Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie sadzę by stopień u Roberta był innej szerokości/głębokości niż wynikający z podstawowego wzoru na obliczanie stopni.

Podejrzewam, ze wrażenie nadmiernej szerokości robi perspektywa zdjęcia lub obiektyw aparatu.

Edytowane przez Elfir

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ech, ty Superior zazdrosny jestes, czy złośliwy, a może jedno i drugie?! A może pospolity trol z ciebie wyłazi?!

Zazdrosny to nie mam o co być - takie schody to (wg mnie prywatnie) pospolity pryszcz do zrobienia.

Robimy trudniejsze, ale cierpliwości...

Złośliwy? Jak najbardziej. Wkurzają mnie sugestie, że ktoś tam zrobił projekt.

Zazwyczaj zrzynają i twierdzą, że to ich.

Mało kto wymyśla coś nowego, a jeśli już, są to zazwyczaj Włosi.

Pierniczenie o sezonowaniu, to typowo polska ściema.

Nie robią z szerokiej deski, bo nie umieją suszyć drewna, i tyle.

Ja właśnie robię stopnie z deski 90mm, ale przeciętnego Kowalskiego nie stać na tak dobry materiał, nie wspominając o robocie.

Nawet płot mam z szerszej deski niż te twoje schody. Takie deszczułki, to może na schody strychowe ...

Raczej nie z olszyny. Kolega Sup... też nie pisze o gatunku drewna i grubości deski.

Rozumiem, że irytuje cię jego sposób pisania, ale Superior odpowiadał na konkretne pytanie dotyczących wymiarów drewna na schody dębowe.

neko: "Czy są jeszcze firmy które wykonują schody dębowe z takimi stopniami? "

Rozumiem, że irytuje cię jego sposób pisania, ale Superior odpowiadał na konkretne pytanie dotyczących wymiarów drewna na schody dębowe.

neko: "Czy są jeszcze firmy które wykonują schody dębowe z takimi stopniami? "

Tym nie mniej,kiedy budowałem dom nie było problemu żeby kupić deski lite szerokości 28cm i większej.

Superior może nie wprost, ale chyba jej zasugerował, że istnieją takie firmy - jego :)

Owszem, istnieją takie firmy, w tym "jego".

Takie bezkompromisowe firmy, które nie mówią: "Łuuuuu, panie, tak się nie da."

"Łuuupanie, to się wygnie, bo już nam się wygło...", "Rozeschło się, panie i sęk wylatał..."

Chyba jednak to nie są firmy - raczej pojedyńcze osoby.

• 7 months później...

Te pozłacane schodki rzeczywiście robią wrażenie (ten skręcony słup nośny). Zastanawiam się tylko jak wnieść cokolwiek większego na piętro po tych schodach? Zapewne w tym domu są też bardziej praktyczne schody.

Przy okazji pytanie: czy macie słupki montowane jedynie na śruby, aby dało się balustradę zdemontować, czy na śruby i na klej? W większości gotowych projektów domów jakie widziałem, klatka schodowa jest chyba najmniejsza z możliwch, aby "oszczędzić miejsce". Ciekawe jak potem daje się wnieść np. sofę, na dodatek mając schody zabiegowe?

Edytowane przez neko

• 4 months później...

Spiralne schody wykonane z 630 wyciętych ze sklejki elementów, które poskładano i sklejono na miejscu, kawałek po kawałku.

1w.jpg

2w.jpg

3w.jpg

4w.jpg

5w.jpg

https://www.archilovers.com/projects/283065/tommy-rand-s-house.html?utm_source=lov&utm_medium=email&utm_campaign=lov_news&utm_content=lov_est&utm

plusfoto, jeśli nie odezwie się żaden stolarz, zapytaj renowatora mebli. Może coś sensownego podpowie Np. Starych Mebli Czar

https://www.facebook.com/starychmebliczar

A tak w ogóle, to te twoje schody są klejone na krawędziach, czy mnie się wydaje? Bo jeśli tak, to powinny być w tych miejscach szczegolnie mocno zabezpieczone.

plusfoto, jeśli nie odezwie się żaden stolarz, zapytaj renowatora mebli. Może coś sensownego podpowie Np. Starych Mebli Czar

https://www.facebook.com/starychmebliczar

A tak w ogóle, to te twoje schody są klejone na krawędziach, czy mnie się wydaje? Bo jeśli tak, to powinny być w tych miejscach szczegolnie mocno zabezpieczone.

Dzięki pestka. Dobry pomysł - mam u siebie takiego fachowca. Co prawda zajmuje się starymi zegarami ale myślę że da radę. Co do zabezpieczenia to jak się leci z drabiny to ciężko jest myśleć jeszcze o jej trzymaniu:)