Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PIEKARNIK - przydatne funkcje. Pyroliza, kataliza, prowadnice - opinie, modele

kasiek

Recommended Posts

Używałam dotychczas piekarnika gazowego, który miał termometr i rożno i były to wszystkie udogodnienia. Teraz czasami korzystam z piekarnika elektrycznego. Podoba mi się, że mogę ustawić temperaturę i jestem jak najbardziej do tego przekonana. Poza tym mogę ustawić termoobiegi, pizze, grille itp. i to mnie już trochę przerasta. Zazwyczaj ustawiam na jedno i to samo (no ale biję się w piersi, nie chce mi się uważnie studiować instrukcji obsługi, zresztą nie jest wcale bardzo prosta, a ja korzystam sporadycznie z tego urządzenia). Piekarnik poza tym ma termometr do pieczeni, właścicielka go używa. Producenci jeszcze reklamują krotne szyby (podwójne, potrójne, poczwórne nawet chyba raz znalazłam) - tłumaczę sobie, że im więcej krotna, tym trudniej się poparzyć na zewnątrz piekarnika. Z moich doświadczeń wynika, że w wielu urządzeniach są funkcje, których się nie używa, a zapłacić za nie trzeba.

Pytanie, na co zwracać uwagę wybierając taki piekarnik? Co jest przydatne, a co jest raczej gadżetem? Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym względzie?

• Odpowiedzi 319
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dużo zależy co i jak często pieczesz. Termoobieg na pewno się przydaje -ale np. co do rożna - tu mam wątpliwości. Z bajerami nie ma co przesadzać, nie bardzo wierzę, że rano przygotujesz ciasto czy kurczaka i ustawisz zegar, żeby się włączył za 2h 45 min... Albo wyłączył po 37 minutach pieczenia... Zdecydowanie postaw na funkcjonalność nie bajery.

• 3 weeks później...

Biłam się z myślami jak kupowałam kuchnię do zabudowy - czy wydać 4 tyś. i mieć kupę bajerów (ale czy skorzystam??) czy wydać mniej.

Kupiłam prostą kuchnię, piekarnik z grillem, termoobiegiem i prostym programatorem - w zupełności wystarczy!!!!

Jak ma się pieć dwa razy do roku po co mi te bajery??? ;-)

Oj Grzesiu :)

Nie wyobrażam sobie jak możnaby upiec porządną pizzę, albo ziemniory albo najprostrze ciasto w mikroweli. Mikrofala kojarzy mi się z podgrzewaniem chamburgerów - z kuchnią niewiele ma współnego :)

Mam prosty piekarnik i popieram przedmówców - grill i termoobieg to piękna sprawa, reszta jest rzadko używana.

Acha !!! Swiatełko !!! Światełko jest konieczne - jak coś się piecze to cała rodzinka chodzi podglądać :) Może dlatego że nie mamy telewizora ?

I najlepiej do zabudowy - tak, żeby mozna go było zamontować ponad metr nad podłogą - nie trzeba się schylać :)

Ja odnoście tego metra.

Z żoną staramy się zaprojktować naszą nową niezbyt dobrze ustawną kuchnię. Najlepsza funkjonalość wychodzi gdy płyta z palnikami jest w rogu kuchni, zaś piekarnik właśnie w osobnym słupku. I teraz pytanie, czy metr to nie za mało. Myślałem o wysokości klatki piersiowej, tak aby móc wyjąć blachę z piekarnika bez schylania.

Mój obecny piekarnik służy mi jako miejsce do przechowywania czerstwego pieczywa na "bułkę tartą" do panierowania schabowych. Acha, piekłem w nim parę razy gołąbki, ale to samo mogłem zrobić w mikrofalówce korzystając z funkcji grila. Pizza w mikrofali wychodzi dobra, ale pod warunkiem korzystania ze specjalnego programu do pizzy (mam taki program, łącznie z talerzem teflonowym do pieczenia pizzy) :wink: .

Słabej gospodyni i piekarnik z technika kosmiczną nie wystarczy (i odwrotnie - dobra gosposia poradzi sobie z byle blaszanym grzejnikiem). Wszystko jest kwestią umiejętności. Ja mam zwykły piekarnik w zabudowie, z termoobiegiem, rożnem (sam nie wiem po co) i programatorkiem skomplikowanym niczym ruski zegar z kukułką. Wystarcza do wszystkiego.

To taki sam problem jak z magnetowidami, programami komputerowymi czy choćby pilotem do telewizora. Większość i tak nie wykorzystuje nawet 20% ich możliwości w normalnym funkjonowaniu. Jedynie świadomość szerszego pola manewru może usprawiedliwiać tak drogie i skomplikowane zakupy.

• 2 months później...