Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

czy ktos z Was ubiegał sie moze / otrzymał dofinansowanie do POś ?

( z gminy,funduszy unijnych czy innej instytucji :wink: )

chodzi mi o odpowiedz osob,które rzeczywiscie miały takie doswiadczenie,teoretyczną liste instytucji ,które sie tym zajmują znam...ale od teorii do praktyki... 8)

https://forum.murator.pl/topic/82269-dofinansowanie-do-przydomowej-oczyszczalni-%C5%9Bciek%C3%B3w/

Witam,

dołączam się do pytania. Zainteresowany jestem przede wszystkim dofinansowaniem do oczyszczlni biologicznych. Proszę o uwagi tych, którzy się już o ewentualne dofinansowania starali.

chodzi mi o odpowiedz osob,które rzeczywiscie miały takie doswiadczenie,teoretyczną liste instytucji ,które sie tym zajmują znam...ale od teorii do praktyki... 8)

My dostalismy dofinansowanie do POŚ.

Wszystko odbywalo sie w wydziale ochrony srodowiska UM.

Musial byc projekt oczyszczalni i inne papierki.

Dofinansowali polowe ceny samej oczyszczalni - wtedy to bylo jakies 1600 PLN

u nas dofinansowanie z urzedu gminy nawet nie wchodzi w grę :x gmina nie uwaza POś za dobre rozwiązanie,szambo jest bardzo dobre - zwłaszcza ze gmina zajmuje się wywozem,dorabiając sobie do budzeciku,więc po co im nasz POś? oznacza tylko brak dochodow za wywozenie szamba przez długie lata i brak mozliwosci zmuszenia nas do kanalizacji,jak ją w koncu za iles lat położą :lol:

i jeszcze mieliby do tego dopłacac ? o niedoczekanie !!! :evil:

Dokładnie tego się obawiam, co Kolega wyżej napisał. Z innych, podobnych sytuacji poznałem mniej więcej ich (urzędasów) punkt widzenia - swego rodzaj klapki na oczach, ograniczenie na poglądy inne niż tylko spojrzenie z perspektywy własnego "podwórka".

Jak sobie pomyślę i przypomnę o smrodzie z przelewających się szamb (nie rzadko celowo robionych jako nieszczelne) w okolicy mojej budowy, to mnie kurwica na tych patałachwów, urzędasów bierze. Wniosek: daleko nam jeszcze do Łuni.

Ale co tam: trzeba liczyć na siebie, żeby się nie przeliczyć - polecam take spojrzenie na otaczającą rzeczywistość.

Zwróciłam się z pismem do WFOŚ o dofinansowanie do POŚ oraz pompy ciepła - narazie czekam na odpowiedź - a to może troszkę potrwac.... - dam znać jak tylko ją otrzymam :))

pozdrawiam

Zwróciłam się z pismem do WFOŚ o dofinansowanie do POŚ oraz pompy ciepła - narazie czekam na odpowiedź - a to może troszkę potrwac.... - dam znać jak tylko ją otrzymam )

czekamy...

a jakie papiery nalezało złozyc do takiego wniosku ? i czy okreslili max. wysokosc dofinansowania jaką mozna dostac?

narazie wystąpiłam z pismem ogólnym przedstawiajacym sposób działania oraz krótką charakterystykę ekologiczną - jak się ustosunkują zobaczymy - jako instutucja muszą odpowiedziec do 30 dni pisemnie z odpowiednią argumentacją - sama jestem ciekawa jak bedzię wyglądać ta odpowiedź:))

nie liczę na wiele, ale próbowć trzeba :))

My dostalismy dofinansowanie do POŚ.

Wszystko odbywalo sie w wydziale ochrony srodowiska UM.

Musial byc projekt oczyszczalni i inne papierki.

Dofinansowali polowe ceny samej oczyszczalni - wtedy to bylo jakies 1600 PLN

Cześć. A to ciekawe. Pytanie bardzo ogólne. Jak to wychodzi porównanie całkowitych kosztów POŚ i szamba? (pomijając dofinansowanie)

Zakądając koszty budowy szamba na 5000. Ile kosztuje całość POŚ? Jakie są koszty eksploatacji POŚ?

Jeśli istnieje na ten temat jakiś wątek to będę wdzięczny za linka :oops:

Cześć. A to ciekawe. Pytanie bardzo ogólne. Jak to wychodzi porównanie całkowitych kosztów POŚ i szamba? (pomijając dofinansowanie)

Zakądając koszty budowy szamba na 5000. Ile kosztuje całość POŚ? Jakie są koszty eksploatacji POŚ?

Jeśli istnieje na ten temat jakiś wątek to będę wdzięczny za linka :oops:

Bez watpienia POŚ jest oplacalna inwestycja.Znaczy jak wg mnie

Wywoz zawartosci zbiornika raz na dwa lata - no niech bedzie rok - koszt jakies 40 PLN.Przynajmniej ostatnio tyle placiclismy za 2 m3.

Do tego bakterie do osadu.Pudelko jakies 30 PLN - starcza na rok.

No i to tyle z ekasploatacji.

Koszty przed to bylo : 3200 POŚ,2000 montaz,projekt cos kolo 600 PLN chyba.

Calosc zamknela sie w kwocie chyab 6000 PLN.To bylo w 2002 roku.Albo 2001.

Szambo chcac wywozic zgodnie z napelnianiem to by bylo jakies 150 PLN co miesiac.

No co prawda mozna jeszcze wylewac do sasiada do ogrodu.

Ale mowimy tu chyba o normalntych sytuacjach

miałam i ja zakładać POŚa ale zrezygnowałam - powód wysoki poziom wód gruntowych - pamiętajcie o tym przy zakładaniu

Nie wszyscy mówią że wysatarczy raz na rok lub dwa (nawet jeśli możesz wypompować całą zawartość)

Do gminy najlepiej wystosować pisemne zapytanie - muszą się ustosunkować dla czego odmawiają, a to nie zawsze jest logiczne do wyjaśnienia

Warto spytać się np. w lokalnym biurze poselskim o dofinansowania z Unii.

• 4 weeks później...

I odpowiedź nadeszła :))) (nawet szybko;) )

Z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska odpowiedzili mi, że na inwestycje dotyczącą POŚ oraz pompy ciepła mogą tylko zaproponowac kredyt preferencyjny w banku BOŚ S.A. (czyli korzystne oprocentowanie na realizację przedsięwzięcia z kredyty) - ja osobiście dziękuję....

Za radą kolegi zwróciłam się do Powiatowego Funduszu Ochrony Środowiska - tutaj otrzymałam odpowiedź, że dofinansują oni jedynie jednostki publiczne i skierowali mnie do Gminnego Funduszu Ochrony Środowiska. Tu z kolei poinformowano mnie, że niestety ale takich inwestycji nie dofinansowują i póki co nie mają w planach.

Tak to wygląda dla miasta Knurowa i podejrzewam okolic.

Wszystkim zainteresownym z innych okolic radze zasięgnąć informacji w ochronie środowiska (urząd miasta bądź starostwo), bowiem od kolegi z rejonu kędzierzyna wiem, że tam troszkę inaczej podchodzą do przedmiotowej sprawy

pozdrawiam

Ja z kolei dowiedziałam się u siebie (podkarpackie) ze jest strona z rozporządzeniem i przygotowany jest już projekt rozporządzenia dla działania gospodarstw rolnych http://www.minrol.gov.pl/DesktopModules/Announcement/ViewAnnouncement.aspx?ModuleID=1518&TabOrgID=1661&LangId=0&AnnouncementId=7175&ModulePositionId=2121

ale dokładnych wytycznych nie mają. W każdym razie zrezygnuję chyba bo nie mam min. 1 ha pola.

I odpowiedź nadeszła :))) (nawet szybko;) )

Z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska odpowiedzili mi, że na inwestycje dotyczącą POŚ oraz pompy ciepła mogą tylko zaproponowac kredyt preferencyjny w banku BOŚ S.A. (czyli korzystne oprocentowanie na realizację przedsięwzięcia z kredyty) - ja osobiście dziękuję....

Za radą kolegi zwróciłam się do Powiatowego Funduszu Ochrony Środowiska - tutaj otrzymałam odpowiedź, że dofinansują oni jedynie jednostki publiczne i skierowali mnie do Gminnego Funduszu Ochrony Środowiska. Tu z kolei poinformowano mnie, że niestety ale takich inwestycji nie dofinansowują i póki co nie mają w planach.

Tak to wygląda dla miasta Knurowa i podejrzewam okolic.

Wszystkim zainteresownym z innych okolic radze zasięgnąć informacji w ochronie środowiska (urząd miasta bądź starostwo), bowiem od kolegi z rejonu kędzierzyna wiem, że tam troszkę inaczej podchodzą do przedmiotowej sprawy

pozdrawiam

no to kicha. czyli jedni dają inni nie ciekawe jak zareagują jak ja pójdę się pytać wstępnie w Wieliczce.może dają sam nie wiem narazie nic w tym temacie a pasowałoby bo musiałbym uwzględnić to w przepustach w fundamencie.