Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka to cegła i jaki kolorek elewacji???

Annja

Recommended Posts

Znalazłam to zdjęcie w wątku ze zdjęciami elewacji i już wiem jak ma wyglądać mój dom :D :wink:

http://img107.imageshack.us/img107/2372/dsc02293qs7.jpg

Czy ktoś wie jaki to klinkier i jaki tynk ( kolor ) na elewacji?

Nasz dom też ma filary przed wejciem i na tarasie które planujemy obłożyć klinkierem, myślałam też o klinkierze na wykuszu i wokół drzwi wejściowych. Ten na zdjęciu ma idealny kolor, no i ta elewacja - nie za żółta, nie za różowa, nie za bura - dokładnie taki beżyk jak mi się marzy.

Może jest tu właściciel tego pięknego domku? Albo jego sąsiad? :wink:

Oj tam, zaraz bunkier :roll: O kolorek tej cegły i tynku mi chodzi. Na taki płot, który może wrażenie bunkru robić to mi zwyczajnie kasy braknie :wink:

Ja chcę płyteczkami filary obrobić, cokół i wykusz, no może jeszcze wokół drzwi wejściowych, a wrażenia bunkru być nie powinno, bo dom mamy z poddaszem i będzie w sumie więcej ścian niż na tym zdjęciu

Już parokrotnie złapałam się na tym, że kolor na zdjęciu nie odpowiada temu w rzeczywistości :roll:

To ogrodzenie na bank jest - jak zauważono powyżej - z ekoklinkieru kolor jantar.

Widziałam ten klinkier parę dni temu na żywca - zazwyczaj na zdjęciach jest ciemniejszy. Mi osobiście podoba sie ten ryflowany a nie gładki i w kolorze carmelu - coć nie "głupio" wygląda połaczenie ich obydwu co pokazane jest na stronie ekoklinkieru.

Szkoda, że w tych wybarwieniach prócz cegły klinkierowej nie mają też płytek klinkierowych :(

Pozdrawiam

Znalazłam to zdjęcie w wątku ze zdjęciami elewacji i już wiem jak ma wyglądać mój dom :D :wink:

http://img107.imageshack.us/img107/2372/dsc02293qs7.jpg

Czy ktoś wie jaki to klinkier i jaki tynk ( kolor ) na elewacji?

Nasz dom też ma filary przed wejciem i na tarasie które planujemy obłożyć klinkierem, myślałam też o klinkierze na wykuszu i wokół drzwi wejściowych. Ten na zdjęciu ma idealny kolor, no i ta elewacja - nie za żółta, nie za różowa, nie za bura - dokładnie taki beżyk jak mi się marzy.

Może jest tu właściciel tego pięknego domku? Albo jego sąsiad? :wink:

Widzę, że krążymy w tych samych klimatach :wink:

Widzę, że krążymy w tych samych klimatach :wink:

Choć jedna duszyczka która nie nabija się z mojej ulubionej elewacji :D :wink:

Oświadczam raz jeszcze, że nie chodzi mi wcale o ten wzbudzający tyle emocji mur!!! :wink:

Podoba mi się kolor elewacji i tego nieszczęsnego klinkieru. Kropka :wink:

A wracając do sedna to zdążyłam się zorientować, że Ekoklinkier nie robi płytek klinkierowych - niestety :( A nam właśnie płytki będą potrzebne.

Też niezła! Podobają mi się takie okładziny z kamienia, aczkolwiek klinkier chyba bardziej praktyczny. Aha, i bardziej podobają mi się opaski wokól okien jaśniejsze od elewacji, a nie odwrotnie, zwłaszcza przy ciemnych ( nie białych ) oknach. Moje okna są "tradycyjnie" w złotym dębie, a dachówka kasztanowa angoba szlachetna z Koramica. Myślę, że ładnie byłoby właśnie z takim kremem na elewacji

Nasz dach będzie z Bogenera ciemny brąz angoba, kominy chciałam zrobić z ekoklinkieru w melanżu carmel i jak na zdjęciu z cisem - dołem opaska miała być z płytki klinkierowej - której nie ma.

Tak sobie wymysliłam w składzie budowlanym ( przykładając gąsiora do wszystkich cegieł na placu :wink: )- a teraz znalazłam podobne zdjęcie :D

Co zaś się tyczy obwódek dookoła okien - to u mnie też będą jaśniejsze :D

Zastanawiam się jeszcze nad piaskowcem :roll:

I raz jeszcze ja, bo robię akurat porządek w papierach, prospektach, katalogach i takich tam.......

Może uzyskasz efekt na jakim ci zależy używając płytek klinkierowych ręcznie formowanych z firmy CRH ( importowane) w kolorze:

FB GD, FB ROSA WEISS, FB TERRA COTA ?

Ale cena :o od 1,66 do 1,74 EURO za sztukę........drogo...

Ja u nich szarpnę się tylko na cegłę ręcznie formowaną na ściankę dzielącą jadalnię od kuchni...........męża już uprzedziłam :wink:

Cena za te płytki klinkierowe rzeczywiście porażka :-? Nawet 1,74 zł a nie Euro za sztukę to w moim przypadku byłoby drogo bo podmurówka jest dosyć wysoko ( cztery schodki do domu ) a w obwodzie mamy 51 mb. Do tego trzy filary, tego nasz budżet napewno by nie wytrzymał :wink:

Piaskowiec też mi się podoba i wszystkie twory "piaskowcowopodobne" ale mam obawy co do utrzymania tego w należytym stanie. W okolicy mamy płot z piakowca, dom przy ulicy i piaskowiec dziś jest już w opłakanym stanie t.j. najzwyczajniej utytłany błotem, kurzem i innym brudem. A płot ma góra trzy lata.

Muszę się solidniej rozejrzeć za tymi płytkami

Znalazłam bardzo ładne płytki klinkierowe podobne do tych cegieł Euroklinkieru. Producent - niemiecka firma Stroeher. Nie wiem tylko jeszcze ile kosztują. Obawiam się, że znowu mogę się zgarbić jak w końcu ustalę tę cenę :wink: :(

http://www.stroeher.de/p_fassade/KV_316_patofen.jpg