Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie ma to jak trzymać się głównego wątku ;)

Kiedyś pytałem o trudne wybarwienie schodów jak podłogi bodajże w Haro i była taka możliwość, wszystko zależy od podejścia producenta i od jego wielkości, im mniejszy tym pewnie będzie łatwiej. Na pewno producent nie powie ci jak to uzyskał.

Cena jednostkowa była dość spora bo bodajże 200zł/m2 ( a sama połoga 500 zł/m2) ale schody zazwyczaj mają od 5 do 15 m2 więc sumarycznie nie wychodzi za wiele, żeby nie powiedzieć stosunkowo mało.

Ale finalnie zrobiliśmy to sami, trochę trzeba było się popytać i popróbować bo to była bejca reakcyjna ale finalnie wyszło niemal jak w oryginale.

Problemem nie była cena ale czas, bo na to termin mieli 4-5 tygodni, do tego materiał trzeba przywieść i odebrać od producenta więc to sporo zachodu.

Nieco ponad 18 cm. Ale tak naprawdę ustalenie wysokości stopnia i jego głębokości zależy od miejsca, które można przeznaczyć na schody. Odtego zależy kąt nachylenia schodów względem podłogi. Im bardziej stromo, tym gorzej chodzić, bo i stopnie coraz wyższe, i głębokość coraz mniejsza. Ważny jest też wzrost i wielkość stóp osób, które będą korzystały najczęściej ze schodów.

Wrzucaj plany i podaj wysokość kondygnacji, czyli od poziomu jednej podłogi do poziomu drugiej.

Czy ja też mogę prosić o pomoc? Mam rozrysowane schody i zastanawiam się czy w takiej sytuacji można zrobić coś lepiej.

rzut domu (2)-1.jpg

• 1 month później...

DSC_0653.jpg , DSC_0654.jpg

Witam , oto moje schody ,które robił mój mąż . Wydaje mi się , że nie są zachwycające lecz na pewno solidne ;) Potrzeba do nich jeszcze poręczy i zastanawiam się jeszcze czy nie dałoby się ich jakoś zabudować i coś zrobić z tym czarnym metalem (zamalować , okleić , obić drewnem.... nie wiem...) bo wydaje mi się , że to szpeci najbardziej te schody. Czy robił z was jakieś zmiany na schodach w swoich domach ? w planach jest usunięcie dwóch czarnych nóg podpierających schody (zostaną wtedy tylko te tylne) no i zrobienie tej poręczy lecz przedtem planujemy jeszcze położenie kamienia ozdobnego betonowego na ścianę lecz nie możemy się zdecydować na żaden gdyż jakieś mdłe ,blade są wszędzie te kolory... w tej kwestii również proszę o jakąś radę :)

• 3 weeks później...

Witam wszystkich.

Jestem na etapie projektowania domu.

Mam problem ze schodami. Ze względu na niewielki metraż domu, brak w nim miejsca na dużą kletkę schodową. Udało się jednak upchnąć schody ze spocznikiem, ale o wymiarach 24 cm głębokości x 19 cm wysokości. Chodziłem po takich schodach i jest całkiem znośnie (nie idealnie :p). Jest opcja żeby podzielić spocznik na dwie części (spocznik ze stopniem) i dzięki temu stopnie miałyby wymiar 26 cm na 19 cm. Co o tym myślicie? Czy ktoś ma taki spocznik?

Pozdrawiam

przedtem planujemy jeszcze położenie kamienia ozdobnego betonowego na ścianę lecz nie możemy się zdecydować na żaden gdyż jakieś mdłe ,blade są wszędzie te kolory... w tej kwestii również proszę o jakąś radę :)

kamień w różowym wnętrzu?

Zasadniczo kolory natury będą mdłe przy różach lub fioletach.

Zasadniczo może i z tym metalem dałoby się pójść w loftowe klimaty, ale wymagałoby to drastycznej zmiany kolorystyki :D

Co będzie podpierać te schody, jak usuniecie podpory?

Edytowane przez Elfir

Witam wszystkich.

Jestem na etapie projektowania domu.

Mam problem ze schodami. Ze względu na niewielki metraż domu, brak w nim miejsca na dużą kletkę schodową. Udało się jednak upchnąć schody ze spocznikiem, ale o wymiarach 24 cm głębokości x 19 cm wysokości. Chodziłem po takich schodach i jest całkiem znośnie (nie idealnie :p). Jest opcja żeby podzielić spocznik na dwie części (spocznik ze stopniem) i dzięki temu stopnie miałyby wymiar 26 cm na 19 cm. Co o tym myślicie? Czy ktoś ma taki spocznik?

Pozdrawiam

Zajrzyj do Szocik. Ma dzielony podest w zabiegowych schodach

Witam , oto moje schody ,które robił mój mąż . Wydaje mi się , że nie są zachwycające lecz na pewno solidne ;) Potrzeba do nich jeszcze poręczy i zastanawiam się jeszcze czy nie dałoby się ich jakoś zabudować i coś zrobić z tym czarnym metalem (zamalować , okleić , obić drewnem.... nie wiem...) bo wydaje mi się , że to szpeci najbardziej te schody. Czy robił z was jakieś zmiany na schodach w swoich domach ? w planach jest usunięcie dwóch czarnych nóg podpierających schody (zostaną wtedy tylko te tylne) no i zrobienie tej poręczy lecz przedtem planujemy jeszcze położenie kamienia ozdobnego betonowego na ścianę lecz nie możemy się zdecydować na żaden gdyż jakieś mdłe ,blade są wszędzie te kolory... w tej kwestii również proszę o jakąś radę :)

Zasadniczo może i z tym metalem dałoby się pójść w loftowe klimaty, ale wymagałoby to drastycznej zmiany kolorystyki :D

Schodki są całkiem niezłe.

Elfir zadała dobre pytanie o podpory. Raczej zabudowałabym przestrzeń pod podestem i schodami. Teraz jest to niewykorzystane miejsce, a podpór raczej nie da się usunąć. Przestrzeń pod schodami można bardzo ładnie i praktycznie wykorzystać :)

Vivienda_en_Arnedo-10.jpg

58144369b.jpg

GLASS_WALL-jak_u_Beaty-Weroniki-2.jpg

Uner_STAIRS.jpg

Ladder-rack-Chiswick-Woodworking-01_arestdesign.jpg

Natomiast beton na ścianę jak najbardziej. Wnętrze nie musi być zaraz z tego powodu loftowe. Tylko zrób coś z tym różowym, bo to on stanowi problem. Prawdę mówiąc nie widziałam jeszcze wnętrza na żywo ani na zdjęciu, w którym różowy, szczególnie taki jasny, nie gryzł się z innymi kolorami. Taka to już uroda tego koloru, że sprowadza do parteru inne barwy. Wyjątek stanowi różowy w przyrodzie :)

Jeśli chodzi o kolor ścian to jest to łososiowy , na fotce wygląda jak róż ;) ale mniejsza o to gdyż po położeniu kamienia na ścianie planujemy zmianę koloru może pójdziemy w brązy , beże czy szarości ... jeszcze nie wiem , bo to też zależy od koloru kamienia jaki kupimy. Z tymi podporami miało być tak,że usunięte miały być te dwie środkowe , schody spokojnie wtedy utrzymałyby się na przodzie i na tylnych podporach. Ale zrezygnowaliśmy z tego przynajmniej na razie bo po odkręceniu od podłogi jednej z tych podpór schody zaczęły trzeszczeć dużo bardziej niż zwykle jak się po nich chodzi .

Schodki są całkiem niezłe.

Elfir zadała dobre pytanie o podpory. Raczej zabudowałabym przestrzeń pod podestem i schodami. Teraz jest to niewykorzystane miejsce, a podpór raczej nie da się usunąć. Przestrzeń pod schodami można bardzo ładnie i praktycznie wykorzystać :)

[ATTACH=CONFIG]408393[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]408392[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]408394[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]408396[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]408397[/ATTACH]

Natomiast beton na ścianę jak najbardziej. Wnętrze nie musi być zaraz z tego powodu loftowe. Tylko zrób coś z tym różowym, bo to on stanowi problem. Prawdę mówiąc nie widziałam jeszcze wnętrza na żywo ani na zdjęciu, w którym różowy, szczególnie taki jasny, nie gryzł się z innymi kolorami. Taka to już uroda tego koloru, że sprowadza do parteru inne barwy. Wyjątek stanowi różowy w przyrodzie :)

Te zabudowane schody na fotkach prezentują się super ;) lecz zastanawiam się jak taka zabudowa schodów będzie prezentować się u mnie , ponieważ z przodu wszystko widać już w tym momencie, a co dopiero gdyby były przechowywane tam jakieś rzeczy. Kolorek ścian będzie zmieniony , jest to w planach po położeniu kamienia no i wtedy też pojawi się poręcz :)

Musiałabyś założyć podstopnice trochę w głąb pod stopnie, żeby powstały spore noski.. Najlepiej żeby były w kolorze belki. Wtedy będzie to wyglądać jakby pod stopniami była ciemna nieoświetlona przestrzeń.

Jeśli zabudowuje się przestrzeń pod schodami, to brak podstopnic jesst bez sensu.

• 5 weeks później...
  • 3 weeks później...