tomek1950 26.07.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 posiadam takie urządzenia jak opisujecie i stalowe i takie mosiężne. Mam nadzieję swoje odczyścić. Dopuser - to są tez drzwi do pieca? Czyszczenie zacznij od strony która będzie w przyszłości niewidoczna. Nabierzesz wprawy i będziesz mogła wypróbować różne metody. Pamiętaj, im delikatniej tym mniejsza możliwość popełnienia błędu który może zniszczyć końcowy efekt bezpowrotnie. Piaskowanie, to czyszczenie za pomocą piasku wyrzucanego ze specjalnego pistoletu za pomocą sprężonego powietrza. Czyściłem w ten sposób stary, drewniany strop w komturii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuiLin 27.07.2007 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Jeśli to nie problem, to moze wkleisz zdjęcie swoich oczyszczonych juz dzwiczek, zapewne nie tylko ja je chętnie zobaczę. Życzę owocnej pracy. no jasne jutro jedziemy i zabieramy się do pracy czyszczę też bale drewniane i dom z ciemnego brązu robi się jasny żółty ... to jest niesamowite! Czyszczenie zacznij od strony która będzie w przyszłości niewidoczna. Nabierzesz wprawy i będziesz mogła wypróbować różne metody. Pamiętaj, im delikatniej tym mniejsza możliwość popełnienia błędu który może zniszczyć końcowy efekt bezpowrotnie. Piaskowanie, to czyszczenie za pomocą piasku wyrzucanego ze specjalnego pistoletu za pomocą sprężonego powietrza. Czyściłem w ten sposób stary, drewniany strop w komturii. tak czytałam dlatego mnie tak to przeraziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 27.07.2007 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 A w moim wiejskim piecu jest dwoje zapaćkanych drzwiczek. Chata ma prawie sto lat. Może i ja sprawdzę co się kryje pod warstwą "zaprawy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuiLin 30.07.2007 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 jarkotowa widziałam zdjęcia Twojego pieca w innym atku gdzie pytałam o remont mojego niestety nasz piec po odkopaniu tynku z gliny okazał się budowlą z rozbiórkowych cegieł, która częściowo rozpadla się po silniejszym opraciu się męża o ścianę .... mam nadzieję, że pozostała część da się naprawić i zostawić. teraz niestety w planach zamiast pieca - kominek i DGP. Te drzwiczki z kominiarczykiem - nie mogę ich zdjąć mąż też nie będe musiała je odrdzewiać na piecu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 30.07.2007 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Te drzwiczki z kominiarczykiem - nie mogę ich zdjąć mąż też nie będe musiała je odrdzewiać na piecu Lepiej jednak zdjąć. Wygodniej do czyszczenia (można odrdzewić krawędzie). Może trzeba rozwiercić zawiasy? Są widoczne na zdjęciu. Trzyma pewnie zardzewiała zasuwka z lewej strony. Po wyjęciu będzie można ją uruchomić. Póżniej tylko nowe zawiasy (z gwoździa) i zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuiLin 31.07.2007 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 na razie czyścimy dom widać na zdjęciach, jesli ktos ma ochotę zerknać a z drzwiczkami będe kombinować dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suwalek 31.07.2007 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 Identyczne drzwiczki do pieca widziałem na Allegro, jakiś tydzień temu. Myślę, ze Twoje są żeliwne i najlepszym sposobem na ich odnowienie będzie PIASKOWANIE. O, nawet znalazłem zdjęcie drzwiczek o których napisałem. Cena wywoławcza 45zł, nie wiem za ile poszły: http://images27.fotosik.pl/43/1d611dc22c68edda.jpg Po piaskowaniu drzwiczkom przyda sie trochę kolorów jak np. w tych drzwiczkach. Poszły za 61 zł, właśnie je montuję : http://images27.fotosik.pl/43/0afc76f993a24ccb.jpg Aby znaleźć aukcje drzwiczek na aukcji, w wyszukiwarce wpisz hasło "drzwiczki" i wybierz kategorię "Antyki". Może się to przydać do nawiązania kontaktu ze sprzedawcami i wyciągnięcia od nich najlepszego sposobu renowacji. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuiLin 06.08.2007 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 piękne moje wciąż są w stanie wymagającym renowacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts