia.

Jak się to Wam widzi??

http://images34.fotosik.pl/290/bf11090233e01c47med.jpg

ta wierzba miałaby byc pomiędzy klonem a perukowcem, iglaki z przodu pomiędzy drzewkami :wink: