Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja mam 1x12 hartowaną - teoretycznie bardziej wytrzymalsza ale nie wolno przypadkowo uderzyć w kant metalowym przedmiotem bo w całym domu będzie ta balustrada w kawałeczkach. Wspominasz, że chcesz bez pochwytu więc ja osobiście doradzałbym chyba klejoną. Podziwiam ludzi co decydują się na brak pochwytu bo chyba czyszczą tą balustradę po 3 razy dziennie lub częściej. Osobiście nie podoba mi się bez pochwytu ale każdy robi jak uważa i ja to szanuję bo nie ja tam będę mieszkał. Pochwyt zawsze można dorobić jak znudzi się mycie balustrady w miejscu pochwytu.

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zaryzykuję odpowiedz wszystkie propozycje są prawidłowe.

Zrób test

rozbij szybę hartowaną

rozbij szybę klejoną

obie rozbijesz jesli się postarasz - przy szybie hartowanej uzyjesz większej siły.

zbierałeś kiedyś szkło z szyby hartowanej ?

szkła z szyby klejonej nie bedzie bo pęknie ale bedzie się trzymać na ......foli , kleju

Tralki drewniane też jesli uderzysz młotkiem skutecznie - połamiesz więc pytanie brzmi jak będziesz balustradę i schody użytkował tak się materiał zachowa.

osobiscie mam szkło hartowane lecz uwazam ze klejone jest na balustradę lepsze.

Moj stolarz dał gwarancję (nie wiem na czym ona ma polegać) ze nie pęknie - trochę smieszne :) bo nie wie co mam zamiar na niej robic wiec moze się jeszcze pomylić

http://images67.fotosik.pl/595/b5825b34512075a6med.jpg

Dwóch oferentów proponowało szybę klejoną w wersji 6m i 8 mm i dodatkowo hartowaną.

Wiem,że hartowanie polega na wzmocnieniu szyby,a w razie słuczenia gwarantuje,że pobite szkło nie będzie miało ostrych kawałków i nas nie pokaleczy.

Ja mam 1x12 hartowaną - teoretycznie bardziej wytrzymalsza ale nie wolno przypadkowo uderzyć w kant metalowym przedmiotem bo w całym domu będzie ta balustrada w kawałeczkach. Wspominasz, że chcesz bez pochwytu więc ja osobiście doradzałbym chyba klejoną. Podziwiam ludzi co decydują się na brak pochwytu bo chyba czyszczą tą balustradę po 3 razy dziennie lub częściej. Osobiście nie podoba mi się bez pochwytu ale każdy robi jak uważa i ja to szanuję bo nie ja tam będę mieszkał. Pochwyt zawsze można dorobić jak znudzi się mycie balustrady w miejscu pochwytu.

Tą wersję,która rozpatruję to jest 2x6 mm lub 2x8 mm + w obu przypadkach hartowanie.

U nas ani ja,ani żona przypuszczam,że z pochwytem chodzić nie będzie. Zobaczymy jak dzieciaki.. więc nie za zbytnio obawiam się brudzenia.

Mam pytanie... ...Dostałem propozycje na balustradę z 2x6 mm, 2x8mm, 2x10 mm, 1x12 mm, 1x15mm. Każdy z oferentów twierdzi,że jego rozwiązanie jest ok,że nic nie powinno się z tym dziać... ...Ja chciałbym "gołe" formatki-balustrady bez pochwytu.

jako że w temacie szkła jestem od kilku lat i wykonałem kilkadziesiąt realizacje z jego użyciem, oraz miałem przyjemność z nie jednym technologiem i inżynierem konsultować różne warianty i rozwiązania techniczne, to trochę Ci podpowiem...

szkło VSG ESG 6.6.2 ( 2x6mm ) ten wariant szkła używamy tylko jako wypełnienie w balustradach których konstrukcje stanowi stal nierdzewna lub drewniana ( szkło wstawiamy pomiędzy słupki na uchwytach), jeżeli ktoś proponuje to szkło jako balustradę samonośną na rotulach, tzn że nie ma pojęcia o szkle, a tym bardziej o normach

szkło VSG ESG 8.8.4 ( 2x8mm ) jak najbardziej jest to szkło spełniające wymogi bezpieczeństwa i możemy go użyć jako konstrukcja samonośna do balustrady ( optymalny wariant cenowy )

szkło VSG ESG 10.10.4 ( 2x10mm ) na takiej balustradzie dzieci mogą się bujać, rzucać w nią zabawkami, klockami i testować baseballa, wytrzyma...

szkło ESG 12 ( 12mm ) to szkło stosujemy z pochwytem drewnianym, jest to szkło konstrukcyjne o bardzo dużej wytrzymałości, lecz tak jak kolega f.5 napisał, gdy pęknie ( trudno jest rozbić taka tafle, ale zawsze jest taka możliwość - nie zawsze szkło sie idealnie hartuje i ukryte naprężenia mogą zaowocować nawet po roku czasu) to rozsypuje sie w drobny mak i nic nie stanowi juz bariery ochronnej, a jeżeli mamy pochwyt drewniany to on uchroni nas przed wypadnięciem... i jeszcze jedno takie szkło musi spełniać normę PN-EN 12150-1 i taki znaczek powinien znajdować sie w każdym rogu tafli szklanej

szkło ESG 15 po zamontowaniu takiej balustrady możesz śmiało wziąć czerwona cegłę i z całej siły cisnąć w nią, gwarantuje że bardziej ucierpi podłoga, ściana i cegła, a balustrada jak stała tak będzie stała...

moja rada wybierz wykonawcę który zaoferował Ci szkło 2 x 8mm czyli ma to być szkło VSG ESG 8.8.4, lub 2x10mm, wszystkie krawędzie fazowane i polerowane, a narożniki szkła zaokrąglone R=2 ( nie mylić z zatępieniem krawędzi ) a dlaczego zaokrąglone, a dlatego bo efekt wizualny jest bardzo ładny i estetyczny i żeby dzieci podczas zabawy nie pokaleczyły sie...

i jeszcze jedno, w przypadku mocowania balustrady do stropu dystans rotuli pomiędzy stropem a taflą szkła powinien wynosić 25-30 mm, nie daj sie na mowić na dystans 10mm, bo jak przyjdzie co do czego to będziesz wolał wykonawcę i płacił za demontaż i montaż tafli a dlaczego ? ktoś będzie mył podłogę, coś sie rozleje i pocieknie po stropie i... i nie masz możliwości tego wytarcia, a zacieki tak troche nie ładnie wyglądają :)

na szkło możesz także zarządzać certyfikatu bezbieczeństwa, każdy producent ma u siebie certyfikat i bez problemu go udostępnia odbiorcy

pozdrawiam... :)

jako że w temacie szkła jestem od kilku lat i wykonałem kilkadziesiąt realizacje z jego użyciem, oraz miałem przyjemność z nie jednym technologiem i inżynierem konsultować różne warianty i rozwiązania techniczne, to trochę Ci podpowiem...

szkło VSG ESG 6.6.2 ( 2x6mm ) ten wariant szkła używamy tylko jako wypełnienie w balustradach których konstrukcje stanowi stal nierdzewna lub drewniana ( szkło wstawiamy pomiędzy słupki na uchwytach), jeżeli ktoś proponuje to szkło jako balustradę samonośną na rotulach, tzn że nie ma pojęcia o szkle, a tym bardziej o normach

szkło VSG ESG 8.8.4 ( 2x8mm ) jak najbardziej jest to szkło spełniające wymogi bezpieczeństwa i możemy go użyć jako konstrukcja samonośna do balustrady ( optymalny wariant cenowy )

szkło VSG ESG 10.10.4 ( 2x10mm ) na takiej balustradzie dzieci mogą się bujać, rzucać w nią zabawkami, klockami i testować baseballa, wytrzyma...

szkło ESG 12 ( 12mm ) to szkło stosujemy z pochwytem drewnianym, jest to szkło konstrukcyjne o bardzo dużej wytrzymałości, lecz tak jak kolega f.5 napisał, gdy pęknie ( trudno jest rozbić taka tafle, ale zawsze jest taka możliwość - nie zawsze szkło sie idealnie hartuje i ukryte naprężenia mogą zaowocować nawet po roku czasu) to rozsypuje sie w drobny mak i nic nie stanowi juz bariery ochronnej, a jeżeli mamy pochwyt drewniany to on uchroni nas przed wypadnięciem... i jeszcze jedno takie szkło musi spełniać normę PN-EN 12150-1 i taki znaczek powinien znajdować sie w każdym rogu tafli szklanej

szkło ESG 15 po zamontowaniu takiej balustrady możesz śmiało wziąć czerwona cegłę i z całej siły cisnąć w nią, gwarantuje że bardziej ucierpi podłoga, ściana i cegła, a balustrada jak stała tak będzie stała...

moja rada wybierz wykonawcę który zaoferował Ci szkło 2 x 8mm czyli ma to być szkło VSG ESG 8.8.4, lub 2x10mm, wszystkie krawędzie fazowane i polerowane, a narożniki szkła zaokrąglone R=2 ( nie mylić z zatępieniem krawędzi ) a dlaczego zaokrąglone, a dlatego bo efekt wizualny jest bardzo ładny i estetyczny i żeby dzieci podczas zabawy nie pokaleczyły sie...

i jeszcze jedno, w przypadku mocowania balustrady do stropu dystans rotuli pomiędzy stropem a taflą szkła powinien wynosić 25-30 mm, nie daj sie na mowić na dystans 10mm, bo jak przyjdzie co do czego to będziesz wolał wykonawcę i płacił za demontaż i montaż tafli a dlaczego ? ktoś będzie mył podłogę, coś sie rozleje i pocieknie po stropie i... i nie masz możliwości tego wytarcia, a zacieki tak troche nie ładnie wyglądają :)

na szkło możesz także zarządzać certyfikatu bezbieczeństwa, każdy producent ma u siebie certyfikat i bez problemu go udostępnia odbiorcy

pozdrawiam... :)

Super! Dziękuję bardzo za precyzyjne wyjaśnienie!

Mam jeszcze pytanie odnośnie pojedynczej 12-stki i 15-stki. Mianowicie piszesz,że 12 jest szansa,żeby zbić,a 15-nastka jest nie do ruszenia. Na czym polega róznica,czy nie mają tak samo rantów narażonych na uderzenie ?

Piszesz o pochwycie-poręczy,że on dodatkowo zabezpiecza,ale nie do końca rozumiem na jakiej zasadzie. Jeśli tak jak w moim przypadku mam schody zabiegowe i będę potrzebował 6 formatek,po 2 na jeden zabieg (np. parter->piętro). Jeśli dam pochwyt na takiej małej formatce długości 1,2 m i się ona zbije to pochwyt leci razem ze szkłem,dobrze piszę ?

ESG -oznacza,że jest to szkło hartowane ?

VSG -co oznacza?

Czy szkło float i opti white(odżelaźnione) mają te same właściwości ?

Pozdrawiam

Rodmano

ESG - szkło hartowane

VSG - szko laminowanie (klejene) szkła za pomocą folii ( szkło mozna również kleić za pomoca żywicy

VSG ESG 8.8.4 - 2 tafle szkła hartowanego o grubości 8 mm sklejonego ze sobą za pomocą 4 warstw foli, łączna grubość to 17.52mm

czy float i OptiWhite mają te same parametry ?

nie odpowiem na to pytanie w 100% bo nie jestem technologiem od szkła, ale z rozmów z technologami wynika że parametry sa te same, tylko optiwhite jest pozbawione zawartości żelaza, przez co jest bezbarwne no i nie ukrywajmy wizualnie robi wrażenie...

tak jeżeli szkło pęknie to razem z pochwytem spadnie, dlatego najczęściej stosuje sie dwie tafle szkła w jednym ciagu, jeżeli jedno pęknie do drugie i tak trzyma

a tak z praktyki, to od 6 lat jeszcze nie zdarzyło mi sie żeby ESG 12mm komuś pękła :)

ESG 12 jest bardzo wytrzymałe i naprawdę trudno jest je zbić, no ale 3mm wiecej naprawdę zwiększa dużo wytrzymałość szkła no i oczywiście cena też jest wyższa ( proces hartowania cechuje sie innymi parametrami - dla porównania 15 od 12 jest dwa razy droższa )

jaki wymiar schodów będzie wygodniejszy:

a) 17x26 (plus nosek 3cm)

b) 18x30 (tu juz chyba bez noska)

???

ktoś doradzi ? ;)

:) ciekawe pytanie

odpowiem pytaniem bo rok wałkowałem temat i mam podniesienie wysokosc 19 :(

ile mają wzrostu osoby które będą po schodach chodziły

mam 188 cm i nr buta 45/46 dla mnie podniesienie 19 cm jest akceptowalne ale nie ukrywam ze coraz częsciej trzymam się pochwytu / balustrady

dla rodziców naszych ktorzy są nizsi 19cm to sa duzo/wysoko

26+nosek 3 jest ok dla nogi duzej/długiej tym bardziej 30 - to juz luksus

w tej chwili wykonał bym pasek led na koncu stopnia aby zaznaczyc koniec stopnia bo sie optycznie zlewa lub muszę bardziej oswietlić klatkę sam nie wiem ale mam z tym mały problem

http://images69.fotosik.pl/422/0a0f1557ffcf7bc7med.jpg

Rodmano

ESG - szkło hartowane

VSG - szko laminowanie (klejene) szkła za pomocą folii ( szkło mozna również kleić za pomoca żywicy

VSG ESG 8.8.4 - 2 tafle szkła hartowanego o grubości 8 mm sklejonego ze sobą za pomocą 4 warstw foli, łączna grubość to 17.52mm

czy float i OptiWhite mają te same parametry ?

nie odpowiem na to pytanie w 100% bo nie jestem technologiem od szkła, ale z rozmów z technologami wynika że parametry sa te same, tylko optiwhite jest pozbawione zawartości żelaza, przez co jest bezbarwne no i nie ukrywajmy wizualnie robi wrażenie...

tak jeżeli szkło pęknie to razem z pochwytem spadnie, dlatego najczęściej stosuje sie dwie tafle szkła w jednym ciagu, jeżeli jedno pęknie do drugie i tak trzyma

a tak z praktyki, to od 6 lat jeszcze nie zdarzyło mi sie żeby ESG 12mm komuś pękła :)

ESG 12 jest bardzo wytrzymałe i naprawdę trudno jest je zbić, no ale 3mm wiecej naprawdę zwiększa dużo wytrzymałość szkła no i oczywiście cena też jest wyższa ( proces hartowania cechuje sie innymi parametrami - dla porównania 15 od 12 jest dwa razy droższa )

Dzięki jeszcze raz za ten,jak że pomocny referat.

Podpowiedz mi jeszcze czym sie w praktyce-w użytkowaniu(bezpieczeństwie) będzie się różniła szyba laminowana,a klejona za pomocą żywicy ?

Ostatnie pytanie dotyczy samej wysokości balustrady od gotowego stopnia ? Jaką wysokość sugerujesz/sugerujecie ?

różnica jest mała, żywice stosuję sie głównie do wielkoforamtowych tafli np: http://yarkwood.pl/galeria.php?cpID=61&cID=16

jeżeli chodzi o obiekty publiczne to balustrada musi mieć 110 cm od noska stopnia i na stropie to samo ( ale to publicznie )

w prywatnym domu górna krawędź balustrady powinna powinna wynosić 85 - 90 cm - mierzona w pionie od krawędzi noska stopnia ( najbardziej komfortowe w użytkowania dla osób 170-180 cm wzrostu), na stropie zaś nie powinna być niższa niż 100 cm ( indywidualny klient cechuję sie tym iż balustrady robi sie pod niego, bo to on ma być zadowolony, nie mniej jednak trzeba zachować jakieś normy, aby sie komuś krzywda nie stała, chociaż ja już kilka razy wykonywałem schody bez balustrad, ale to tylko na podstawie pisemnej akceptacji i odpowiedzialności klienta )

a tak na chłopski rozum tłumacząc - stojąc na stopniu balustrada na schodach powinna być na wysokości kości biodrowej, przy wchodzeniu nie ma to aż takiego znaczenia, ale przy schodzeniu jeżeli jest wyższa to trzymając sie poręczy ( tafli szkła ) ręka nienturalnie zaczyna sie układac i jest to pewnien dyskomfort

;)

Edytowane przez Yarkwood

różnica jest mała, żywice stosuję sie głównie do wielkoforamtowych tafli np: http://yarkwood.pl/galeria.php?cpID=61&cID=16

jeżeli chodzi o obiekty publiczne to balustrada musi mieć 110 cm od noska stopnia i na stropie to samo ( ale to publicznie )

w prywatnym domu górna krawędź balustrady powinna powinna wynosić 85 - 90 cm - mierzona w pionie od krawędzi noska stopnia ( najbardziej komfortowe w użytkowania dla osób 170-180 cm wzrostu), na stropie zaś nie powinna być niższa niż 100 cm ( indywidualny klient cechuję sie tym iż balustrady robi sie pod niego, bo to on ma być zadowolony, nie mniej jednak trzeba zachować jakieś normy, aby sie komuś krzywda nie stała, chociaż ja już kilka razy wykonywałem schody bez balustrad, ale to tylko na podstawie pisemnej akceptacji i odpowiedzialności klienta )

a tak na chłopski rozum tłumacząc - stojąc na stopniu balustrada na schodach powinna być na wysokości kości biodrowej, przy wchodzeniu nie ma to aż takiego znaczenia, ale przy schodzeniu jeżeli jest wyższa to trzymając sie poręczy ( tafli szkła ) ręka nienturalnie zaczyna sie układac i jest to pewnien dyskomfort

;)

Czy żywica tak samo będzie trzymała 2 warstwową balustradę przy ewentualnej stłuczce jak folia(laminat) ?

Jak zakładałem wysokośc balustrady na 1050 mm.

Czy wizualnie żywica od laminatu czymś się różni? Czy wygląda ładniej ?

Czy żywica tak samo będzie trzymała 2 warstwową balustradę przy ewentualnej stłuczce jak folia(laminat) ?

Jak zakładałem wysokośc balustrady na 1050 mm.

Czy wizualnie żywica od laminatu czymś się różni? Czy wygląda ładniej ?

przy tak małych formatach szkła różnica pomiędzy folią a żywicą nie ma znaczenia, po zlaminowaniu tak samo będzie sie trzymało i wyglądało

wizualnie też sie niczym nie rożni, no może z jedną różnicą niektóre firmy do laminowania używają chińskich zamienników foli i wtedy szkło jest mniej przezierne (pątrząc pod światło jest lekko przyciemnione-szczególnie widać to przy szkle Opti)

:)

przy tak małych formatach szkła różnica pomiędzy folią a żywicą nie ma znaczenia, po zlaminowaniu tak samo będzie sie trzymało i wyglądało

wizualnie też sie niczym nie rożni, no może z jedną różnicą niektóre firmy do laminowania używają chińskich zamienników foli i wtedy szkło jest mniej przezierne (pątrząc pod światło jest lekko przyciemnione-szczególnie widać to przy szkle Opti)

:)

Dzięki jeszcze raz za wyjaśnienie.

Pozdrawiam

w życiu codziennym - wśród znajomych jest to samo... ja nie znam osoby mającej cały dom w podłogówce, wszystkie domy budowane w ciągu 7lat co znam mają grzejniki

W dziale ogrzewanie wszyscy podłogówkowicze niskotemperaturowi (pomija piece węglowe) już krzyczą NIE MIESZAĆ SYSTEMÓW.

Można było dać na to karton-gips,albo jak komuś pasuje obrobić drewnem i by nie pękało

Tak to zawsze będzie jakaś mniejsza lub większa rysa

Tyle, że ja mam schody jednobiegowe i ten k-g musiałby być na długości prawie 5 m

Nienawidzę k-g... :(

Edytowane przez Elfir

Tyle, że ja mam schody jednobiegowe i ten k-g musiałby być na długości prawie 5 m

Nienawidzę k-g... :(

bardzo często stosuje sie właśnie takie rozwięzanie na połączeniu stropu z wylewką i zdaje to egzamin, a po wykończeniu nikt nie jest w stanie rozróznić czy jest to wykończone tynkiem czy k-g

można również strop wykończyć blachą stalowa malowana wg ral ściany, też bardzo ładnie wygląda, nigdy sie nie brudzi i nie pęka :)

kolejne rozwiązanie to obróbka stropu drewnem ( sklejka lub płyta fornirowana ), a jak dla kogos drewno na stropie wyglada zbyt ciężko to też malujemy je na biało i po kłopocie

długość nie ma najmniejszego znaczenia

jednym słowem jest kilka dobrych rozwiązań...

witam mam pytanie czy ma ktos schody z drewna amazaque ?

interesuje mnie jak sprawdza sie to drewna na schodach ,bo to idealny kolor do naszego wnetrza ,tylko stopnnie były by obłozne ,boki i podstopnice beton fox tynk ,a balustrada szklana samonosna ,schody sa ze spocznikiem wylane .

nie moge znalesc innego koloru drewna moze tanszego ktore pasowało by do płytek w salonie bezowo -szarych rex mamy odcien cream ,a łaczy sie tez szarymi jasnymi gresmi punta molara ,

http://www.rex-cerart.it/en/selection-oak/#coloriTab#20A1678

okna winchester

nie lubie jak kolory drewna sie gryza w pomieszczeniu i dab -za żółty jest,inne drewna za czerwone ,pomaranczowe ,a amazaque oprocz ceny :) pasuje idealnie

ma ktos moze fach z watku którzy wykonuja schody opnie o tym drewnie ?