Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Było PODDASZE, jest ogród i takie tam

Recommended Posts

• Odpowiedzi 14,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DarioAS

4062

• malgos2

1528

• OK

1104

• monia i marek

733

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Apia jak zrobiłaś tą roletę?

Świetnie wygląda i napewno wychodzi dużo taniej.

Widziałam gdzieś wątek o tym, co zawiesić w oknie, no i na końcu (chyba na 6 stronie) była mini instrukcja, jak to zrobić, ale się nie doczytałam za bardzo i nie doinformowałam do końca :wink:

Uszycie rolety rzymskiej nie jest takie trudne :lol: My robilismy to pierwszy raz w zyciu. Musze powiedziec, ze za maszyna siedzial maz, a ja zaprasowywalam, mierzylam itp. U nas najgorszy byl material, woal jest dosc elastyczny i trudno bylo nam go dokladnie zmierzyc.

Trzeba przyciac material na szerokosc rolety (oczywiscie boki musza byc obszyte). Materialu na dlugosc musi byc wiecej, bo trzeba robic zaszewki na usztywnienia (patyczki, prety itp.) Dlugosc rolety trzeba podzielic na tzw. "segmenty". Najladniej wygladaja segmenty o szerokosci 20-25cm. Od gornej krawedzi materialu mierzymy np. 25cm.Oznaczamy, nastepnie ustalamy jaka srednice ma nasz usztywniacz-potrzebne nam to do okreslenia szerokosci tunelu, w ktory wsuniemy patyczek. Przeszywamy tunel, od dolnej krawedzi mierzymy znow 25cm, szyjemy tunel itd az do uzyskania porzadanej dlugosci rolety.

Najtruniejsze bylo okreslenie w ktorym miejscu maja byc przyszyte koleczka z tylu, przez ktore przewlekamy sznurki do podnoszenia rolety. My rozwizalismy to tak , ze powiesilismy cala rolete z stystemem na strychu i od tylu przyszywalam koleczka (sznurki od systemu byly lekko obiciazone ).

Witaj Dario:)

Bardzo dziekuje za zdjecia - faktycznie jasna podloga i ciemne meble wygladaja nadzwyczaj interesujaco - bardzo mi sie podoba, no i jest jeszcze inna wersja kolorystyczna, o ktorej nie wiedzialam, wiec jestesmy w domu i witamy sie z gaska ;)

Co do nieslownosci "specjalistow" - meliska na uspokojenie a potem ... moze tabliczka czekolady - na chamstwo nic nie poradzisz, a szkoda twoich nerwow :-?

Bardzo madra teraz jestem, ale jak przyjdzie co do czego (np. moj Boski stolarz mial szczescie ze nie ma mnie w kraju) - chetnie powiedzialabym co mysle i rozpoczela awanture, ale na dluzsza mete, chyba nie warto??

Pozdrawiam

A propos rolet rzymskich to dodam że u nas w pasmanterii są specjalne taśmy do pionowego marszczenia właśnie rolet. Mają z tyłu w równych odległościach rozmieszczone miejsca do zahaczenia lub przyszycia kółeczek (bo kółeczka też są specjalne z haczykiem np. do kupienia w Persie). To bardzo ułatwia szycie. Jest też taśma już z kółkami. ale drogo to wychodzi. :wink: Może jakoś tym wam pomogę. :lol: