Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

I rurki i szkło zależy jakie.

Rurki np. czarne jakoś już bym strawiła. Dlaczego nie chcą prętów metalowych ????

Szkło nie do kazdych schodów pasuje, ale w niektórych przypadkach jest jedyną mozliwością zrobienia balustrady, która nie zasłoni widoku na schody i nie popsuje urody schodów.

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A tutaj autorski pomysł inwestorki na balustradę

[ATTACH=CONFIG]347146[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]347147[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]347148[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]347149[/ATTACH]

NO, i proszę jaka wspaniała balustrada. Dopowiedzenie urody schodów :)

Lasek, czy możesz dac porównanie cenowe tej balustrady i tego ochydka z błyszczących rurek ? Myślę, że warto.

Pani Klaudio,proszę przypomnieć mężowi że obiecał mi zdjęcia w lepszym oświetleniu,

oczywiście jak już zrobicie wszystko na tip-top :)

To nic pilnego

Pestka,to mój prototyp:) ale za taką balustradę trzeba by policzyć o ok 50% więcej od "ochydka" z rurek

Nadal będzie to połowa ceny balustrady szklanej samonośnej

Schody jako funkcjonalny mebel...

Inspiracja projektantki przypadła bardzo do gustu inwestorom, a więc pozostało tylko zaprojektować i wykonać... Projekt wykonała i nadzorowała architekt Katarzyna Baumiller z którą, za każdym razem miło się współpracuje... projekt na stół i analiza, co można, a czego nie da rady wykonać - tylko że, nie da rady to nie występuje w moim słowniku... Po godzinie czasu, większość szczegółów była omówiona, a więc pozostało już tylko przygotować materiały i tworzyć kolejną indywidualną bryłę...

IMG_9974.jpgIMG_9975.jpgIMG_9976.jpgIMG_9977.jpgIMG_9978.jpg

Edytowane przez Yarkwood

I jeszcze coś tradycyjnego,

chociaż tutaj pewnie narażę się Pestce,bo wiadomo wszem i wobec,że srebrnych rurek nie lubi:)

[ATTACH=CONFIG]347153[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]347154[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]347155[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]347156[/ATTACH]

Witam,

Widzę że w temacie piszą również wykonawcy schodów.

Mamy problem z naszym wykonawcą schodów. Całej sytuacji nawet nie chce mi się opisywać. Mam jedno poważne zastrzeżenie co do podestów. Na zabiegu mamy 3 duże podesty. Po rozładowaniu materiału w salonie, podesty przeleżały jeden dzień na podłodze i straciły swój kształt tj. pofalowały. Zapytałem co się stało wykonawca powiedział, że tak czasami się dzieje. Ponacinał od dołu cały podest, nacięcia wypełnił klejem i takimi małymi wstawkami z drewna. Zabiegi są już w domu drugi tydzień nic z nimi się nie dzieje. Czy po takim zabiegu schody mogą w tym miejscu pękać?

Trochę niezrozumiały jest opis odnośnie podestu na zabiegach, są albo stopnie zabiegowe, albo podest/spocznik lub stopnie zabiegowe i podest, ale to w sumie szczegół.

Jeżeli stopnie leżały na podłodze ogrzewanej to stopnie wyginają się tak, że robi się garb, jeżeli leżałyby na podłodze wilgotnej to zrobiłaby się łódka.

Dziwne są te fale, nie spotkałem się z tym żeby były fale, albo wygina się w garb albo łódkuje.

Nut czyli nacięcie na spodzie robi się w celu przecięcia włókien i uniknięcia wyginaniu, pomaga to też zamontować stopnie w takiej sytuacji tak żeby były równe, dziwne tylko jest to wklejanie w ten nut kawałeczków drewna.

Trochę niezrozumiały jest opis odnośnie podestu na zabiegach, są albo stopnie zabiegowe, albo podest/spocznik lub stopnie zabiegowe i podest, ale to w sumie szczegół.

Jeżeli stopnie leżały na podłodze ogrzewanej to stopnie wyginają się tak, że robi się garb, jeżeli leżałyby na podłodze wilgotnej to zrobiłaby się łódka.

Dziwne są te fale, nie spotkałem się z tym żeby były fale, albo wygina się w garb albo łódkuje.

Nut czyli nacięcie na spodzie robi się w celu przecięcia włókien i uniknięcia wyginaniu, pomaga to też zamontować stopnie w takiej sytuacji tak żeby były równe, dziwne tylko jest to wklejanie w ten nut kawałeczków drewna.

Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź

Są to stopnie zabiegowe.

Nie będę już wklejać ponownie zdjęć i śmieć. Poniżej link do posta, jest sporo zdjęć.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?225357-Budujemy-dom-projekt-indywidualny&p=7061632&viewfull=1#post7061632

W naszym przypadku wyszła łódka.

Czy po takim zabiegu można zamontować te stopnie i spać spokojnie?

Te kawałeczki pewnie po to aby nie zmieniło kształtu po sklejeniu.

Czy po takim zabiegu można zamontować te stopnie i spać spokojnie?

Jeżeli drewno suche to pękać nie będzie. Trudno to o cenić patrząc na zdjęcia, przy tak szerokim zabiegu z usłojeniem fladrowym i takim ułożeniu lameli pod katem usłojenia (widoczne na przecięciu drewna) to wygięcie jest możliwe choć nie ukrywam, że mocno "rzuciło" ten stopień zabiegowy. Edytowane przez artuditu