Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do małego domku amonite

Recommended Posts

• Odpowiedzi 661
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

amonite :D

Zdjęcia, które zatytułowałaś "jesienne smuteczki" są po prostu cudne.

Masz artystyczną duszę i świetnie fotografujesz.

No i budowanie też Ci nieźle wychodzi :D Postępy na budowie ogromne :D Przed zimą planujesz zrobić tylko piwnice, czy może chcesz osiągnąć stan surowy otwarty?

Pozdrawiam :D

B&S

amonite :D

Zdjęcia, które zatytułowałaś "jesienne smuteczki" są po prostu cudne.

Masz artystyczną duszę i świetnie fotografujesz.

Dzięki :oops:

No i budowanie też Ci nieźle wychodzi :D Postępy na budowie ogromne :D Przed zimą planujesz zrobić tylko piwnice, czy może chcesz osiągnąć stan surowy otwarty?

Amonite, podziwiam tempo prac! :o Rzeczywiście idziesz jak burza. :D Ciekawa jestem, czy czasem nie będziesz dachu niedługo kładła. :D

Dooobre :lol: :lol: :lol: proszę się tu ze mnie nie nabijać :wink:

Chciałabym skończyć piwnice - jeśli uda się zrobić płytę, to będę całkiem zadowolona. Wszystko jest uzależnione od pogody i od zdrowia mojej jednoosobowej ekipy... A może jeszcze da się zrobić ściankę przy zejsciu zewnętrznym do piwnicy i zasypać fundamenty w niepodpiwniczonej części domu. A nawet jeśli nie, to i tak będzie nieźle, cieszę się, że w ogóle zaczęłam w tym roku. A wiosna ma być podobno wczesna i bardzo ciepła 8) :lol:

I jak tu Cię nie kochać za optymizm, który życie w niedowiarkach wzbudza ?

Zdjęcia piękne, magiczne i soczyste - gdybym tylko mogła ubrałabym się w nie, bo to moje kolory. Ogród jeszcze nie zasnął na zimę - więc to znak , że jeszcze nie czas na nią, bo robota na budowie wre. I oby tak dalej, i oby sił Ci nie zbrakło, i oby znalazł się ktoś z silnym ramieniem, kto pomoże przetrwać Ci niejedną budowlaną burzę.

Wszystkiego dobrego Amonite.

I jak tu Cię nie kochać za optymizm, który życie w niedowiarkach wzbudza ?

Wszystkiego dobrego Amonite.

Podpisuję się pod wypowiedzią YreQ :D

Bardzo potrzebuję optymizmu i pozytywnego myślenia, mogłabyś mi go troszeczkę pożyczyć?

Cieszę się, że u Ciebie domek tak szybko rośnie. A ponieważ jesteś już po etapie fundamentów, może będziesz mogła mi doradzić. Czy robiłaś tak zwaną bednarkę? Ja ciągle nie wiem czy ma sens jej wykonanie. Założyłam nawet na forum taki temat i po przeczytaniu kilkunastu odpowiedzi wiem... że nic nie wiem... :oops:

Pozdrawiam :D

B&S

YreQ, dzięki serdeczne :) :) :)

Jak Ty wiesz, czego mi życzyć... :wink:

April, optymizmu i pozytywnego myślenia jeszcze trochę mam i mogę Ci pożyczyć. Ile potrzebujesz? Wyślę priorytetem, to dojdzie na jutro 8)

Tak naprawdę, to jednak sporo mnie kosztuje to wszystko nerwów, ale staram się nie oczekiwać za dużo, cieszyć się z każdego kroku do przodu... Marzę, ale ostrożnie :wink:

A jeśli chodzi o bednarkę, to jej nie zakładałam. Będzie uziemienie szpilkowe. Tak zadecydował rodzinny elektryk, mam nadzieję, że to wystarczy.

Pozdrawiam Was serdecznie i trzymam kciuki za fundamentyApril i dach YreQ :) :) :)

Jasia, ten nadplan to w sumie chyba już się robi... 8) bo optymistyczna wersja zakładała zakończenie tegorocznych prac wylaniem płyty nad piwnicą - i to już jest, z czego się baaaardzo cieszę. A jeśli uda się zrobić coś jeszcze, to będę się jeszcze bardziej cieszyć :wink:

Pozdrawiam :)

Nieco zaległy post z dziennika - przepraszam :oops:

Czekania na PnB ciąg dalszy...

Pani, która zajmuje się moim wnioskiem jest chora i wybiera się na zwolnienie :(

Ciągle główkuję nad sposobem ogrzewania domu. W projekcie jest kominek z rozprowadzeniem ciepła + ogrzewanie elektryczne ewentualnie. Chciałabym zamiast typowego kominka zbudować piec ceglany.

http://foto3.m.onet.pl/_m/f6e2ba319a2ff4afdbefb38d5883d983,5,19,0.jpg

Taki piec znalazłam już dość dawno w jednym z czasopism. Zbudowany jest z cegły i otynkowany, ogrzewa ponoć CAŁY dom ( 2 razy większy od mojego). Podoba mi się. Fajnie byłoby jednak jeszcze dołączyć funkcję kuchenną - żeby dało się coś ugotować przy okazji... A może jeszcze podkowę do ogrzewania wody użytkowej... W każdym razie bez zduna się nie obejdzie, choć - z drugiej strony - moja rodzinna "złota rączka" pewno by sobie z tym poradziła, gdyby miała schemat takiego "cuda". W dodatku o zduna teraz wcale niełatwo, a jeszcze o takiego z pomysłami...

Wcześniej myślałam o zwykłym piecyku typu "koza" - są takie o mocy wystaczającej do ogrzania nawet większych powierzchni niż u mnie. Jednak taka pieco-kuchnia chyba bardziej by pasowała...

Szukam podobnych wątków na forum, parę znalazłam. Sporo na te tematy mają do powiedzeniaForest-Natura, Darek B, Brzoza, Hes. Powoli czytam i analizuję. Może coś się wyklaruje? W międzyczasie sobie rysuję, jak to mniej więcej miałoby wygądać zewnętrznie.

Witam

Słuchaj o tym piecu pisano w ŁD i pisał chyba Grzegorz Dudek, którego znam. Mogę go zapytać czy da radę od właścicieli jakieś bliższe dane wyciągnąć. Działać? Czy już inne plany?

Pozdrawiam

witam gratuluje podziwiam i troszeczke zazdroszcze :oops: Moja sytuacja jest nieco inna bo posiadam stara blisko 100 letnia drewniana chalupke do generalnego remontu ale gust i marzenia podobne!

http://forum.muratordom.pl/uzytkownik56525.htm