autorus 18.03.2013 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 moim zdaniem wystarczy ze musi się spowiadać US Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAISER 18.03.2013 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Dobrze Autorus mówi ale jesli ktoś twierdzi, że da się zrobić cos takiego za 20 tys to bardzo proszę, niech próbuje swoich sił. Nie dodałem, że schody mają wykonane obliczenia konstrukcyjne i certyfikat CE wydany przez SIMP. Uwieżcie na słowo, że wielkich kokosów nie ma, ale satysfakcja ze zrobienia czegoś unikatowego jest ogromna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 18.03.2013 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 no satysfakcja na pewno, bo schody robią WOW! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlotka 18.03.2013 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Kaiser i Lasek, czy możecie napisać, jaka mniej więcej powinna być szerokość otworu w stropie na schody jednobiegowe proste + półki na książki? Chodzi o taki efekt: Mam otwór w stropie 110 cm x 380 cm, obawiam się, że za wąski:( - półki na książki powinny mieć głębokość min. 20 cm:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 18.03.2013 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 (edytowane) Zważywczy że to schody proste to powinny mieć conajmniej 110cm szerokościbo węższe przy tej długości będą wyglądać jak kiszka;)Niby jak będą te półki to może one trochę zgubią małą szerokośćale obawiam się a nawet jestem pewien że 90cm to będzie stanowczo za małoJak nie chcesz albo nie można pruć stropu to zrób schody 130cm szerokości a ostatnie dwa będą o 20cm węższeSkutek uboczny takiego rozwiązania jest takiże balustrada musi iść pod strop a nie po całej długościale jak się uśmiechniesz do pestki to ona już coś wymiskuje aby ładnie się to prezentowało:)Mogą być nawet takie pręty jak na foto które wkleiłaśtyle że będą pod strop a nie z bokuSzkło w tym układzie też byłoby niczego sobie Edytowane 18 Marca 2013 przez LasekD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martaibartek 18.03.2013 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 KAISER cena schodów powalająca. To nie moje klimaty więc na mnie szału nie robią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlotka 18.03.2013 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Lasek,dziękuję Ci za pomoc.CO NAJMNIEJ 110 cm?????To chyba się załatwiliśmy, ufając, że wezwany fachowiec nam na pewno poda dobry wymiar, i nie konsultowaliśmy z innym:( A masz jakieś doświadczenia z powiększaniem otworu w stropu? Zdarzało się, że klienci się na to decydowali?Wiesz, zanim podniosę alarm u męża i kierownika budowy, wolałabym wiedzieć, czy to wykonalne bez ryzyka, że naruszy się konstrukcja (mam strop betonowy, gruby, 25 cm, porządnie zbrojony) - jest sens wycinać te 20 cm? Nie bardzo mogę sobie wyobrazić węższe 2 stopnie u góry.......... A Pesteczka jest tak kochana, że mi pomaga bardzo i ze schodami!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 18.03.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 W 90% przypadków takiego otworu zwłaszcza na takiej długości nie da się poszerzyć bo na brzegu stropu jest dawana belka która go wzmacnia Musicie skonsultować to z kierownikiem budowy Opcja z dwoma krótszymi stopniami u góry nie jest ewenementem i dość często się zdarza Nawet zdaje się pestka tak ma i jakoś z tym żyje chociaż najszczęśliwsza z tego powodu nie jest;) Pozostaje jeszcze opcja rezygnacji z tych półek albo zrobienia ich tylko pod schodami kosztem ich częściowej zabudowy pod spodem Będzie to wyglądać tak jak na załączonym foto tylko tutaj półki są zabudowane drzwiczkami a Ty możesz zrobić otwarte Te schody mają 115cm szerokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas122 18.03.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Dobrze Autorus mówi ale jesli ktoś twierdzi, że da się zrobić cos takiego za 20 tys to bardzo proszę, niech próbuje swoich sił. Nie dodałem, że schody mają wykonane obliczenia konstrukcyjne i certyfikat CE wydany przez SIMP. Uwieżcie na słowo, że wielkich kokosów nie ma, ale satysfakcja ze zrobienia czegoś unikatowego jest ogromna poczekaj z kilka miesięcy niech ,,inni" podpatrzą i będą robić podobne w cenie poniżej 20 tys... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.03.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Tutaj inspiracja na ksiazki i schody:http://cdn32.muratordom.smcloud.net/t/photos/thumbnails/26359/regal_na_ksiazki_z_cegiel_600x0_rozmiar-niestandardowy.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.03.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 A tu inne ciekawostki: http://www.blog.awx2.pl/wp-content/uploads/2011/01/SANTPERE47-miel-8.jpg http://www.blog.awx2.pl/wp-content/uploads/2011/01/281263939198187686_1JPghEM6_c.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 18.03.2013 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Sharlotka fajny klimat schodow .... obawialabym sie jednak naruszac strop , wiec moze tak jak LasekD sugeruje zweryfikujesz swoje zalozenia i troszke inaczej rozmiescisz swoja biblioteczke i tak bedzie pieknie tylko inaczej .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 18.03.2013 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 poczekaj z kilka miesięcy niech ,,inni" podpatrzą i będą robić podobne w cenie poniżej 20 tys... wojtas122 .... dobrze , ze dodales " podobne " czyli prawie takie same , a jednak inne .... to wlasnie rozni podrobke od oryginalu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlotka 19.03.2013 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Lasek, nie mamy żadnej belki bezpośrednio przy otworze - tylko w pewnej odległości: Jeśli 2 stopnie u góry byłyby krótsze, będzie uskok w balustradzie, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlotka 19.03.2013 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Elfir i Edyto - dziękuję za piękne inspiracje i porady, co zrobić!Musimy się zastanowić, co wybrać z tego morza możliwości:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 19.03.2013 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 masz kontakt z projektantem ?miałem podobna sytuację i gosc na wizji lokalnej powiedzial ze monolity sa na tyle mocne ze mozna je ciąc.rozumiem ze Twoj problem to 25 cm ?wezwij goscia od obliczen i temat sie rozwiąże. przestrzegam tylko nad straszna iloscią kurzu przy tej operacji.temat nie do ogarnięcia. zauwaz tez czy schody nie wejdą Ci w otwor drzwiowy ten na przeciwko.Na zdjeciu wygląda tak ze otwor na schody pokrywa się z drzwiowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 19.03.2013 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 (edytowane) Lasek, nie mamy żadnej belki bezpośrednio przy otworze - tylko w pewnej odległości: Nie sadzę aby nie było żadnego wzmocnienia na takiej długości ale budowlańcem nie jestem i mogę się mylić Na dodatek teraz jest tyle technik wykonywania stropów że ja jestem 100 lat za murzynami;) Bez kierownika budowy bym tego nie ruszał Jeśli 2 stopnie u góry byłyby krótsze, będzie uskok w balustradzie, prawda? Raczej wogóle nie będzie na tym odcinku balustrady bo bedzie wchodziła pod strop i to jest cały minus takiego rozwiązania Można oczywiście zrobić balustradę do samego końca z uskokiem ale nie wszystkie balustrady da sie tak zrobić a i za ciekawie to nie wygląda Edytowane 19 Marca 2013 przez LasekD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia_x 21.03.2013 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 No to i ja się pochwalę Kolor orzech - kurzą się przeokropnie. Ale co tam, i tak nadal mi się podobają http://imageshack.us/a/img402/9627/p1040214j.jpg http://imageshack.us/a/img138/8541/p1040213q.jpg http://imageshack.us/a/img9/4369/p1040212g.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 21.03.2013 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 A dlaczego rurki w balustradach są w poziomie a w bramkach w pionieTak chciałaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia_x 22.03.2013 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 A dlaczego rurki w balustradach są w poziomie a w bramkach w pionie Tak chciałaś? Tak. Obawiałam się, że córa będzie się wspinać po bramkach. Zresztą bramki się niedługo zdemontuje więc nie będą razić w oczy innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts