Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PIEKARNIK - przydatne funkcje. Pyroliza, kataliza, prowadnice - opinie, modele

kasiek

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 319
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...

Planuję zakup piekarnika. W zasadzie najwazniejsza funkcja jaka mnie interesuje to pyroliza.

Poza tym ma byc prosty, bo nie chce mi się studiować kilkustronnicowych instrukcji obslugi, gdy będę chciała coś upiec. Dotychczas jakoś dawałam radę na zwykłym gazie. Najważniejsze by temperaturę wskazywał w stopniach a nie w jakiś poziomach.

No i oczywiście niedrogi. Acha - i by był wgląd do środka, bo niektóre mają fatalne szybki.

Z funkcji pewnie przyda się teleskopowa prowadnica i termoobieg.

Znalazłam coś takiego:

http://foto.static-euro.com.pl/foto/7/2613048668/bb17ba5528ff810ae6f0324be97bf559/electrolux-eoc3430cox,2613048668_2.jpg

Electrolux EOC3430COX

Klasa A

prócz pyrolizy, termoobiegu i jednego teleskopu w zestawie ma też grill, demontowane drabinki, chlodne drzwi

Ktoś ma?

• 7 months później...

To ja mam pytanie dotyczące pyrolizy.

Mąż wyszukał fajny piekarnik Bosha. Ale jak poczytałam różne wątki, to wszyscy pisali, że trzeba mieć absolutnie pyrolizę.

Więc kazałam mezowi znależć Bosha z pyrolizą. No i wyższy model ma pyrolizę, ale jest o 700 zł droższy i zamiast 3 ma tylko jedną prowadnicę teleskopową.

Prowadnice można dokupić po 200 zł/sztukę, więc, żeby mieć 3,tak jak w niższym modelu, to muszę wydać 400 zł + te 700, to wychodzi na to, że piekarnik Bosha z pyroliza będzie droższy o 1100 zł.

A gdzieś doczytałam, że ludzie piszą, że wlączają tę pyrolizę 2-3 razy do roku.

Ja myslałam, że się włącza co kilka pieczeń, albo po jakimś wyjątkowo brudzącym(kurak z różna, ser wyciekający z tostów itd).

Jak mąż usłyszał, że 2-3 razy do roku, za taką cenę to mnie wyśmiał.

No i właśnie proszę Was o napisanie jak to jest z tą pyrolizą, warto tyle dopłacać, czy powiedzieć mężowi, że ok bez, o ile obieca czyścić piekarnik?

To ja mam pytanie dotyczące pyrolizy.

Mąż wyszukał fajny piekarnik Bosha. Ale jak poczytałam różne wątki, to wszyscy pisali, że trzeba mieć absolutnie pyrolizę.

Więc kazałam mezowi znależć Bosha z pyrolizą. No i wyższy model ma pyrolizę, ale jest o 700 zł droższy i zamiast 3 ma tylko jedną prowadnicę teleskopową.

Prowadnice można dokupić po 200 zł/sztukę, więc, żeby mieć 3,tak jak w niższym modelu, to muszę wydać 400 zł + te 700, to wychodzi na to, że piekarnik Bosha z pyroliza będzie droższy o 1100 zł.

A gdzieś doczytałam, że ludzie piszą, że wlączają tę pyrolizę 2-3 razy do roku.

Ja myslałam, że się włącza co kilka pieczeń, albo po jakimś wyjątkowo brudzącym(kurak z różna, ser wyciekający z tostów itd).

Jak mąż usłyszał, że 2-3 razy do roku, za taką cenę to mnie wyśmiał.

No i właśnie proszę Was o napisanie jak to jest z tą pyrolizą, warto tyle dopłacać, czy powiedzieć mężowi, że ok bez, o ile obieca czyścić piekarnik?

Używanie pyrolizy zależy od tego jak często i do czego używasz piekarnika. Większość piekarników sama zgłasza kiedy należy użyć tej funkcji, można ją też zawsze wedle własnego widzimisia włączyć. Pyroliza nie zwalnia z bieżącego czyszczenia piekarnika a tylko pozwala dokładnie wypalić resztki w trudnodostepnych zakamarkach. Dlatego też - tak - używa się jej kilka razy do roku. Teleskopów jest mało w piekarniku bo teleskopy nie lubią pyrolizy i powinno się je wymontować przed jej włączeniem (niektóre piekarniki wręcz maja blokadę i nie uruchomią procesu jeśli w piekarniku są drabinki)

Na koniec oczywiście posieję ferment i podpowiem - nie patrz z klapkami na oczach na Czerwone logo... Z pyrolizą masz całą rodzinę EOC z Electroluxa czy chociażby fenomenalny AKZM 6570IXL Whirlpoola - gdzie obie marki już dawno poszły po rozum do głowy i dają teleskopy zawieszane więc jeden czy czasem dwa teleskopy w komplecie - możesz spokojnie wieszać gdzie potrzebujesz.

Ja mam Siemensa HB 63AS521 - z pyrolizą, prowadnice teleskopowe na dwóch poziomach, grill, termoobieg, ustawianie temperatury oraz programu pokrętłami, nie elektronicznie guziczkami. Ogólnie sprawdza się super, szybko się nagrzewa, miałam obawy, czy prowadnice teleskopowe na dwóch poziomach wystarczą, ale wystarczają w zupełności, przecież zazwyczaj nie piecze się trzech rzeczy na raz. Prosta obsługa, właściwie do instrukcji zajrzałam tylko raz, żeby sprawdzić jak nastawia się zegarek i czas pieczenia. Programów nie ma jakoś specjalnie dużo, ale ja właśnie nie chciałam ich dużo, bo potem i tak się tego nie używa.

Co do pyrolizy - cudowna funkcja i dziś wiem, że gdybym miała do niej dopłacić, to z pewnością bym się nie wahała. Za pierwszym razem trochę przerażała mnie ta temperatura - 500 stopni. Bałam się, czy coś nie stanie się z meblami :) Nic się nie stało, a piekarnik po dwóch godzinach był jak nowy, nigdy nie używany - żadnej najmniejszej plamki tłuszczu. Prowadnice trzeba wyciągnąć, ale bardzo prosto się to robi. No i niestety prowadnice trzeba umyć samemu :)

Odnośnie pyrolizy to model piekarnika podany przez Elfira ma bodajże taką funkcję.

"Ja myslałam, że się włącza co kilka pieczeń, albo po jakimś wyjątkowo brudzącym(kurak z różna, ser wyciekający z tostów itd)."

Bo są leniwi. Dobrze myślisz. Pyrolizę włączasz np. po ogromnym pieczeniu gdzie robisz imprezkę i pieczesz wiele potraw a piekarnik wręcz opływa brudem. Wtedy idealnie widać zalety tego rozwiązania.

Ok, przekonałam się ostatecznie do pyrolizy :)

Bayzone, do piekarnika Bosha przekonuje mnie to, że będzie dość blisko lodówki, a tę bierzemy na pewno z Bosha KAD 62P91-miłośc od pierwszego wejrzenia.

I chciałabym, żeby uchwyty były dopasowane.

Poza tym te piekarniki Bosha naprawdę wydają się super, tylko szkoda, że tyle trzeba dopłacić za pyrolizę.

• 3 weeks później...
przenosze sie na odpowiedni watek, szukam piekarnika 1000zl max 1100zl, chetnie z prowadnicami teleskopowymi, bez zbednych bajerow, zainteresował mnie Gorenje BO 7306 SX ale firmy nie znam, warto?

Gorenje to uznana Słoweńska marka...

ale w tym przedziale wycelowałbym w Amicę, Electroluxa (lub Zanussiego jak zdążysz)

jak zdążę? amica nie chce, ktory electrolux bylby dobry? czyli Gorenje odpada? juz mam metlik w glowie a musze w miare szybko cos zdecydowac

Jak zdążysz bo Electrolux wycofuje zabudowę marki Zanussi z naszego rynku - niemniej sporo sprzętu jest jeszcze dostępne - jest bardzo dobry i rozsądny cenowo.

a co w razie reklamacji? jaki jest powod wycofywania tej marki?

Reklamacje są normalnie uwzględniane przez Electroluxa, poza tym Electrolux wycofuje tylko zabudowę marki Zanussi - sprzęt wolnostojący póki co będzie nadal dostępny. Prawdopodobnie robią to, bo na naszym rynku lepiej rozpoznawalna i ciesząca się większym zaufaniem jest marka Electrolux i AEG i "chłop na zagrodzie" nie zrozumie że to to samo :)

Jeśli tylko kusi Cię używanie pary - to warto. Jeśli para Cię nie obchodzi - to wyrzucona kasa

Też się przyglądam temu samsungowi. I mam pytanie - wlezie do ikeowskiego słupka czy nie? Jest odrobinę większy niż piekarniki ikei, ma 595 mm szerokości , ikeowski - 594, wysokość odpowiednio 595 samsung i 589 ikeowski i głębokość 572 i 567 mm. Niby małe różnice , minimalne wręcz :) no ale ...