Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy byłbym skłonny wydać kwotę 130 000 zł na taki dom?

Czy byłbym skłonny wydać kwotę 130 000 zł na taki dom?  

61 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy byłbym skłonny wydać kwotę 130 000 zł na taki dom?

• Tak, podoba si

Recommended Posts

Często ktoś na Forum zadaje pytanie? Czy można wybudować dom za 100, 120, 150 000 zł......... . Opinie są różne. Od hura optymistycznych Tak buduj się, oczywiście dasz radę po odstręczające - na pewno w tej kwocie się nie zmieścisz, nie dasz rady, za tę cenę nie da się przyzwoicie mieszkać .....

Wczorajsza Gazeta Wyborcza - dodatek nieruchomości przedstawiła projekt takiego domku 75 m2 pod klucz za ponoć 100 000 zł http://www.domyidomki.com/html/?lang=pl

Jak zawsze należy czytać zwłaszcza to co jest napisane małymi literami a więc: cena nie obejmuje ceny prac ziemnych i fundamentów oraz dokonanie przyłączy (producent wylicza te koszty na ok. 27 000 zł) Oczywiście te koszty w zależności od uwarunkowań lokalnych mogą być inne. Ponadto należy doliczyć do kosztów inwestycji także cenę gruntu.

Moje pytanie. czy warto wydać kwotę ok. 130 000 zł + cena gruntu na taki dom. Czy to jest to co może zaspokoić moje potrzeby mieszkaniowe?

Świadomie pomijam opcję odpowiedzi, że ten projekt jest za mały dla potrzeb. Proszę byście wczuli się w role osoby która posiada zasoby finansowe na omawianym poziomie.

Być może wyniki tej ankiety i nasze opinie pomogą w wyborze decyzji Forumowiczom zadającym pytania cytowane na wstępie.

O sorry,

napisałeś,że pod klucz.

Mhm,trudna sprawa.

Myślę,że tu na forum trudno jest odpowiedzieć pozytywnie na to pytanie.

Większość z nas buduje większe domy,mimo,że część była właśnie w takiej sytuacji-nie za dużo kasy.Ale jakoś idzie.;)

Decydując się na dom jakikolwiek i tak trzeba mieć/kupić działkę.

Więc jest to zmiana istotna wobec alternatywy-mieszkanie.(wtedy za koszt działki można kupić większe mieszkanie)

Jest to rozwiązanie dla osób bardzo pragnących mieć dom.I albo posiadających już działkę albo przeznaczajacych część funduszy na jej zakup.Rezygnując w ten sposób z większego mieszkania w mieście.

Sam domek jest ok.

Pytanie -czy można go wybudować taniej?

Bo to nie ma znaczenia,czy ktoś wybuduje taki czy wg innego projektu za tę kwotę.

Chodzi o filozofię życia.;)

Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. Nie znoszę brać kredytów i mieć długów. Jak by założyć, że dom jest na trochę i potem się go sprzeda (jeśli będzie mnie stać na większy). Pytanie, czy takie domy (szkielet drewniany, nie za duży) sprzedaje się łatwo czy trudno i jakie ceny osiągają. Chyba jedna bym się nie zdecydowała na budowę, raczej poszukała za te pieniądze też małego domu do kupienia z myślą, że nie będzie docelowy.

Ja bym na to nie poszedł :(

Systemem gospodarczym taki domek można zrobic taniej i nie z papieru tylko murowany.

To jest propozycja dla tych, którzy nie mają czasu i ochoty bawić się w budowanie.

Również ze sprzedażą będą problemy - w Polsce domy drewniane nie są jeszcze popularne.

A pozatym "szkieletowce" co parę lat wymagają renowacji - szczególnie jeśli izolacje były położone niezbyt staranie.

Ja się jeszcze łudzę, że za 1500/m2 to dom skończę. Murowany ze wszystkimi podstawowymy elementami. Bez przepychu, ale nie z lentexu. A to co zobaczyłem na rysunkach przypomina mi altanę, albo większą altanę :D . Dziesięć lat temu zachwycałem się domkami typu Namysłów. Fajne z salonikiem i sypialnią. A dzisiaj....

Wowka nie warto! Choć lepsze to niż kostka z lat 80siątych ( do kapitalnego remontu).

Przyznaję że "taka stodółka" kompletnie mi nie pasuje. Na pewno jest lepsza od mieszkania w bloku, ale co zrobię z grabkami, z kosiarką i wieloma innymi narzędziami potrzebnymi do utrzymania domu i ogrodu (nawet kawałka trawnika). Mamy też problem z ogrzewaniem. Spoglądam na to jeszcze tak:

a) działka w mieście - może sprzedać i kupić coś tańszego na wsi.

b) działka na wsi, no to na pewno będzie problem w tym domku z kosiarką, ogrzewaniem, samochodem (na wsi raczej musi on być) itp.

W takim domu moim zdaniem można mieszkać jedynie przejściowo przez kilka. Ja np. za bardzo jestem zżyty z sąsiadami, moją wsią, moją działką aby za parę lat ją sprzedać i pójść sobie gdzie indziej. Poczekam parę lat, spróbuję na kredyt, ale wybuduje dom spełniający moje minimalne potrzeby. A ten akurat ich nie spełnia.

W szwecji taki domek stawialismy w dwie osoby w MIESIAC. Na gotowych fundamentach oczywiscie. A fundamenty we wsi robi kazdy. Miesiac lacznie z montowaniem okien i instalacja elektryczna - wod kan robil hydraulik. Nie wiem co tu tyle kosztuje. Zona prezesa? Szkielet jest NAJTANSZYM sposobem budowy domow. Na moj gust 70 kzl to max z wodotryskiem

Moim zdaniem szkoda sobie zawracać głowę taką altanką. Domek rekraacyjny można sobie postawić za mniejsze pieniądze a kupować działkę często droższą niż ten dom i budować sobie coś takiego to nietrafiony pomysł. Rozkład domu też mi się nie podoba. No i kto później kupi taki dom?

Wydaje mi się że minimalna powierzechnia dla domu dla rodziny np 2+2 to ok 100...120m2. W bloku to co innego może być mniej bo mamy jeszce piwnicę, jekieś pomieszczenie typu suszarnia, pralnia pomieszczenie wózki/rowery itp.a do tego jeszcze nie potrzebujemy kotłowni pomieszczenia gospodarczego na łopaty do odsnieżania i narzędzia do utrzymania zieleni. Osobiście za 75m2 domu nie dałbym 130 baniek. Wolałbym już dołożyć jakieś 70 baniek i mieć 130...150 m2

Pozdrawiam