Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Podmaślasz się Jamel :wiggle: Ale pomogłabym i tak, tylko nie mam pojęcia, czy te inspiracje, które Ci podsunę, zmieszczą się w Twoim schodowym budżecie :(

To co piszesz o świadomości na początku budowania dotyczy nie tylko schodów. Wkład kominkowy powinno się wybierać na etapie projektowania. Nie konkretny model, ale jego wielkość i brać pod uwagę kilka technicznych duperel, żeby potem nie mieć kłopotów choćby z wyczystką kominową nie wiedzieć czemu znajdującą się w jedynym możliwym miejscy, czyli... w sypialni. Także kuchnia i łazienka wymagaja zaplanowania dokładnego w fazie projektowania domu.

Tego wszystkiego powinni za nas dopilnować architekci. Tu zonk jak stodoła – nawet robiąc projekt indywidualny potrafią puścić takie niedoróbki, że głowa potem boli przez resztę życia :bash:

I oczywiscie zaraz namieszam w Twoich schodach :rotfl: Bo... tak nie za bardzo mi pasują w tej formie do charakteru wnętrz. Masz nowocześnie, a schody są rustykalne. Cegła na ścianach to bardziej kierunek industrialny. Spróbuję Ci wmówić trochę zmian :)

TO zakładka na ulubionej mojej stronie australijskiej firmy schodowej. Przejrzyj tę część najpierw, bo bardzo ładnie pokazano 7 typów ażurowych schodów (typy 3 do 9). Myślę, że jak wybierzesz, to już będzie 3/4 sukcesu.

Wygląd schodów w dużym stopniu zależy od balustrady, która na pokazanych przez Ciebie wizualizacjach jest najmniej pasującym do wnętrz elementem.

Balustradę wybrałabym do tych schodów, które masz narysowane, lekką i delikatnie wyglądającą z najprostszych prętów stalowych (Steel Balusters). Pochwyt może być drewniany, albo także stalowy.

Teraz przyszła kolej na oglądanie galerii schodów. Patrz na formę, nie na kolor, bo drewno jesionowe (ash hardwood) jest drogie i rzadko wykorzystywane poza Polską. Bardzo cenione, ale to nasze polskie drzewo :)

GALERIA

Pod każdym zdjęciem kryje się co najmniej 5 dodatkowych pokazujących schody w innych ujęciach.

Edytowane przez pestka56

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

.. od zawsze myslalem ze bede mial azurowe schody ze spocznikiem drewniane i w ogole sliczne..no i Pani artystka od wnetrz powiedziala hola hola..okazuje sie ze malo miejsca jest zeby ten projekt zrealizowac, ja jednak zanim sie poddam i zgodze na zabiegowe postanowilem sie tu dopytac co i jak :)

Już na etapie zakupu, w planach dewelopera widać było, że wielkiego spocznika nie będzie. Dobrze, że nie wylałeś takich betonów, bo mając wolną klatkę - jeszcze możesz znaleźć swój kompromis.. W gre wchodzi: wysokość stopnic, głębokość stopnic, szerokość biegów - manipulując tymi elementami - wyjdzie Ci ile podestów i jakie schody. Chcesz schody z jednym wielkim podestem? Możliwe - ale stopnie będą wyższe i węższe.

Pani projektant dała Ci dwie słuszne propozycje kształtu - tego się trzymaj, jeden podest na zabiegu nie jest zły.

poza tym Twoj otwór nie wygląda na 200x215 ... raczej 200x180

Acha, czy planowanie budzetu do 12k nie jest zbyt duzym optymizmem (azurowe, jesion, porecze, barierka wkolo otworu na gorze, bramki na gorze i dole)?

Moim zdaniem za tę cenę jesteś blisko znalezienia solidnej jakość raczej zwykłych schodów od dobrego producenta. Na dodatki, fazki, metale, wstawki, czas na dopieszczenie detali przygotuj drugą kupkę ;)

oj,oj tam po prostu jest kulturalnym człowiekiem:)

Pokazałbyś swoje schody :) , bo takie jak one, to drugich na forum raczej nie ma. Mam nadzieję, że zrobione już i że światło piękne nad nie znalazłeś :D

Bez przesady z tymi schodami :)- jak patrzę na realizacje LaskaD czy innych wykonawców to moje jakoś wypadają blado.

W planie są na sierpień-wrzesień tego roku - najpierw muszą się zakończyć inne prace wykończeniowe.

Lampy w założonym budżecie jeszcze nie znalazłem, ale ostatnio nie szukałem.

Pamiętaj, że chcę je zobaczyć :) Masz mojego maila gdzieś tam.

Ciekawe jak oceniono by tu w watku twoje schody :) Coś mi się wydaje, że zaniżasz ich przyszła urodę.

Co do lampy, to Cię pocieszę ;) Znalazłam taką, która chwyciła mnie za serce i puścić nie chce. Nazywa się Arctic Pear Chandelier i ceny takiej o średnicy 45 cm zaczynają się od 4 tys. $. Powaliło mnie, bo ja chciałabym minimum 120 cm. Zaczęłam kombinować jak można ją wykonać samodzielnie.

Popatrz sobie, bo mają też taką, która swietnie pasuje do Twojego pomysłu na lampę nad schodami. Nazywa się Seed Cloud i też by mi pasowała, ale jako pojedyncze sztuki. Ochre

Edytowane przez pestka56

Jak w temacie. Chciałabym w moim domu na pietrze mieć murowana blustrade. Ona nie będzie dotykał żadnej ściany poniewaz krótszy bok byłby ze szkła. Jak wykonać taka balustrady aby nie runela gdy się o nią oprze. Mój fachowiec mówi, że nie potrzeba jakiś specjalnych umocnień ale mi nie chce się wierzyć... Bardzo proszę o wasze opinie

Balustrada ma być taka jak na foto

2017-03-18 19.35.41.jpg

Edytowane przez PandaWielka

• 2 weeks później...

Wykonanie prima sort, jak dla mnie jednak za bardzo "cukierkowo". Schody ładne ale czy praktyczne i ergonomiczne? A jak ewentualnie wnieść jakieś meble na górę? A czy ten "okrąglak" ze stolikiem i fotelikami jest obrotowy? W sumie jest tak jak mówią styliści wnętrz: każda część składowa jest elegancka, droga i markowa, razem jednak tworzą całość nie do przyjęcia. W sumie ładnie ale mało domowo.

Tak czy siak to tylko moje zdanie, ważne aby właścicielom się podobało.

Edytowane przez wg39070

Odpowiadając na pytania.

Są to schody na basenie a nie w bloku ;) A więc pewna ekstrawagancja i głośny styl jest tutaj usprawiedliwiony z uwagi na rozrywkowy charakter obiektu. Nie są to schody główne tylko dodatkowe, raczej służą za mebel. Schody kręcone, więc ich wygoda jest taka jak każdych innych schodów tego typu. Czyli jest z tym kiepsko a z wnoszeniem czegokolwiek na górę to już dramat.

Ja tutaj generalnie jestem rzemieślnikiem a nie architektem ;) Na pewno lepiej dla samych schodów i mnie jako ich wykonawcy byłaby izolacja od pozostałych atrakcji, byłyby bardziej eksponowane. Szczególnie fototapeta rozprasza uwagę, na czarnym tle można byłoby je bardziej docenić. A tak to rzeczywiście dzieje się tutaj dość dużo.

Akurat w tym ujęciu zbiegły się wszystkie dodatki jak barek, fototapeta, schody, sauna i podest z kanapami. Patrząc od strony barku w druga stronę jest już bardzo spokojnie . No i tego typu schodów z giętą szklaną balustradą nie spotyka się za często.

Edytowane przez Per*hod