Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika KiD

Recommended Posts

Witam Was,

cieszymy się krąg budujących z10 się powiększa :D.

My też na początku chcieliśmy zrezygnować z wykusza, ale jednak zostawiliśmy w ramach urozmaicenia bryły domu, która jest dość prosta. Wstawimy w nim jakies roślinki :)

Jeśli chodzi o koszty przedstawione na stronie z500 - z przykrością stwierdzamy, że nie są aktualne. My i tak staraliśmy się szukać konkurencyjnych cen materiałów. Na dzień dzisiejszy poniesiony koszt wynosi 390tys. pln (z tynkami, wylewkami podłogowymi, instalacjami, dachówką). No a gdzie jeszcze wykończeniówka... Jeśli interesuje Was koszt samego stanu surowego otwartego lub zamkniętego - dajcie znać - policzę. Rzeczywiście odejdzie Wam trochę wydatków dzięki zaangażowaniu Rodziny :)

W której części Polski będziecie budować? Jak Wam idzie z dokumentacją urzędową?

Pozdrawiam i powodzenia! :wink:

• Odpowiedzi 190
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na dzień dzisiejszy poniesiony koszt wynosi 390tys. pln (z tynkami, wylewkami podłogowymi, instalacjami, dachówką). No a gdzie jeszcze wykończeniówka...

hmm Kasiu toche mnie zatkała ta kwota... chyba za bardzo optymistycznie podeszłam do kosztów budowania tego domku :)

Crska witaj w naszym malutkim bardzo gronie :)

pozdrawiam Was serdecznie :)

Kasiu faktycznie zalamujesz ta kwota ....

ja jestem ciekawa kosztow stanu surowego wiec jesli mozesz policz

co do dokumentacji to jutro jade do architekta.. zeby zaadaptowal mowi ze sie upora w 2 tyg.

tak to chyba wszystko juz mam zalatwione a i czekam na zeol na warunki

gdyby zima przyszla pozno w tym roku to juz bym zaczynala budowe jak tylko pozwolenie dostane..

juz sie ni e moge doczekac

moj maz sie ze mni smieje ze ja juz wnetrza sobie projektuje :)) a jeszcze domu nie ma

jak narazie oczyszczamy dzialke wlasciwie koparka ja oczyscila i w sobote bylam posadzic pierwsze krzaczki.. odrazu sie jakos tak przyjemniej zrobilo

ok koniec pisania .. maly niunius sie obudzil

narazie

Witam serdecznie,

Kasiu, koszt Twojej budowy jest faktycznie duży :o

U nas koszt stanu surowego otwartego (kończymy go właśnie) wyniesie max. 170 tys., a mamy dość duży podwariant Z10 (parter ma 180 m2, ponieważ powiększyliśmy garaż do 40 m2 oraz powiększyliśmy salon, który wraz z jadalnią ma 43 m2). Dach ma ok 350 m2 (szwedzka blachodachówka Plannja, koszt dachu bez robocizny 45 tys.). Dobudowaliśmy również duży zadaszony taras (dach nad tarasem podtrzymują słupy z klinkieru). Mimo że poddasze będzie nieużytkowe to zdecydowaliśmy się na Terivę (powierzchnia stropu ok. 180 m2).

ja mam nadzieję zamknąć się z całą budową w 400 tys.

zobaczymy, czy się uda

pozdrawiam,

magda

Witam,

u mnie stan surowy obejmuje:

- fundamenty + chudziak + rozprowadzenie kanalizacji

- ściany zewnętrzne, wewnętrzne nośne oraz wszystkie działowe (wszystko Porotherm),

- strop teriva + beton

- schody zewnętrzne

- taras 20 m2 + słupy z klinkieru (pod zadaszenie tarasu),

- więźba dachowa (12 m3 zaimpregnowana),

- kompletne pokrycie dachowe

- trzy kominy

- robocizna za całość.

razem tyle ile podałam wcześniej (może wyjdzie 5 tysięcy mniej) :) ,

Kasiu, ile u Ciebie wyniósł ten etap?

pozdrawiam,

Magda

Magdo,

wreszcie się zebraliśmy, żeby wyliczyć koszty. Zgadza się, to co wypisałaś również nas wyniosło tyle. Koszt, który podałam wcześniej obejmuje dalsze prace po ukończeniu stanu surowgo owartego, a to dopiero "pożera" kasę :cry: . Stąd taka kwota...

U nas wyglądało to tak:

stan otwarty 172 531 zł

- fundamenty + chudziak + rozprowadzenie kanalizacji 21 478 zł

- ściany zewnętrzne, wewnętrzne nośne oraz wszystkie działowe, 34 825 zł

- strop teriva + beton 25 102 zł

- schody zewnętrzne w cenie robocizny + cement

- taras 20 m2 + słupy z klinkieru (pod zadaszenie tarasu), w cenie robocizny + cement

- więźba dachowa (12 m3 zaimpregnowana), 13 850 zł

- kompletne pokrycie dachowe 42 664 (w tym 13 300 robocizna) - tu również dachowka, która chyba nie zalicza się do st. surowego otw.

- trzy kominy w cenie robocizny + 2 612 klinkier + 900 zl cegła palona

- robocizna za całość. - 32 000 zł

pozdrawiam

Grzebiuszko,

planowalismy na Święta, ale postanowiliśmy, że nie wprowadzimy się dopóki cała wykończeniówka nie będzie zrobiona. Chcemy wejść do gotowego wysprzątanego mieszkania, w którym ew. trzeba bedzie dokupić jakiś mebel. Zatem myślę, że do końca grudnia możemy się nie wyrobić... Czas pokaże.

A u Was coś nowego?

• 4 weeks później...

Witaj Kasia!

Ja będę budować Z2 W+ z pracowni Z500 powiedz czy musiałaś użyć dużo stali do budowy dachu a raczej więźby ? U mnie w projekcie są ramy stalowe ale u Ciebie też trochę jest tylko że u mnie chyba więcej :roll: Czy widzisz zasadność użycia tyle stali, bo jak przeglądam inne dzienniki, to nie widzę na zdjęciach dachów żeby używali stali do budowy więźby :roll:

• 2 weeks później...
my też mamy belki ze stali kosztowały trzy tysiące (stal)

Ooo cena jeszcze ujdzie bo w kosztorysie z500 do mojego projektu Z2 W+ przewidziano ok. 10 tyś :x

Przysłał mi meilem architekt Piotr Zwierzyński rzuty do Z2 (wersja podstawowa) że można bez tych belek. Z tego co zrozumiałam belki stalowe są raczej po to żeby zbierały max ciężaru dachu żeby można było zrobić jakieś pomieszczenie na strychu to więźba musi mieć jakiś układ żeby to pomieszczenie miało jakieś względne wymiary. A mi nie zależy na pomieszczeniu na strychu (buduję bud.gospodarczo-garażowy) więc najwyżej dołoży się więcej tych belek drewnianych żeby było dobrze. Ale nie pytajcie mnie co i jak bo sama jeszcze nie wiem, muszę to uzgodnić z Bobem Budowniczym a budowa dopiero na wiosnę.

• 2 weeks później...