Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pokój dla 5-latka !!!

beaz

Recommended Posts

A gdzie takie szablony można dostać?

Bo to jak widzę malowane?

Szukałam tapety moro w ciepłych, piaskowych kolorach, ale nie znalazłam. Są tylko taki ciemne, zimne zielono-oliwkowe

Do tego nie potrzeba żadnych szablonów- tylko pomalowana na jeden kolor ściana, a potem: pędzel, trzy odcienie zieleni (w tym przypadku) , trochę odwagi i fantazji. Siostra początkowo zaznaczała konturty ołówkiem, a potem poszła na żywioł. :p :p Efekt- dla mnie jest super :p :p Ściana nie brudzi się tak (zwłaszcza, że wisi na niej kosz). Małe koszty, a zabawa też niezła. W malowaniu może też uczestniczyć dziecko :p

Do sosny dla chłopca strasznie spodobała mi się taka tapeta (wybra z linku podanego przez xdotka) - chyba coś takiego zafunduję mojemu szkrabowi w przyszłym roku :lol: :

http://www.gamatapet.pl/application/data/tapety/fwzor/4285_1_710b44.jpg

http://www.gamatapet.pl/application/data/tapety/fwzor/4284_1_b8d981.jpg

I jeszcze coś takiego:

http://www.gamatapet.pl/application/data/tapety/fwzor/4264_1_5aba97.jpg

Jak dla mnie to na tych tapetach zbyt dużo różnych elementów, na pewno nie będzie wpływać na koncentrację dziecka i nie będzie uspokajać. Ale sam motyw zwierząt z zoo bardzo fajny. Również planuję mojemu pięciolatkowi na jednej ze ścian namalować jakieś zwierzątka, ale jeszcze nie bardzo wiem, jak się do tej roboty zabrać :-? Natomiast pokój młodszego synka ma być "kubusiowy".

U moich dzieciaczkow jest naprzemiennie-tzn. sciana niebieska od sufitu do polowy a od polowy do dolu zolta, kolejna jest zolto-niebieska, potem pomaranczowo-zielona i zielono-pomaranczowa. Na laczeniu kolorow malowalam szablonem dekor -misie zrobione w ostrzejszym kolorze niz tlo. Wyszlo super, nie za ostro, kazdemu sie podoba. Jak dam rade to zrobie jutro kilka zdjec i tu wrzuce!

Ja chcę ZOO umieścić na jednej ścianie, a drugą ścianę i dwa skosy pomalować też na jakoś pastelowo (może taka wanilia jak piasek w ZOO).

Zestaw kolorów wydaje się dobry.Ja chyba dla mojego najmłodszego (dwulatka) wybiorę tapetę z budową.

Więcej się tam dzieje a i temat "pewniejszy".Mam nadzieje,że posłuzy mu do czasu zerówki.Potem to już obciach. :wink:

Ale to jest temat o pokoju dla 5-latka!!

Ściana we wzorki moro też jest bardzo fajna.

Wystrój pokoju w dużej mierze zależy od charakteru dziecka i jego zainteresowań.( piłka,samochody,robale)Temperament też tutaj decyduje.Pokój zbyt wzorzysty,ciekawie ,żywo pomalowany,po pewnym czasie może męczyć dziecko,zwłaszcza ruchliwe i niespokojne.

Tak robale.W zależności od wieku wygląda to tak:

ok 5 r.ż - owady i inne robale wystepują w postacj plastikowych zabawek,kupowanych w workach po 10 szt.Zaczynaja się programiki komputerowe o wyżej wymienionych istotach,oraz wszelka literatura.Dobrze jak ma mało tekstu,a dużo zdjęć.

-------------------------------------------

lekkie osłabienie zainteresowań.

----------------------------------------------

ok.11-13(i dalej) lat to samo tylko w bardziej zaawansowanym stadium.Wieksze zaangażowanie dziecka,mniejsze rodziców.Zaczyna się odkładanie kasy na gazetki typu wydawnictwo "de Agostini".W każdej są okazy" robali"zatopione w czymś przeźroczystym.

No i rodzice podejrzewają,że rośnie im naukowiec od robali.

:D :D :D :wink:

A potem...

Jesli w wieku lat 15 dalej liczy nózki i czółki to znaczy ,że wyrośnie.Albo ,że ma kompleksy. :wink:

Miałam jeszcze napisać,że mój 14 latek karmił żywego (jeszcze) pająka muchami,które pracowicie łapał.Nie wiem co sie stało,bo byli na wakacjach,lecz pająk Szelob odszedł...

Bardzo proszę bez zdziwienia :-) - mój pięciolatek fascynuje się : pająkami :roll: , krocionogami itp. okropieństwem :lol: . Kolekcjonujemy robale w żywicy z Deagostini , hodujemy pająki w słoikach ...

Coś jeszcze ? 8) :lol:

Pokój też będzie chyba z takimi wstawkami, chyba że wynegocjuję dinozaury - jego druga miłość ... :-)