Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Agrowłóknina pod korą

Recommended Posts

Witam, w chwili obecnej mam drzewka obsypane samą korą i o ile na początku fajnie to wyglądało tak teraz zaczęły wyrastać pojedyncze chwasty i już nie jest to tak estetyczne. Mogę wokół nich położyć agrowłóknine (Np. taką http://www.allegro.pl/item216485145_agrowloknina_ogrodowa_sciolka_na_chwasty_80m2.html) i dopiero wtedy obsypać korą? Z opisu aukcji wynika, że można tak zrobić, ale wolę jeszcze Was spytać o zdanie, co by żadnym krzaczkom nie zrobić krzywdy :)

Pozdrawiam

Pielenie jest niestety konieczne. Nawet po położeniu agrowłókniny również wyrastają chwasty, są jednak nieco łatwiejsze do usunięcia i jest ich trochę mniej. Czyli tak jak u ciebie teraz - "pojawiają się". :wink:

Ja u siebie polożyłam pas agrowłokniny przy nasadzeniach przylegających do granicy działki, gdzie są tereny bardzo zachwaszczone, jeszcze niezagospodarowane. Dzięki temu to co się wysiewa nie zakorzenia się głęboko, sporadycznie coś się i tak przebija od dołu, ale generalnie łatwiej jest utrzymać.

Witam, w chwili obecnej mam drzewka obsypane samą korą i o ile na początku fajnie to wyglądało tak teraz zaczęły wyrastać pojedyncze chwasty i już nie jest to tak estetyczne. Mogę wokół nich położyć agrowłóknine (Np. taką http://www.allegro.pl/item216485145_agrowloknina_ogrodowa_sciolka_na_chwasty_80m2.html) i dopiero wtedy obsypać korą? Z opisu aukcji wynika, że można tak zrobić, ale wolę jeszcze Was spytać o zdanie, co by żadnym krzaczkom nie zrobić krzywdy :)

Pozdrawiam

Mam korę pod tujami - wyrastają pojedyncze chwasty

Mam włókninę pod kamieniami dookoła domu - wyrastają pojedyncze chwasty.

Po prostu je wyrywam 8)

A jaka jest grubość warstwy kory?

Wszyscy obsypują aby na aby żeby zakryć ziemię,

a żeby podłoże nie wysychało, a chwasty nie rosły,

nalezy dać min 10 cm, a najlepiej 15-20 cm!

Wtedy nie tylko wygląda estetycznie ale spełnia swoje zadanie...

PS ja też mam aby na aby... bo było taniej

:-?

• 8 years później...
  • 1 year później...