wiolasz 26.05.2009 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 o to to OK. Stanowcze NIE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 26.05.2009 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Ty wez przestan Wiola z ta podlaska gwara, bo sie beda dzieci z Julki smialy. Co przystoi murarzowi, to nie kobitce wyksztalconej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 26.05.2009 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Z Julki nie bedą, bo sami nie lepsi Możemy jeszcze tu dyskusję przeprowadzić nad wyższością wyjść na dwór nad wyjść na pole. Taka Julka operuje dwoma wyrażeniami w zależności z kim rozmawia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 26.05.2009 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 u nas mówiom 'na pole', 'kupywanie', 'se' - to najpopularniejsze, ale jest ich znacznie więcej, ino nie pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 26.05.2009 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Oooo, 'se' to sama stosuję z uwielbieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 26.05.2009 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Co innego stosowac swiadomie, a co innego nie znac innego jezyka. Niemniej, przy dzieciach uwazac trzeba. I Wiola nie ma co dyskutowac nad wyzszoscia poprawnych form od gwarowych, ona jest oczywista. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 26.05.2009 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Tu bym polemizowała - gwara to gwara. Jest spora różnica, między kimś, kto mówi gwarą, a kimś kto mówi po prostu byle jak i niepoprawnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 26.05.2009 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Tu bym polemizowała - gwara to gwara. Jest spora różnica, między kimś, kto mówi gwarą, a kimś kto mówi po prostu byle jak i niepoprawnie o to to własnie. Jak dorosłego człowieka, który w wieku 20 lat który wyjeżdża w inne rejony kraju, uczyć od początku mówić jak ze słownika? No nijak nie da sie Ja uważam, że na dwór jest poprawne. Pole to pole... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 26.05.2009 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 No tak, ale mowienie gwara w szkole to przesada. Stad te wszystkie spazniania, pola itp. zakorzenione. Nie bronie slazakom czy poznaniakom mowic jak chca, ale wiem z doswiadczenia, ze czesto oni nie zdaja sobie sprawy z tego, co jest poprawne, a co jest gwara. Moj kuzyn na obronie doktoratu mojego wujka wypalil do niego po poznansku WUJA i obciach gotowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 26.05.2009 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Mi nawet w szkole nie przeszkadza, byle uczono też poprawnej polszczyzny Nawet jeśli ktoś tylko gwarą się posługuje i nawet jeśli nie potrafię go zrozumieć, to mniej mi to przeszkadza, od ewidentnych błędów popełnianych z niedbalstwa i niedouczenia przez tzw. "ludzi wykształconych". Gorsza jest już tylko podstarzała paniusia gadająca zdrobnieniami i niuniająca Błeee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 26.05.2009 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 i jeszcze mi się przypomniało... "ni mom piniendzy" to mnie zawsze rozbraja a znam osobę na wysokim stanowisku, po studiach, która tak mówi notorycznie publicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 26.05.2009 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Tu bym polemizowała - gwara to gwara. Jest spora różnica, między kimś, kto mówi gwarą, a kimś kto mówi po prostu byle jak i niepoprawnie zgadza się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 26.05.2009 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 i jeszcze mi się przypomniało... "ni mom piniendzy" to mnie zawsze rozbraja a znam osobę na wysokim stanowisku, po studiach, która tak mówi notorycznie publicznie a "nie mam pieniążków"? Wystarczy obejrzeć pierwszy z brzegu program "ekonomiczny" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 26.05.2009 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 a moja polonistka to jeszcze się zawsze złościła na słowo 'fajny' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 26.05.2009 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Za komunizmu polonisci mieli obsesje na punkcie slowa fajny, tak jak teraz na slowo dokladnie... Mamy takie ladne slowo wlasnie, a nie chcemy go uzywac. Ja jeszcze dostaje drgawek jak mowia tak naprawde. Wtedy wiem, ze ktos tak naprawde kit mi wciska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 26.05.2009 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 a moja polonistka to jeszcze się zawsze złościła na słowo 'fajny' Też z dzieciństwa pamiętam, że to przeszkadzało Do dziś staram się nie używać, jak z kimś starszym rozmawiam Z drugiej strony - nie dajmy się zwariować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 26.05.2009 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 no i jeszcze 'film oparty na faktach autentycznych' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 26.05.2009 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 a moja polonistka to jeszcze się zawsze złościła na słowo 'fajny' Też z dzieciństwa pamiętam, że to przeszkadzało Do dziś staram się nie używać, jak z kimś starszym rozmawiam Z drugiej strony - nie dajmy się zwariować nie daję się, ale 'kupywanie' tępię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 26.05.2009 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 no i jeszcze 'film oparty na faktach autentycznych' Po obejrzeniu kilku wydań wiadomości sprawa staje się jasna - fakty bywają różne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 26.05.2009 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 a moja polonistka to jeszcze się zawsze złościła na słowo 'fajny' Też z dzieciństwa pamiętam, że to przeszkadzało Do dziś staram się nie używać, jak z kimś starszym rozmawiam Z drugiej strony - nie dajmy się zwariować nie daję się, ale 'kupywanie' tępię I slusznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts