AAJ2004 14.07.2007 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2007 Witam,Mam pytanie - czy ktoś z Was stosował na stropie pod posadzkę specjalny styropian akustyczny, taki, który podobno lepiej tłumi dźwięki? A może ktoś ma większą wiedzę na ten temat, czy warto szukać styropianu akustycznego (mamy ogromny problem ze znalezieniem tego "towaru") czy wystarczy zwykły podłogowy FS20?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 14.07.2007 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2007 Bliżej do akustycznego ma FS15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 14.07.2007 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2007 ja zamowilem 2-3 miesiace temu z Termoorganiki,styro akustyczny 4 cm grubosci ,na podloge poddasza,nie mam go u siebie jeszcze,bede miec dowieziony za jakis czas,czesc Termoorg. sciana,podloga mi dowiezli-na caly dol,reszte pozniej.....mysle,ze na zamowienie mozna sciagnac wszystko ale trzeba czekac,ja zamowilem dawno temu i teraz mam klopot jak to sciagnac do siebie przez znajomych,z ich skladu ,odleglego ode mnie o 260 km.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 14.07.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2007 Swisspoor przywiózł mi akustyczny styropian FONO bez problemu razem z EPS 70 na elewację i EPS 100 na posadzki. akustyczny jest nieporównywalnie miękki (sprężysty)EPS 70 to przy nim "kamień " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek_P 15.07.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 Ze styropianem akustycznym jest taki problem, że przy wykonywaniu podłogi z miksokreta posadzka podnosi się minimalnie po przejściu zacieraka. Wychodzi potem falista. Z wełną podobno jest taki sam problem. Styropian akustyczny można wykorzystać jedynie przy wylewkach samopoziomujących. Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 16.07.2007 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Ze styropianem akustycznym jest taki problem, że przy wykonywaniu podłogi z miksokreta posadzka podnosi się minimalnie po przejściu zacieraka. Wychodzi potem falista. Z wełną podobno jest taki sam problem. Styropian akustyczny można wykorzystać jedynie przy wylewkach samopoziomujących. A to bardzo dziwne jak u mnie zrobili te wylewki miksokretem na poddaszu, że żadnych pofałdowań nie ma a styropian akustyczny Termoorganika Superacustic 33/30 na stropie sobie leży. Czy to coś nadzwyczajnego? BTW tak sobie myślę, czy styropian akustyczny nadaje się po podłogówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 16.07.2007 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Z tego co wiem to FS 15 jest "miękki" dlatego na niego trzeba położyć siatke stalową później wylewka (jastrych) 5 cm grubości z mocną zaprawą. Użycie dźwiękochłonnego FS 15 daje lepszy komfort życia na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek_P 17.07.2007 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2007 A kto jeszcze oprócz Lazik-a ma styropian akustyczny, wylewki z miksokreta i ma równą posadzkę? Ja też tak chciałem, ale wykonawaca stwierdził to o czym na pisałem wyżej. Sprawa dotyczyła podnoszenia się wełny mineralnej. Fachowiec raczej dobry - potentat na naszym rynku. Mam jeszcze czas na wybór styropianu na poddasze. Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 18.07.2007 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Ja mam akustyczny na poddaszu i wylewkę miksokretem - wyżej wspomnianych zjawisk nie zauważyłem - natomiast pamiętać należy o tym, że jak ktoś chce kłaść folię izolacyjną to na styropian a nie pod gdyż wtedy nie spełni swojego zadania. Jest miękki więc po dociśnieciu wylewką "wypełnia - dociska" się do nierówności stropu likwidując pustki które przy normalnym styropianie dziiałają jak pudła rezonasowe - jak ktoś ma blisko do Radomia to zostały mi 2 albo 3 paczki 2,5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 18.07.2007 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Przepraszam ale trochę inne pytanie, czy jeśli na docieplenie pionowe fundamentów zastosuję zwykły styropian zamiast styroduru (ok. 50 zł /m2) to popełnię dużą gafę. Robię tak ze względu na koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 18.07.2007 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Przepraszam ale trochę inne pytanie, czy jeśli na docieplenie pionowe fundamentów zastosuję zwykły styropian zamiast styroduru (ok. 50 zł /m2) to popełnię dużą gafę. Robię tak ze względu na koszty. jeżeli jest mokro i nie planujesz wyprawy na styro to tak a jak poszukasz np tańszych substytutów styroduru, czyli np hydromax, to może i nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdac. 19.07.2007 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 Ja mam na stropie superakustic z Termoorganiki, 0,43mm. Powiem tak, murarze ogólnie narzekali, że za miekki, trzeba było dac na styropian siatke zbrojoną fi 3, no i zalac dobrą, mocną zaprawą (ręcznie), ale zalali Efekt jest taki, że wylewki są równe, nic się nie zapada, wszystko jest w porządku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 20.07.2007 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 0,43 mm -To straszne cieniastwo Ci położyli A tak na poważnie to przez to, że mięki - to się wykłada na stropie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konefka6 15.12.2014 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Witam Kochani Forumowicze Odświeżę temat.. Kolejnym etapem w mojej budowie są posadzki, a moim tematem postu jest styropian. Na parter mamy już zamówiony EPS100, pozostaje poddasze. I właśnie poddasze spędza mi "sen z powiek" Chciałabym żeby ograniczyć dźwięki dochodzące z góry, co przy małych dzieciach jest nie do uniknięcia. Jaki styropian położyć na poddaszu??? Czy zastosować styropian akustyczny?? Grubość izolacji to około 50mm, są takie styropiany w ofercie. Czy ktoś ma doświadczenie w tym temacie? Jakiego producenta moglibyście mi polecić? Bardzo bym prosiła o wszelkie rady i uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konefka6 15.12.2014 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 (edytowane) Myślimy jeszcze o dwuwarstwowym wykonaniu tej izolacji....np.: na strop 20mm styropianu akustycznego, a na to 30mm EPS70 lub EPS100.Jak myślicie, czy to będzie lepsze rozwiązanie? Mam pewne obawy co do wytrzymałości wylewki na tych styropianach, czy nie będzie pękać jak styro zacznie siadać.Temat jest z 2007r. czyli stary..Ktoś ma już doświadczenie własne z takich izolacji?! Edytowane 15 Grudnia 2014 przez konefka6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.12.2014 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 ja stosowałam dedykowany do podłóg, wygłuszający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konefka6 15.12.2014 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 ja stosowałam dedykowany do podłóg, wygłuszający. ELFIR... a jaki kładłaś styro, jaka to firma była? Czy sprawdził ci się ten styropian, wylewka nie popękała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.12.2014 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 To była Głucha Baba, bodajże Yetico. Nie popękała wylewka - nawet nie wiem dlaczego miałaby to zrobić? Czy się sprawdził - trudno powiedzieć, skoro używałam tylko tego styropianu, a jak jestem na parterze, to nie tupię sobie na suficie Zakładam, że materiały sa dedykowane - inny na ściany, inny na fundament a jeszcze inny na podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konefka6 16.12.2014 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Czy Ktoś jeszcze kładł styropian akustyczny na podłogę poddasza i mógłby podzielić się swoimi doświadczeniami z takiej realizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psp 16.12.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Myślimy jeszcze o dwuwarstwowym wykonaniu tej izolacji....np.: na strop 20mm styropianu akustycznego, a na to 30mm EPS70 lub EPS100. Jak myślicie, czy to będzie lepsze rozwiązanie? Mam pewne obawy co do wytrzymałości wylewki na tych styropianach, czy nie będzie pękać jak styro zacznie siadać. Temat jest z 2007r. czyli stary..Ktoś ma już doświadczenie własne z takich izolacji?! Styropian zwykły podłogowy, np. EPS100 przeznaczony jest do izolacji cieplnej np. podłogi na gruncie lub stropu pomiędzy pomieszczeniem ogrzewanym i nieogrzewanym. Jeśli w obu pomieszczeniach oddzielonych stropem planowana jest taka sama temperatura powietrza, to nie ma sensu stosowanie izolacji termicznej. W tego typu stropach stosuje się izolację akustyczną. Do izolacji od tzw. dźwięków uderzeniowych należy używać tzw. styropianów akustycznych, ale tylko w systemie podłogi pływającej. Przy odpowiedniej jakości styropianu (nie może to być zwykły styropian fasadowy, ponieważ nie posiada cech sprężystych) oraz prawidłowej technologii wykonania nie powinno być problemu z pękaniem posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts