Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Było PODDASZE, jest ogród i takie tam

Recommended Posts

• Odpowiedzi 14,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DarioAS

4062

• malgos2

1528

• OK

1104

• monia i marek

733

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Słuchajcie kobitki. Z tym fryzjerem to trzeba się nie poddawać i szukać. Ja 4 lata w Rzeszowie mieszkając trafiałam na jakichś z przypadków. Aż trafiłam na chłopaka samouka. Ostatnio mnie podcinał. Gościu ma talent w rękach :D

Tak więc warto szukać i nie poddawać sie :lol:

Helloł wszystkim dziewczynom!!!

Widzę że pisanie idzie w tempie świetlnym. :o Przeczytanie moich zaległości troszkę mi zajmie. :roll: Widzę że impreza u Ani Wam się udała. :lol: Aż Wam zazdroszczę...... :wink:

Bianca, w końcu, tyle razy już tam do Ciebie zaglądałam a tam ciągła cisza :roll:

Co słychać??

Jak tam mieszkanko się robi??

A i Olga przemyśl te krótkie włosy bo szybko nie odrosną :-?

Ech, za szybko odrosną - miewam, to wiem :-?

Mam dość kłaków walających się po chałupie 5 min. po sprzątaniu i obłażących co się da :x

Krótki to pojęcie względne :lol:

Kiedyś się obciełam na jeża i potem trzy lata zapuszczałam a co się kuźwa z grzywką namęczyłam :evil: no i nie powiem jak wyglądałam :lol:

Krótkie-krótkie, jeża też miałam całkiem nie dawno :lol: Jeż to może niekoniecznie, ale króciutko :roll:

A problem z odrastaniem jest, jeśli nie masz dobrego fryzjera - i tego się boję, bo nie mam :-? Jak kiedyś miałam, to do tej pory wyjść z podziwu nie mogę, że mi kobietka "odrosła" włosy zupełnie bezboleśnie :roll:

ja też taką fryzjerkę bym chciała...

co zapuszczam grzywkę, to i tak ją w końcu ścinam, bo juz mam dość po pewnym czasie spinek, itd :roll:

teraz mój zamysł...

perukowiec ma być bordowy, ten klon też coś od tego, więc posadziłam je przy płotku w pewnej odległości, żeby miały miejsce rosnąć..

za klonikiem też posadze tawułki, jak kupię.

Pomiędzy nimi chcę posadzić wierzbe japońską, albo płacząca, żeby oddzielić te czerwienie a pod nią na odwrót do tawułek np. berberysa czerwonego, żeby był dobrze widoczny.

Za rok (może) z przodu dałabym dwa iglaki, żeby nie było łyso przez zimę i dosadziłabym coś płożącego dla wypełnienia.

Jak się to Wam widzi??

http://images34.fotosik.pl/290/bf11090233e01c47med.jpg

ta wierzba miałaby byc pomiędzy klonem a perukowcem, iglaki z przodu pomiędzy drzewkami :wink:

wklejam to pytanie jeszcze raz, bo ściągłam se (myślę, że zajrzy) eksperta od ogrodów..

zamiast wierzby japońskiej myślę teraz o płaczącej, ale nie o takiej typowej, ta, którą widziałam ma malutkie, zaokrąglone listki i aż tak się nie przewiesza :wink:

ale pani ze sklepu zapewniała, że to odmiana płaczącej :roll:

i zastanawiam się, czy te iglaki z przodu to dobry pomysł...

może lepiej jakieś krzewy liściaste??

kolejny mój ból, to te cypryso- thuje :lol:

pomiędzy nimi są powsadzane wrzosiki, ale wcale ich nie widać :o :-?

strasznie to wygląda łyso i nijako, co ja tam moge jeszcze zrobić??

a roślinki skalniakowe wcale nie rosną na kamieniach jak szalone, tylko se kwitną :roll:

http://images34.fotosik.pl/292/015c8682f3d64d81med.jpg

a tu na tym kawałku rosną dwie pęcherznica (bordowa i zielona), świerk biały i świerk gniazdo bocianie, dwa jałowce płożące i wiśnia japońska :o

za ciasno??

rozsadzić to?

a co zostawić??? :o

czy te świerki nie lepiej będzie przesadzić do doniczek??

są bardzo malutkie :-?

http://images23.fotosik.pl/232/0a56b10e99d3bb6cmed.jpg

http://images26.fotosik.pl/220/b85a6920a2cf9e8dmed.jpg

na pierwszym zdjęciu są szyszki wokół wierzby, żeby jej za szybko woda nie uciekała, co jeszcze dodało tłoku...

a tu z kolei są dwa cyprysiki groszkowe na bokach, a w środku jałowiec na pniu..

i przed nim ta krzewuszka, co już ja przesadziłam raz :wink:

tym razem nie mam pojęcia jak duży urosnie ten jałowiec na pniu..

myślę, żeby zamiast niego rzucić tu druga, ale większa niż ta obok wierzbę japońską, wtedy na prawo i lewo szłyby iglaki (jak urosną i je będzie dobrze widać...) a środek dzieliłoby drzewko liściaste..

krzewuszka musi zniknąć..

chyba :-?

http://images33.fotosik.pl/293/d9f68789fb07c92bmed.jpg

imię dla kota- wybieramy :wink:

Amber

Eliza

Fiona (choć to mi bardziej z rudą sierściuchą się kojarzy)

Hera

Kleo

Wera

krótkie, żebym się nie musiała za długo wydzierac jak coś przeskrobie :wink:

I co najważniejsze...

perukowiec zmienia barwę :p

No to się cieszę :lol: Kamień z serca :lol: :lol: :lol:

Niby człek wie, że tak będzie, ale dopóki się nie stanie, to nigdy nie wiadomo do końca :wink:

Jeśli chodzi o kota, jak przeskrobie i tak będzie "ty cholero :evil: !!!" :wink:

A co do reszty roślinek - to weź na wstrzymanie, bo na razie pusto i łyso, ale jak Ci się to wszystko rozrośnie, to nie będziesz miała gdzie przesadzić :roll: Może jak Ci braknie, to wynieś te w doniczkach z chałupy i poustawiaj, gdzie pusto. Mówiłaś, że całkiem je teraz zaniedbujesz (choć nie wyglądają) :wink: Ja na lato większość doniczkowców na balkon wywalałam :lol:

mi już nie chodzi o to pusto, tylko martwie sie juz na zapas, co będzie jak to wszystko troche urośnie...

chciałam stworzyć ładne kompozycje, warstwowo i kolorowo, ale jakoś mi to nie wyszło póki co :roll:

a balkon...

inspektor powiedział, że nie odbierze...

prawdopodobnie płyta nadaje się tylko do rozbiórki :o

i znów mam czekać na gościa dwa tygodnie, bo teraz nie ma czasu :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Najwyżej później część przesadzisz :roll: Ja bym poczekała z rok - będziesz już się lepiej orientować, co rośnie szybko, co wolno, co się nie przyjęło, a co padło :roll: I za rok poprzesadzać lub uzupełnić braki :roll: To niestety musi potrwać :-?

Najwyżej później część przesadzisz :roll: Ja bym poczekała z rok - będziesz już się lepiej orientować, co rośnie szybko, co wolno, co się nie przyjęło, a co padło :roll: I za rok poprzesadzać lub uzupełnić braki :roll: To niestety musi potrwać :-?

właśnie tak myślę, tylko zastanawiam się, czy za rok, to juz nie będzie za późno, żeby sie mi nic nie poniszczyło, bo to wszystko dość, że drogo wychodzi, to na dodatek tak cieszy jak rośnie :roll:

Eee tam, ludzie przesadzają w te i nazad i jakoś jest dobrze :roll: Jak co ma żyć, to żyć będzie, jak ma paść i tak padnie :wink: Podszkol się tylko w teorii przesadzania do przyszłej wiosny (bo to zdaje się najlepiej przesadzać późną jesienią, lub wczesną wiosną) i będzie git :wink:

dzięki LP :wink:

a za fraki, to nie inspektora, tylko wykonawcę, bo spie....ł robotę :evil: :evil: :evil:

po rozszałowaniu i dokładnych oględzinach okazało się, że cała płyta się rusza, jak się chodzi po balkonie :o

kolomny są wporządku, ale jak wylewali płytę, to sie sku...m prawdopodobnie nie chciało dobrze betonu wymieszać i dość, że wszystko pęka, to wygląda jakby było zrobione z 20 lat temu, a nie teraz :o :o :o

krew mnie zalewa, bo balkon miał by w miesiąc zrobiony, a tu nie wiadomo, czy do jesieni będzie dobrze :x :x :evil:

i teraz sie gościu wymiguje ile wlezie :roll:

że niby inne roboty ma :evil: :evil:

a już o tym, że znów mi ogród zdewastują i nie mam jak tej trawki dosiać i wszystko wygląda, jak wygląda, to nie wspomnę :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: