Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No ta ja już raczej nie będę się w ogóle wypowiadał........

Logujac się pierwszy raz na forum jest wymóg przeczytania regulaminu forum - bezpłatne konto jest tylko dla użytkowników wypowiadajacych się prywatnie.

Już raz ostrzegałam o tym w tym wątku aby nie reklamowac swoich usług i apelowałam o wykupienie platnego profilu, postanowiliście mnie zlekceważyć. Moim zadaniem jako moderatora jest pilnowanie przestrzenia regulaminu forum przez użytkowników.

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Zamierzam niedługo zamówić schody ażurowe i chcę zrobić takie:

Schody3.jpg

Mają być jednobelkowe z czarną belką przysuniętą blisko do ściany- takie prawie samonośne ;)

Stopnie są montowane będą na kątownikach po obu stronach belki. Na to zamierzam dać stopnie dębowe w jakimś jasnym kolorze.

Mam też plan, aby 2-4 ostatnich stopni oddzielić całkowicie od reszty i zabudować je tym samym drewnem co stopnie.- tu inspiracje:

250ee2923d75204680161bf4e4fa5b5d.jpg111998_15215b48-a109-4e63-84d3-2649a0a14952_max_900_1200_-schody-styl-nowoczesny.jpg125860_b7ef8d6d-4e48-499b-a8eb-86d77118f210_max_900_1200_schody-w-powietrzu-schody-styl-nowoczes.jpg588354153.jpg

Problemów mam kilka- nie umiem sobie wyobrazić jak fajnie rozplanować te ostatnie stopnie, by były wygodne do wchodzenia z obu stron (zaznaczone strzałkami) i jak wyglądałaby taka zabudowa. Gdybym zabudowę ostatnich stopni przeciągnęła aż do ściany to mogłabym zrobić tam pod schodami szufladki, albo postawić jakąś dekorację na tym :)

Może jakiś szanowny forumowicz- ślusarz mógłby podać mi orientacyjną cenę takich schodów (bez stopni- mam dobrego stolarza :) )

Pillproof, jeśli chcesz schody podeprzeć jedną belką niesymetrycznie to będziesz musiała zrobić to w taki sposób jak na fotkach poniżej. Drewniany stopień musi być podparty stalowym stopniem dospawanym do belki. Można to zasłonić robiąc drewnianą skrzynkę-stopień.

STAIRS-House F+M by João Rapagão Arquitecto-5.jpg

STAIRS-House F+M by João Rapagão Arquitecto-6.jpg

STAIRS-House F+M by João Rapagão Arquitecto-5.jpg

STAIRS-House F+M by João Rapagão Arquitecto-6.jpg

To rozwiązanie wydaje się być masywne, a ja chcę lekko wyglądające schody- bynajmniej ta czesc ponad zabudowanymi stopniami. Gdzies w necie widziałam podobme rozwiązanie i fajnie wyglądały. Niestety nie zapisałam sobie linku. A co do ksztaltu schodów ma ktoś jakiś pomysł? Moze zroboc schody w ksztalcie litery U ?

Może jakiś szanowny forumowicz- ślusarz mógłby podać mi orientacyjną cenę takich schodów (bez stopni- mam dobrego stolarza :) )

Skoro masz dobrego stolarza...to pytanie z mojej strony...

Pytalas jego o podanie orientacyjnej ceny przed wykonaniem?

Jak i o zrobienie projektu?

Zanim zamowilam nasze schody, to trwaly rozmowy z moim wykonawca wlasnie w takim temacie..wczesniej byl on u mnie wymierzyc wneke, zebysmy wiedzieli z czym mamy do czynienia ;)

A co jezeli cena bedzie ponad budzetowa?`:rolleyes:

Melisa ma rację :) Ktoś powinien narysować projekt, a wcześniej zrobić obmiar, sprawdzić jakie schody tak naprawdę się w przewidziane miejsce zmieszczą. Musisz wiedzieć jaka będzie wysokość i głębokość stopni. Jaki jest możliwy kąt nachylenia. To pozwoli ustalić jak zaprojektować schody, oczywiście razem z informacją o wysokości kondygnacji. Sam stolarz, który zrobi trepy (stopnie) to pestka w tym wszystkim.

Mówisz, że schody z mojej inspiracji są ciężkie :) ?! A jak sobie wyobrażasz, że utrzymają się na jednej belce? Czy masz wyobrażenie ile taka belka musi wytrzymać, jakie naprężenia? No, chyba, że nie przeszkadza Ci bujanie się trepów na boki i huśtawka góra-dół ;)

Schody mają zasady projektowania, jeśli chcesię po nich wygodnie i bezpiecznie chodzić.

Nachylenie schodów powinno być dostosowane do kroku ludzkiego, którego długość określa się na 60-65 cm.

Wzór do projektowania schodów: 2h + s = 0,60-0,65 m(h - wysokość użytkowa stopnia, tzw. podniesienie w metrach; s - szerokość użytkowa stopnia, tzw. posunięcie w metrach).

Spróbuj sobie wyliczyć na co masz tak naprawdę miejsce.

PS.: Zajrzyj na Pinterest. Znajdziesz tam tysiące schodów. Może natrafisz na te, które Ci się podobały :) Poszukaj chociażby na moim http://www.pinterest.com/pestka56/going-up-down/ Mam tam ponad 300 zdjęć (kliknięcia w fotki poprowadzą Cię do portali skąd pochodzą, a tam najczęściej jest więcej fotek z różnej perspektywy)

Edytowane przez pestka56

Skoro masz dobrego stolarza...to pytanie z mojej strony...

Pytalas jego o podanie orientacyjnej ceny przed wykonaniem?

Jak i o zrobienie projektu?

Zanim zamówiłam nasze schody, to trwaly rozmowy z moim wykonawca wlasnie w takim temacie..wczesniej byl on u mnie wymierzyc wneke, zebysmy wiedzieli z czym mamy do czynienia ;)

A co jezeli cena bedzie ponad budzetowa?`:rolleyes:

Cenę orientacyjną na wykonanie takich stalowych schodów już mam od jednego ślusarza, ale nie wiem jak ona się ma do konkurencji, bo nie mam porównania. A nóż znajdę solidnego ślusarza, który da mi lepszą ofertę? ;) Facet z którym rozmawiałam nie robi szałowych projektów i wizualizacji schodów, ale widziałam jego robotę i jest ok. Dlatego ciężko mi sobie to wyobrazić.

Stolarza mam innego od stopni na schody a innego od szaf i kuchni i jeszcze o samej zabudowie z nim nie rozmawiałam, ale przypuszczam, że koszt obłożenia tego drewnem nie może być większy niż jakaś szafa na zamówienie, więc staram się trzymać mojego planu na te podwójne schody :D

A jest tu ktoś kto robi wizualizacje schodów?

EDIT:

Aż spojrzałam w Twój dziennik z ciekawości :)

Twoje schody są bardzo ładne :) Ich kształt mi się spodobał i nawet rozważam go teraz u siebie :), z tym, że ostatnie 3 stopnie u mnie bym obudowała i poszerzyła, by móc z dwóch stron wygodnie na nie wejść. Osobiście nie lubię zabiegowych, ale Twoje wydają się być wygodne- czy faktycznie takie są?

Edytowane przez pillproof

Melisa ma rację :) Ktoś powinien narysować projekt, a wcześniej zrobić obmiar, sprawdzić jakie schody tak naprawdę się w przewidziane miejsce zmieszczą. Musisz wiedzieć jaka będzie wysokość i głębokość stopni. Jaki jest możliwy kąt nachylenia. To pozwoli ustalić jak zaprojektować schody, oczywiście razem z informacją o wysokości kondygnacji. Sam stolarz, który zrobi trepy (stopnie) to pestka w tym wszystkim.

Mówisz, że schody z mojej inspiracji są ciężkie :) ?! A jak sobie wyobrażasz, że utrzymają się na jednej belce? Czy masz wyobrażenie ile taka belka musi wytrzymać, jakie naprężenia? No, chyba, że nie przeszkadza Ci bujanie się trepów na boki i huśtawka góra-dół ;)

Schody mają zasady projektowania, jeśli chcesię po nich wygodnie i bezpiecznie chodzić.

Nachylenie schodów powinno być dostosowane do kroku ludzkiego, którego długość określa się na 60-65 cm.

Wzór do projektowania schodów: 2h + s = 0,60-0,65 m(h - wysokość użytkowa stopnia, tzw. podniesienie w metrach; s - szerokość użytkowa stopnia, tzw. posunięcie w metrach).

Spróbuj sobie wyliczyć na co masz tak naprawdę miejsce.

PS.: Zajrzyj na Pinterest. Znajdziesz tam tysiące schodów. Może natrafisz na te, które Ci się podobały :) Poszukaj chociażby na moim http://www.pinterest.com/pestka56/going-up-down/ Mam tam ponad 300 zdjęć (kliknięcia w fotki poprowadzą Cię do portali skąd pochodzą, a tam najczęściej jest więcej fotek z różnej perspektywy)

Dzięki za link- właśnie znalazłam to o co mi chodziło!:wiggle:

65df55d01c21a39989a7b27badb034f1.jpg2077.jpg9050bccf293d1224afb0834762822e08.jpgdb8103d830148277542b45689fc9acdd.jpgZ-House-06.jpg

Schody się raczej zmieszczą- te w kształcie L zostały wykreślone przez ślusarza i wyliczał wszystko a to czy obuduję stopnie czy nie to chyba nie ma wpływu na wygodę i wysokość stopni, nie?

Znalazłam też naszą forumowiczkę, która ma podobne schody na jednej belce :)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?131091-Moja-CHOMICZOWKA&p=5984640&viewfull=1#post5984640

Dzięki za link- właśnie znalazłam to o co mi chodziło!:wiggle:

Schody się raczej zmieszczą- te w kształcie L zostały wykreślone przez ślusarza i wyliczał wszystko a to czy obuduję stopnie czy nie to chyba nie ma wpływu na wygodę i wysokość stopni, nie?

Znalazłam też naszą forumowiczkę, która ma podobne schody na jednej belce :)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?131091-Moja-CHOMICZOWKA&p=5984640&viewfull=1#post5984640

A wiesz kto Edycie robił te schody? :D To nie ślusarz ...i też nie obeszło się bez potknięcia.

A wiesz kto Edycie robił te schody? :D To nie ślusarz ...i też nie obeszło się bez potknięcia.

ja wiem ! ja wiem! :D :lol2:

Pillproof tak , schody nasze sa wygodne :yes: o to w nich chodzilo..w planie byly zabiegowe, ale ja takich nie lubie...

przy mocniejszym chodzeniu po stopniach odczuwa sie lekkie bujanie, ale mi to nie przeszkadza... w koncu schody "wisza", i tylko zabieg jest mocowany do sciany :)

No chyba nie brat ;p Jej DB przejrzałam, ale nie zagłębiałam się w komentarze to chyba ominęłam ten ważny punkt ;)

A co było z tymi schodami nie tak?

Może coś takiego

Biała belka jest drewniana

[ATTACH=CONFIG]293015[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]293016[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]293017[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]293018[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]293019[/ATTACH]

Fajne :) Właśnie coś takiego bym chciała. Te stopnie nie uginają się mocno jak się chodzi blisko krawędzi? W stalowych to jednak ślusarz proponował mi lekkie kątowniki żeby było większe podparcie pod stopniami- coś jak u Edyty właśnie.

Stopnie mają 6cm grubości i minimalnie się uginają,jak się idzie przy brzegu,

ale z racji,że inwestor nie przewidywał na nich balustrady,

to idzie się przy ścianie,a tu się nie uginają:)

Przy ścianie zamontowana była jeszcze podświetlana poręcz,

ale nie znalazłem do tej pory czasu,aby zrobić zdjęcia z wersji finalnej

Zresztą to ugięcie jest bardzo minimalne i stopień wraca do pierwotnego stanu

Na pewno się nie złamie,więc można chodzić śmiało również przy brzegu,

o ile nie ma się lęku wysokości;)

Co do kątowników,to nie wiem czy to będzie ładnie wyglądało,

ale podobno o gustach się nie dyskutuje:)

Stopnie mają 6cm grubości i minimalnie się uginają,jak się idzie przy brzegu,

ale z racji,że inwestor nie przewidywał na nich balustrady,

to idzie się przy ścianie,a tu się nie uginają:)

Przy ścianie zamontowana była jeszcze podświetlana poręcz,

ale nie znalazłem do tej pory czasu,aby zrobić zdjęcia z wersji finalnej

Zresztą to ugięcie jest bardzo minimalne i stopień wraca do pierwotnego stanu

Na pewno się nie złamie,więc można chodzić śmiało również przy brzegu,

o ile nie ma się lęku wysokości;)

Co do kątowników,to nie wiem czy to będzie ładnie wyglądało,

ale podobno o gustach się nie dyskutuje:)

Ejj.. to super wiadomość :) Gorzej jak będą meble wnosić do góry ;p

Ja balustradę muszę mieć, bo mam małe dzieci... A możesz mi podać na PW całkowity koszt tych schodów?

Mogę zaproponowac pani schody półkowe na ktore zdecydowalismy sie my oto one poniżej. Wyglad bardzo lekki koszt 1stopnia ok 1000-1200zl + balustrada tanio nie jest ale otrzymuje pani gwarancje. Pozdr

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/198/1428917_image-9635592f1793259f0fd40f251e2e2098f1424baf0712e01458e4e75f9416743e-V.jpg

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/198/1428918_image-8519c299a68b26c41f5f88b8ed5fd3863cc6f05c302a033fead478729d7de485-V.jpg

Schody bardzo fajne- widziałam je w tym wątku :) u mnie ściany są z betonu komorkowego, dlatego rozwazam te na jednej belce a ich cena zbliżona bedzie. A taka balustrada ile kosztuje?