Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian akustyczny na strop...

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie - czy ktoś z Was stosował na stropie pod posadzkę specjalny styropian akustyczny, taki, który podobno lepiej tłumi dźwięki? A może ktoś ma większą wiedzę na ten temat, czy warto szukać styropianu akustycznego (mamy ogromny problem ze znalezieniem tego "towaru") czy wystarczy zwykły podłogowy FS20?

pozdrawiam

ja zamowilem 2-3 miesiace temu z Termoorganiki,styro akustyczny 4 cm grubosci ,na podloge poddasza,nie mam go u siebie jeszcze,bede miec dowieziony za jakis czas,czesc Termoorg. sciana,podloga mi dowiezli-na caly dol,reszte pozniej.....mysle,ze na zamowienie mozna sciagnac wszystko ale trzeba czekac,ja zamowilem dawno temu i teraz mam klopot jak to sciagnac do siebie przez znajomych,z ich skladu ,odleglego ode mnie o 260 km....

Ze styropianem akustycznym jest taki problem, że przy wykonywaniu podłogi z miksokreta posadzka podnosi się minimalnie po przejściu zacieraka. Wychodzi potem falista. Z wełną podobno jest taki sam problem. Styropian akustyczny można wykorzystać jedynie przy wylewkach samopoziomujących.

Darek

Ze styropianem akustycznym jest taki problem, że przy wykonywaniu podłogi z miksokreta posadzka podnosi się minimalnie po przejściu zacieraka. Wychodzi potem falista. Z wełną podobno jest taki sam problem. Styropian akustyczny można wykorzystać jedynie przy wylewkach samopoziomujących.

A to bardzo dziwne jak u mnie zrobili te wylewki miksokretem na poddaszu, że żadnych pofałdowań nie ma a styropian akustyczny Termoorganika Superacustic 33/30 na stropie sobie leży. Czy to coś nadzwyczajnego?

BTW tak sobie myślę, czy styropian akustyczny nadaje się po podłogówkę?

A kto jeszcze oprócz Lazik-a ma styropian akustyczny, wylewki z miksokreta i ma równą posadzkę?

Ja też tak chciałem, ale wykonawaca stwierdził to o czym na pisałem wyżej. Sprawa dotyczyła podnoszenia się wełny mineralnej. Fachowiec raczej dobry - potentat na naszym rynku.

Mam jeszcze czas na wybór styropianu na poddasze.

Darek

Ja mam akustyczny na poddaszu i wylewkę miksokretem - wyżej wspomnianych zjawisk nie zauważyłem - natomiast pamiętać należy o tym, że jak ktoś chce kłaść folię izolacyjną to na styropian a nie pod gdyż wtedy nie spełni swojego zadania. Jest miękki więc po dociśnieciu wylewką "wypełnia - dociska" się do nierówności stropu likwidując pustki które przy normalnym styropianie dziiałają jak pudła rezonasowe - jak ktoś ma blisko do Radomia to zostały mi 2 albo 3 paczki 2,5 cm

Przepraszam ale trochę inne pytanie, czy jeśli na docieplenie pionowe fundamentów zastosuję zwykły styropian zamiast styroduru (ok. 50 zł /m2) to popełnię dużą gafę. Robię tak ze względu na koszty.

jeżeli jest mokro i nie planujesz wyprawy na styro to tak

a jak poszukasz np tańszych substytutów styroduru, czyli np hydromax, to może i nie

Ja mam na stropie superakustic z Termoorganiki, 0,43mm.

Powiem tak, murarze ogólnie narzekali, że za miekki, trzeba było dac na styropian siatke zbrojoną fi 3, no i zalac dobrą, mocną zaprawą (ręcznie), ale zalali :p

Efekt jest taki, że wylewki są równe, nic się nie zapada, wszystko jest w porządku :D

• 7 years później...

Witam Kochani Forumowicze :)

Odświeżę temat..

Kolejnym etapem w mojej budowie są posadzki, a moim tematem postu jest styropian.

Na parter mamy już zamówiony EPS100, pozostaje poddasze.

I właśnie poddasze spędza mi "sen z powiek" :)

Chciałabym żeby ograniczyć dźwięki dochodzące z góry, co przy małych dzieciach jest nie do uniknięcia.

Jaki styropian położyć na poddaszu??? Czy zastosować styropian akustyczny?? Grubość izolacji to około 50mm, są takie styropiany w ofercie.

Czy ktoś ma doświadczenie w tym temacie? Jakiego producenta moglibyście mi polecić?

Bardzo bym prosiła o wszelkie rady i uwagi

Myślimy jeszcze o dwuwarstwowym wykonaniu tej izolacji....np.: na strop 20mm styropianu akustycznego, a na to 30mm EPS70 lub EPS100.

Jak myślicie, czy to będzie lepsze rozwiązanie?

Mam pewne obawy co do wytrzymałości wylewki na tych styropianach, czy nie będzie pękać jak styro zacznie siadać.

Temat jest z 2007r. czyli stary..Ktoś ma już doświadczenie własne z takich izolacji?!

Edytowane przez konefka6

To była Głucha Baba, bodajże Yetico.

Nie popękała wylewka - nawet nie wiem dlaczego miałaby to zrobić?

Czy się sprawdził - trudno powiedzieć, skoro używałam tylko tego styropianu, a jak jestem na parterze, to nie tupię sobie na suficie :)

Zakładam, że materiały sa dedykowane - inny na ściany, inny na fundament a jeszcze inny na podłogi.

Myślimy jeszcze o dwuwarstwowym wykonaniu tej izolacji....np.: na strop 20mm styropianu akustycznego, a na to 30mm EPS70 lub EPS100.

Jak myślicie, czy to będzie lepsze rozwiązanie?

Mam pewne obawy co do wytrzymałości wylewki na tych styropianach, czy nie będzie pękać jak styro zacznie siadać.

Temat jest z 2007r. czyli stary..Ktoś ma już doświadczenie własne z takich izolacji?!

Styropian zwykły podłogowy, np. EPS100 przeznaczony jest do izolacji cieplnej np. podłogi na gruncie lub stropu pomiędzy pomieszczeniem ogrzewanym i nieogrzewanym. Jeśli w obu pomieszczeniach oddzielonych stropem planowana jest taka sama temperatura powietrza, to nie ma sensu stosowanie izolacji termicznej. W tego typu stropach stosuje się izolację akustyczną. Do izolacji od tzw. dźwięków uderzeniowych należy używać tzw. styropianów akustycznych, ale tylko w systemie podłogi pływającej. Przy odpowiedniej jakości styropianu (nie może to być zwykły styropian fasadowy, ponieważ nie posiada cech sprężystych) oraz prawidłowej technologii wykonania nie powinno być problemu z pękaniem posadzki.