Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 319
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I można ustawić temperaturę? W tym kombiwarze? Przyznam się, że tego najbardziej mi brakuje w piekarniku gazowym. A prawdopodobnie wyląduję przynajmniej na razie ze starą kuchenką. Urządzimy kuchnię tym co mamy, na nowe wyposażenie pozwolimy sobie za czas jakiś dopiero (jak będzie nas stać :evil: ). Aczkolwiek moja druga połowa zaczyna ostatnio przebąkiwać, że jeśli będę piekła coś tam, albo coś tam, to może lepiej odłożyć na później na przykład drzwi wewnętrzne, a nie kuchnię. :wink:

Mozna ustawic temperature i czas pieczenia

Opis z kombiwaru z jakiejs stronky:

Kombiwar: gotowanie, grilowanie, opiekanie, ogrzewanie, barbecue i rozmnażanie za pomocą obiegu gorącego powietrza. energooszczędne, szybkie przyrządzanie potraw bez użycia tłuszczu. Regulacja czasu pracy /max-60 min/

Mozna ustawic temperature i czas pieczenia

Opis z kombiwaru z jakiejs stronky:

Kombiwar: gotowanie, grilowanie, opiekanie, ogrzewanie, barbecue i rozmnażanie za pomocą obiegu gorącego powietrza. energooszczędne, szybkie przyrządzanie potraw bez użycia tłuszczu. Regulacja czasu pracy /max-60 min/

2000 lat temu kombiwary były w powszechnym użyciu. Wówczas rozmnażanie chleba i wina na imprezach było często stosowane ;)

Piekarnik - czy ktoś ma piekarnik który nie nagrzewa kuchni?

Lubię sobie podjeść i piekarnik chodzi często. Hasło drożdżowiec!, i za dwie godziny objadam się do woli. ALE!!! podczas pieczenia temperatura w pomieszczeniu wzrasta o kilka stopni! Czy są piekarniki chłodzone powietrzem? ALE !!! to chłodzące powietrze - nie jest wyrzucane przez szczelinę (najczęściej nad drzwiczkami) do pomieszczenia - tylko wciągane rurą do szybu wentylacyjnego? Skoro mam lodówkę która mi nie chłodzi pomieszczenia - to dlaczego robią nie zaizolowane piekarniki które grzeją kuchnię?

Piekarnik - czy ktoś ma piekarnik który nie nagrzewa kuchni?

chyba nie nalezy zadawac takich pytan jesienia-zima, kiedy kazdego cieszy radosne ciepelko emitowane przez cokolwiek, a juz przez piekarnik pachnacy ciastem... ;)

No tak - zapomniałem - odwieczny problem ogrzewania domu jednorodzinnego. W bloku - sąsiedzi grzeją - kaloryfer często zakręcony, a i tak czasem jest za ciepło - zwłaszcza w kuchni.
  • 2 years później...

Rozglądam się właśnie za kuchenką do zabudowy i czytając etykiety z 'wypasem' dostaję już kręćka. Czy termoobieg to to samo, co grzanie górne/dolne z cyrkulacją powietrza? A czymże różni się termoobieg od podgrzewania ciepłym powietrzem, bo jedna z kuchenek ma opisane te dwie funkcje! :o

I jeszcze- co praktyczniejsze: wyciągany piekarnik z całym wnętrzem (tzw. wózek) czy teleskopowe prowadnice w otwieranym tradycyjnie?

Nikt nie użytkuje kuchenek z takimi 'bajerami'? :(

Marzanno - ktoś z pewnością użytkuje - szczególnie dziś, w niedzielę :) Ja mam kuchenkę bez bajerów, więc nie odpowiem, ale pewnie po week-endzie będziesz miala odpowiedzi w tym wątku.

Podłanczam się do Marzanny, jestem przed budową i zabudową kuchni i piekarnika nie mam żadnego doświadczenia urzytkuje starą kuchenke gazową. Nie mam gazu ziemnego urzywamy propan-butan cały czas gaz drożeje i mam już dość dźwigania butli, może kuchenka na prąd, ale czy to nie za drogi koszt eksplatacji.

Marzarzanno a ty jakie masz zaśilanie kuchenki i piekarnika.

ja mam kuchenke z pieczeniem z dolu, z gory, z dolu i z gory, termoobiegiem, roznem, grilem itp.... musze powiedziec ze na poczatku eksperymentowalam na niej ale po tym jak zepsulam kilka ciast nie uzywam termoobiegu :oops: :lol: , reszte bajerow uzywam raczej do mies a do pieczenia ciast mam najprostrza kombinacje czyli grzanie z gory i z dolu
Mam na razie starą kuchenkę, więc piszę tylko teoretycznie. Ale wózek nie jest chyba zbyt praktyczny - jak chcę zajrzec do ciasta, czy już dobre, czy jeszcze trochę je potrzymać, to nie powinnam go wyciągać z piekarnika bo upadnie. Chyba. Chyba że przy wózku jest możliwość uchylenia drzwiczek bez wyciągania blach - ale pewnie nie ma...

Ja mam kuchenkę Amica z termoobiegiem(chyba jest to grzanie dolne i górne z cyrkulacją powietrza) i nie wyobrażam sobie pieczenia biszkoptu przy włączonej grzałce dolnej i górnej (kilka razy mi nie wyszedł). Wkładam ciasto biszkoptowe do piekarnika , ustawiam 180 st i włączam termoobieg. Po 20-25 minutach wyciągam i jest upieczone. Nie chciałam kuchenki z grillem i rożnem bo podobno tego wcale się nie używa (opinia 2 koleżanek - dla jednej funkcja grill się zepsuła). Ze mnie marna kucharka i nawet nie chciałoby mi się uczyć obsługi kuchenki, więc kupiłam bez tych bajerów. A z tego co słyszałam mięso pieczone z funkcją grill nigdy nie smakuje tak jak pieczone na dworze w dobrym towarzystwie i przy piwie.

Udka i skrzydełka pieką się przy 2 grzałkach a na koniec włączam termoobieg i są czerwone i chrupiące. Tak więc korzystam tylko w zasadzie z tych funkcji, ale jak powtarzam marna ze mnie kucharka.

Może inne kobiety używają wszystkiego- mi się nawet nie chce eksperymentować.

Ja też mam Amicę.

Nie używam grzałek, a wyłšcznie termoobieg - trzeba piec w niższej temp. Też mi się nie chaiało psuć dziesiatek ciast, żeby wypróbować wszystkie formy grzania. :wink:

Teleskopy sš bardzo dobre, bo mozna wycišgnšć prawie całš blachę i jej nie podtrzymywać. Wózek, to raczej bajer.

Grilla nie mam.

Przydałoby sie czyszczenie tzn. spalanie jakieœtam. ale w sumie kuchenka mi się mało paćka, więc to też trochę dla picu.

Też mi się ten wózek trochę 'nie widzi', ale nie chciałam od razu o tym mówić, żeby czegoś nie sugerować. Praktyczniejsze wydają mi się prowadnice teleskopowe - no, ale to mówi użytkownik starych kuchenek gazowych... :D

Zastanawiam się właśnie nad Amicą z prowadnicami, termoobiegiem i... termosondą! :D To niby takie coś, co się wtyka w kawał pieczonego mięsa i pokazuje kiedy w środku jest upieczone. Wydaje mi się to praktyczne, ale poproszę o opinie.

Gość tripper

grzanie gorne / dolne a termoobieg to dwie rozne sprawy. w pierwszym rozwiazaniu masz grzalke z gory i z dolu, w drugim, oprocz tych dwoch, dodatkowa grzalke dookola wentylatora, ktory gorace powietrze przez ta grzalke produkowana, rozprowadza po calym piekarniku i podobno pieczenie jest efektywniejsze.

podgrzewanie goracym powietrzem to byc moze cos podobnego, ale co to dokladnie jest - tego nie wiem. chcialem kupic kuchenke z podobna funkcja, facet w sklepie tlumaczyl mi, ze to cos takiego jak termooobieg tylko inne, bo costam. wygrala kuchenka z wpisanym TERMOOBIEGiem, ale z innych wzgledow.

termoobieg NAPRAWDE sie przydaje. moi rodzice kupili piekarnik z roznem i kurczaka z rozna zjedli ze dwa razy max.

Ja mam kuchenkę Amica z termoobiegiem(chyba jest to grzanie dolne i górne z cyrkulacją powietrza) i nie wyobrażam sobie pieczenia biszkoptu przy włączonej grzałce dolnej i górnej (kilka razy mi nie wyszedł). Wkładam ciasto biszkoptowe do piekarnika , ustawiam 180 st i włączam termoobieg. Po 20-25 minutach wyciągam i jest upieczone.

No prosze, a ja odwrotnie - nie piekę ciast na termoobiegu, bo wydaje mi się, że nie urosną. Każdy ma swoją szkołę. Termoobiegu używam najczęściej do podgrzewania i jak chcę coś upiec bardzo szybko. Teleskopów, ani wózka nie mam, bo na razie - jako bajer - są dość drogie.