Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry/Cześć,

Zastanawiam się na zakupem domu w szeregowcu. Dom mi się podoba, jednak martwią mnie schody zaprojektowane w tym domu (dom jeszcze nie powstał więc nie mam jak tego zweryfikować).

Wydaje mi się, że schody będą wąski i dość strome, przez co bardzo niewygodne. Poniżej znajduje się zdjęcie planu. Będę wdzięczny za opinie i podpowiedzi, jak takie schody najlepiej zrobić (mam możliwość zrezygnowania ze schodów od developera, nie mam możliwości zmiany otworu w stropie).

Jestem laikiem w tym temacie więc proszę o wyrozumiałość.

Z góry dziękuję za pomoc.

schody.PNG

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pokaż większy kawałek planu parteru i piętra. Chodzi o przestrzeń przed schodami. Czy, i jak blisko są tam wejścia do innych pomieszczeń? Pokaż przekrój domu ze schodami. Ważne są też wysokość parteru, grubość stropu.

Dopiero wtedy dostaniesz dobrą radę :)

• 2 months później...
  • 1 month później...
Dzięki wielkie, za wiele inspiracji! :) szukam właśnie niewielkich schodów, które będą prowadzić do niewielkiej sypialni na antresoli nad częścią salonu. Może ktoś jeszcze ma takie coś w swoim domu/mieszkaniu? Ważne żeby były eleganckie, ale nie zajmowały dużo miejsca. No i z drugiej strony muszą być dosyć bezpieczne

Czy szukałeś może na Pintereście? Polecam :) np. takie tam znajdziesz i masę innych, czasem nawet można na stronie skąd pochodzi zdjęcie znaleźć rysunek i opis wykonania.

Zapraszam na moją tablicę ze zbiorem zdjęć schodów https://pl.pinterest.com/pestka56/going-up-down/ Jest ich duuuu...użo, ale szybko przejrzysz i może coś odpowiedniego znajdziesz :)

Ludwig_05_-_Simonetti-Stewart.jpg 89251bd77c0fa3264038a5f5929e9a4c.jpgL1.jpgn1.jpg Clever-Micro-Apartment-Organization-Ideas-61.jpg

• 1 month później...
  • 1 month później...
Schody które wklejasz, nie mają wiele wspólnego z krajowym rzemiosłem, którego to stan jest opłakany.

Dominują poręcze z, udającymi tralki, trzema poziomymi rurkami z kwasówki.

Ale cóż, popatrzeć i pomarzyć jeszcze tu wolno.

To co akurat wkleił to w Polsce norm nie spełnia bo to mega pionowe i niebezpieczne. Czy się tu zachwycać.

A polskie rzemiosło? Różne jest nie ma co generalizowac

Schody które wklejasz, nie mają wiele wspólnego z krajowym rzemiosłem, którego to stan jest opłakany.

Chyba mało wiesz o krajowym rzemiośle :)

Teraz ten wątek jest martwy, ale zaglądało tu wcześniej sporo osób. Pokazywali schody w swoich domach i były to niezłe schody, a czasem nawet naprawdę piękne. Wykonali je oczywiście polscy rzemieślnicy. Kilku z nich również tu bywało i mieli czym się pochwalić. Poczytaj i popatrz. Pojawiały się tutaj takie schody, że twoje się do nich nie umywają. Ci rzemieślnicy wykonaliby niemal każde schody z inspiracji, które kolekcjonuję na pintereście :) A może nawet wszystkie :-D

Nic nie ujmując schodom z twojego zdjęcia, mnie podoba się pochwalić, do którego niestety kompletnie nie pasują ciężkie słupki balustrady. Wybacz, ale każdemu coś się podoba, a coś nie.

Rzemieślnicy są często ofiarami klientów. Znasz powiedzenie "Pan każe, sługa musi". Czasem chodzi o pieniądze, a czasem o gust klienta. Czasem i jedno i drugie.

Edytowane przez pestka56

Oj chyba nie masz racji z tymi normami. To są rozwiązania loftowe. Inaczej się czasem nie da. A zachwycać się można, bo nie każdy potrafi wymyślić coś co jest schodami, choć miejsca jest tyle, że z postawieniem drabiny byłby kłopot :)

W PL warunkiem niezbędnym dla schodów jest balustrada. Mogą być bardzo strome byle z balustradą.

Pojawiały się tutaj takie schody, że twoje się do nich nie umywają. Ci rzemieślnicy wykonaliby niemal każde schody z inspiracji, które kolekcjonuję na pintereście :)

Amzin.jpg

Ciężkie słupki balustrady? Nie ma tam słupków, są tralki jeśli już.

Dzięki temu możesz wejść na drugie piętro nie tracąc kontaktu z poręczą - to bardzo bezpieczne.

A ich wymiar wynika z norm prawa określającego odstęp pomiędzy nimi.

Dużo wiem o krajowym rzemiośle. Dziś to tylko termin używany do promocji przez większość partaczy.

Owszem, jest kilku dobrych fachowców, ale jak to mówią, jedna jaskółka wiosny nie czyni...

Mogę w każdej chwili stanąć w szranki z każdym z najlepszych polskich rzemieślników, których na palcach jednej ręki liczyć.

Nie macie szans, szczególnie w projektowaniu...

Masz tu kolejne zdjęcie, które długo się nie uchowa.

Edytowane przez Superior

Absolutnie się nie zgadzam. Mamy znakomitych rzemieślników, ale też ich produkty kosztują nie małe pieniądze. No i trzeba czasem poszukać takiego mistrza w swoim fachu, bo fakt, że narobiło się teraz mase pseudo fachowców. I mam na myśli tu nie tylko producentów schodów, ale wszelakie rzemiosło.

Katka, podpisuję się obiema rękami :)

Superior, wstawiłeś 2 zdjęcia. Każde pokazuje zupełnie inne schody. Pisząc o grubych słupkach odniosłam się do tego, gdzie widać spodnie i skarpetki :lol2:

To drugie zdjęcie z dzielonymi na dwa osobne biegi schodami, to na pewno twoje wykonanie ??? :( bo to zdjęcie pochodzi z angielskiej strony

https://bespokejoinerycreations.uk/design/

I... to nawet nie jest zdjęcie istniejących schodów, a rendering projektu, dość slabej jakości. Wstyd tak przypisywać sobie czyjąś pracę, nie mówiąc już o tym, że nawet podbieranie czyichś zdjęć i projektów jest karalne.Screenshot-2019-11-15-at-14.20.34.jpg

Wstyd tak przypisywać sobie czyjąś pracę, nie mówiąc już o tym, że nawet podbieranie czyichś zdjęć i projektów jest karalne.

Widzisz, Pestka, jedni tylko wstawiają zdjęcia wspaniałych projektów, a inni je robią...

Spodnie i skarpetki Superiora, w przeciwieństwie do zdjęć, wyróżniają się... z wyglądu są podobne zupełnie do niczego :yes:

Celowo wstawiłem zdjęcia słabej jakości (zmniejszałem pixele w IrfanView). Na tym forum lepsze są wysoce niewskazane.:bash:

PS Powinszować zmysłu detyktywistycznego. Krzysztof R., to Ty?!

Zawsze byłem fanem Twojej fryzury!:lol2:

Kurczę, chyba będę musiał poprosić pana Krzysztofa, żeby rozprawił się z tymi Anglikami...

Edytowane przez Superior

Superior, tak się składa, że trafiłeś na grafika, który o zdjęciach wie wszystko.

Możesz sobie żartować do woli, ale... to głupie co robisz. Może pracowałeś w tej firmie, kto wie jako kto. Może tylko nosiłeś kubły z klejem i nic więcej. Myślę, że gdybyś miał na koncie osobiście od pomysłu wykonane schody, to pokazałbyś zdjęcia bez wykręcania się, że je zmniejszałeś. Po prostu nie wiesz jak ściągnąć zdjęcia z ich strony :rotfl: dlatego wstawiasz „znaczki pocztowe”.

A skarpetki mogą być kogokolwiek.

Pestka, tak się składa, że trafiłaś na magika, który o tym wie wszystko.

Może co najwyżej pracowałem w tej firmie, ale jeśli już, to jako fizyczny nosiciel kubłów (jakby praca fizyczna była niegodna szacunku).

Bo przecież jest nieprawdopodobne, żeby jakiś tam Superior był adeptem światowej klasy wzornictwa i rzemiosła.

Te zdjęcia zapewne tylko kopiuje i wkleja.

Pestka, może - po prostu - napisz do nich emaila o karalnym podejrzeniu kopiowania (możesz użyć tłumacza google) i zobacz co Ci odpiszą.

Spróbujesz? Jeśli tak, być może przekonamy się jak pachną owe słynne skarpetki...:lol2:

Edytowane przez Superior

[ATTsłup

Mogę w każdej chwili stanąć w szranki z każdym z najlepszych polskich rzemieślników, których na palcach jednej ręki liczyć.

.

Hahajjaja tak jasne na palcach jednej ręki. Chłopie gdzie ty żyjesz w Polsce jest masa dobrych stolarz którzy swoje produkty wysyłają na cały świat za dobre pieniądze.