k0sm0 13.04.2019 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2019 Dzień dobry/Cześć, Zastanawiam się na zakupem domu w szeregowcu. Dom mi się podoba, jednak martwią mnie schody zaprojektowane w tym domu (dom jeszcze nie powstał więc nie mam jak tego zweryfikować). Wydaje mi się, że schody będą wąski i dość strome, przez co bardzo niewygodne. Poniżej znajduje się zdjęcie planu. Będę wdzięczny za opinie i podpowiedzi, jak takie schody najlepiej zrobić (mam możliwość zrezygnowania ze schodów od developera, nie mam możliwości zmiany otworu w stropie). Jestem laikiem w tym temacie więc proszę o wyrozumiałość. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 14.04.2019 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 Pokaż większy kawałek planu parteru i piętra. Chodzi o przestrzeń przed schodami. Czy, i jak blisko są tam wejścia do innych pomieszczeń? Pokaż przekrój domu ze schodami. Ważne są też wysokość parteru, grubość stropu. Dopiero wtedy dostaniesz dobrą radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k0sm0 14.04.2019 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 W załączeniu cały plan Wysokość pomieszczenia: 2,77m Niestety nie znam wysokości stropu. Brak takiej informacji w planie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1016 18.06.2019 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2019 wykonałem schody z corianu Następnie zabezpieczyłem je tekturą w tym czasie trwała budowa goście łazili z gruzem ze wszystkim po wysprzątaniu ani śladu zarysowań niczego sam się zdziwiłem mam zdjęcia jeżeli ktoś chciałby zobaczyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antekkoł 29.07.2019 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2019 Dzięki wielkie, za wiele inspiracji! szukam właśnie niewielkich schodów, które będą prowadzić do niewielkiej sypialni na antresoli nad częścią salonu. Może ktoś jeszcze ma takie coś w swoim domu/mieszkaniu? Ważne żeby były eleganckie, ale nie zajmowały dużo miejsca. No i z drugiej strony muszą być dosyć bezpieczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 31.07.2019 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2019 Czy szukałeś może na Pintereście? Polecam np. takie tam znajdziesz i masę innych, czasem nawet można na stronie skąd pochodzi zdjęcie znaleźć rysunek i opis wykonania. Zapraszam na moją tablicę ze zbiorem zdjęć schodów https://pl.pinterest.com/pestka56/going-up-down/ Jest ich duuuu...użo, ale szybko przejrzysz i może coś odpowiedniego znajdziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 28.09.2019 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2019 A co zrobic ze schodami drewnianymi, zeby psy mogly spokojnie wchodzic i schodzic, i sie nie slizgac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Superior 14.11.2019 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2019 (edytowane) A tutaj 2 schody Superiora, którego jeansy również zajęły poczesne miejsce w historii high end czyli światowej klasy designu i rzemiosła. Edytowane 14 Listopada 2019 przez Superior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Superior 14.11.2019 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2019 Czy szukałeś może na Pintereście? Schody które wklejasz, nie mają wiele wspólnego z krajowym rzemiosłem, którego to stan jest opłakany. Dominują poręcze z, udającymi tralki, trzema poziomymi rurkami z kwasówki. Ale cóż, popatrzeć i pomarzyć jeszcze tu wolno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 14.11.2019 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2019 Schody które wklejasz, nie mają wiele wspólnego z krajowym rzemiosłem, którego to stan jest opłakany. Dominują poręcze z, udającymi tralki, trzema poziomymi rurkami z kwasówki. Ale cóż, popatrzeć i pomarzyć jeszcze tu wolno. To co akurat wkleił to w Polsce norm nie spełnia bo to mega pionowe i niebezpieczne. Czy się tu zachwycać. A polskie rzemiosło? Różne jest nie ma co generalizowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.11.2019 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 (edytowane) Schody które wklejasz, nie mają wiele wspólnego z krajowym rzemiosłem, którego to stan jest opłakany. Dominują poręcze z, udającymi tralki, trzema poziomymi rurkami z kwasówki. Ale cóż, popatrzeć i pomarzyć jeszcze tu wolno. Chyba mało wiesz o krajowym rzemiośle Teraz ten wątek jest martwy, ale zaglądało tu wcześniej sporo osób. Pokazywali schody w swoich domach i były to niezłe schody, a czasem nawet naprawdę piękne. Wykonali je oczywiście polscy rzemieślnicy. Kilku z nich również tu bywało i mieli czym się pochwalić. Poczytaj i popatrz. Pojawiały się tutaj takie schody, że twoje się do nich nie umywają. Ci rzemieślnicy wykonaliby niemal każde schody z inspiracji, które kolekcjonuję na pintereście A może nawet wszystkie Nic nie ujmując schodom z twojego zdjęcia, mnie podoba się pochwalić, do którego niestety kompletnie nie pasują ciężkie słupki balustrady. Wybacz, ale każdemu coś się podoba, a coś nie. Rzemieślnicy są często ofiarami klientów. Znasz powiedzenie "Pan każe, sługa musi". Czasem chodzi o pieniądze, a czasem o gust klienta. Czasem i jedno i drugie. Edytowane 15 Listopada 2019 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.11.2019 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Oj chyba nie masz racji z tymi normami. To są rozwiązania loftowe. Inaczej się czasem nie da. A zachwycać się można, bo nie każdy potrafi wymyślić coś co jest schodami, choć miejsca jest tyle, że z postawieniem drabiny byłby kłopot W PL warunkiem niezbędnym dla schodów jest balustrada. Mogą być bardzo strome byle z balustradą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Superior 15.11.2019 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 (edytowane) Pojawiały się tutaj takie schody, że twoje się do nich nie umywają. Ci rzemieślnicy wykonaliby niemal każde schody z inspiracji, które kolekcjonuję na pintereście Ciężkie słupki balustrady? Nie ma tam słupków, są tralki jeśli już. Dzięki temu możesz wejść na drugie piętro nie tracąc kontaktu z poręczą - to bardzo bezpieczne. A ich wymiar wynika z norm prawa określającego odstęp pomiędzy nimi. Dużo wiem o krajowym rzemiośle. Dziś to tylko termin używany do promocji przez większość partaczy. Owszem, jest kilku dobrych fachowców, ale jak to mówią, jedna jaskółka wiosny nie czyni... Mogę w każdej chwili stanąć w szranki z każdym z najlepszych polskich rzemieślników, których na palcach jednej ręki liczyć. Nie macie szans, szczególnie w projektowaniu... Masz tu kolejne zdjęcie, które długo się nie uchowa. Edytowane 15 Listopada 2019 przez Superior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 15.11.2019 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Schody które wklejasz, nie mają wiele wspólnego z krajowym rzemiosłem, którego to stan jest opłakany. Dominują poręcze z, udającymi tralki, trzema poziomymi rurkami z kwasówki. Ale cóż, popatrzeć i pomarzyć jeszcze tu wolno. Absolutnie się nie zgadzam. Mamy znakomitych rzemieślników, ale też ich produkty kosztują nie małe pieniądze. No i trzeba czasem poszukać takiego mistrza w swoim fachu, bo fakt, że narobiło się teraz mase pseudo fachowców. I mam na myśli tu nie tylko producentów schodów, ale wszelakie rzemiosło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.11.2019 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Katka, podpisuję się obiema rękami Superior, wstawiłeś 2 zdjęcia. Każde pokazuje zupełnie inne schody. Pisząc o grubych słupkach odniosłam się do tego, gdzie widać spodnie i skarpetki To drugie zdjęcie z dzielonymi na dwa osobne biegi schodami, to na pewno twoje wykonanie ??? bo to zdjęcie pochodzi z angielskiej strony https://bespokejoinerycreations.uk/design/ I... to nawet nie jest zdjęcie istniejących schodów, a rendering projektu, dość slabej jakości. Wstyd tak przypisywać sobie czyjąś pracę, nie mówiąc już o tym, że nawet podbieranie czyichś zdjęć i projektów jest karalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Superior 15.11.2019 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 (edytowane) Wstyd tak przypisywać sobie czyjąś pracę, nie mówiąc już o tym, że nawet podbieranie czyichś zdjęć i projektów jest karalne. Widzisz, Pestka, jedni tylko wstawiają zdjęcia wspaniałych projektów, a inni je robią... Spodnie i skarpetki Superiora, w przeciwieństwie do zdjęć, wyróżniają się... z wyglądu są podobne zupełnie do niczego Celowo wstawiłem zdjęcia słabej jakości (zmniejszałem pixele w IrfanView). Na tym forum lepsze są wysoce niewskazane. PS Powinszować zmysłu detyktywistycznego. Krzysztof R., to Ty?! Zawsze byłem fanem Twojej fryzury! Kurczę, chyba będę musiał poprosić pana Krzysztofa, żeby rozprawił się z tymi Anglikami... Edytowane 15 Listopada 2019 przez Superior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.11.2019 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Polscy architekci wnętrz co jakiś czas dostają międzynarodowe nagrody za realizacje, gdzie wykonawcami sa polskie firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.11.2019 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Superior, tak się składa, że trafiłeś na grafika, który o zdjęciach wie wszystko. Możesz sobie żartować do woli, ale... to głupie co robisz. Może pracowałeś w tej firmie, kto wie jako kto. Może tylko nosiłeś kubły z klejem i nic więcej. Myślę, że gdybyś miał na koncie osobiście od pomysłu wykonane schody, to pokazałbyś zdjęcia bez wykręcania się, że je zmniejszałeś. Po prostu nie wiesz jak ściągnąć zdjęcia z ich strony dlatego wstawiasz „znaczki pocztowe”. A skarpetki mogą być kogokolwiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Superior 15.11.2019 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 (edytowane) Pestka, tak się składa, że trafiłaś na magika, który o tym wie wszystko. Może co najwyżej pracowałem w tej firmie, ale jeśli już, to jako fizyczny nosiciel kubłów (jakby praca fizyczna była niegodna szacunku). Bo przecież jest nieprawdopodobne, żeby jakiś tam Superior był adeptem światowej klasy wzornictwa i rzemiosła. Te zdjęcia zapewne tylko kopiuje i wkleja. Pestka, może - po prostu - napisz do nich emaila o karalnym podejrzeniu kopiowania (możesz użyć tłumacza google) i zobacz co Ci odpiszą. Spróbujesz? Jeśli tak, być może przekonamy się jak pachną owe słynne skarpetki... Edytowane 15 Listopada 2019 przez Superior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 15.11.2019 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 [ATTsłup Mogę w każdej chwili stanąć w szranki z każdym z najlepszych polskich rzemieślników, których na palcach jednej ręki liczyć. . Hahajjaja tak jasne na palcach jednej ręki. Chłopie gdzie ty żyjesz w Polsce jest masa dobrych stolarz którzy swoje produkty wysyłają na cały świat za dobre pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts