Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzejniki aluminiowe wiecej niż 20 żeberek

Recommended Posts

Witam

Temat może nie na czasie , bo ogrzewanie , ale dla mnie nadszedł czas małej modyfikacji w/w instalacji.

Mam pokój 5x5 m , w którym jest zainstalowany grzejnik aluminiowy (jakiś stary - bez tzw kanałów - szerokie żeberka ) Ów grzejnik nie daje rady ogrzać mojego pokoju. W innych pomieszczeniach jest 20 -23 stopnie a w "dużym -18-19. Zamierzam zamienić go na współczesny grzejnik aluminiowy ( z trzema kanałami wylotowymi - taki standardowy - mam takie w innych pokojach i rewelacja . Pytanie brzmi czy można w jednym zespole skrecić więcej niż 20 żeberek? Lokalni fachmani twierdzą że więcej niż 20 to nie będzie grzać.

Czy oni mają rację ? Więcej niż 20 żeberek jest zakazane? A jeżeli tak to dlaczego 20 a nie 18 czy 25?

Mam piec na paliwo stałe ( miałowy SEKO EKO II N 18 kW ) z pompką.

Pozdrawiam

Jacek

Lokalni fachmani powtarzają to, co usłyszeli od innych fachmanów.

Bez problemu możesz dodawać wieksze grzejniki, temperatura

czynnika może sie wtedy obniżyć, ale pomieszczenie zostanie

skutecznie ogrzane. Można przecież wyobrazić sobie pokój

z grzejnikami wokół wszystkich ścian, wtedy do ogrzania wystarczy

około 30 stopni w grzejnikach, może nawet mniej.

Dzięki za wszystkie porady.

Mam wobec tego następujący plan:

1.wymiana rurki zasilającej na fi 18mm (teraz jest 15)

2. Czy łączenie krzyżowe to takie że zasilanie jest np. na górze grzejnika po prawej a powrót na dole po lewej?

3 Dobór ilości żeberek - Pokój 5x5 m, dwa okna 1450mm i drzwi balkonowe budynek docieplony styropianem.( myślę że 25 żeberek na 25 m kwadr powinno być ok. A może wystarczy 20 żeberek jak sądzicie?

Pozdrawiam

JAcek

Dzięki za wszystkie porady.

Mam wobec tego następujący plan:

1.wymiana rurki zasilającej na fi 18mm (teraz jest 15)

2. Czy łączenie krzyżowe to takie że zasilanie jest np. na górze grzejnika po prawej a powrót na dole po lewej?

3 Dobór ilości żeberek - Pokój 5x5 m, dwa okna 1450mm i drzwi balkonowe budynek docieplony styropianem.( myślę że 25 żeberek na 25 m kwadr powinno być ok. A może wystarczy 20 żeberek jak sądzicie?

Pozdrawiam

JAcek

Dziś do słońca 40 stopni !!!

Ale pomomo to czy ktoś jest w stanie zweryfikować powyższe?

Pozdrawiam

Jacek

Gość JACKIE P

drogie Jacki - ja zakupiłem 2 lata temu polskie grzejniki aluminiowe z Krakowskiej Fabryki Armatur /KFA/ - typ G500I - obecnie G500E lub G500F

z 3 lub 4 wyrzutami powietrza. Producent daje pisemną 15-letnią gwarancję. Ja postawiłem na budowie na polskie materiały. Na grzejnikach nie zawiodłem się. Rozmawiałem z konstruktorem tych grzejników odnośnie wydajności w zależności od temp. wody wejściowej /delta/ i tak dla delta=ok.50-55 st.C wydajność z 1 żebra wynosi ok. 90-100 Watt, dla delta=90 st.C ta wydajność wynosi ok.177 Watt. Druga sprawa czy dom jest ocieplony czy jest to stare budownictwo - ma to znaczenie przy obliczaniu zapotrzebowania na ciepło. Dla dobrze wyizolowanego domu zapotrzebowanie na ciepło waha się w granicach 60-70 Watt/m2, ale tu Was odeślę do www. Podaję linka:

http://www.muratorplus.pl/technika/instalacje-cieplne/instalacje/jak-dobrac-moc-grzejnika-do-wielkosci-pomieszczenia,17097_27256.htm

Cena zestawu /10 szt. żeber o wys. 60 cm/ wynosi w Leroy-Merlin lub Castoramie ok. 350 zł. Jeżeli chodzi o jakość wykonania są lepsze od podobnych włoskich np Ferroli itp. Odradzam zakup włoszczyzny - znajoma prowadząca sklep z armaturą CO powiedziała mi, że nie są zainteresowani sprzedażą KFA bo za mało zarobią, wolą sprzedawać włoskie pomimo tego, że są gorszej jakości. Ale wybór zawsze należy do klienta.