Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 8 months później...
  • Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...

Akurat jestem na etapie wyboru projektu :)

Jak na razie mam 2 faworytów :

1. Tani w budowie i funkcjonalny

http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=56952&keys=3&offset=5&backcmd=Collection

2. Drozszy, ale wiecej miejsca z boku działki :

http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=57222&keys=3&offset=7&backcmd=Collection

W rezerwie jest jest jeszcze :

http://www.archi-projekt.com.pl/ramka.php?i=projekty

• 10 months później...
  • 1 year później...

Mam zamiar budować domek.Niestety ze względu na szerokość działek(10 m) może to być tylko połowa bliżniaka (warunki zabudowy)

Czy jest ktoś kto ma namiary na odpowiednie projekty lub budował w podobnych warunkach.

Duże dzięki.

• 1 month później...
  • 6 months później...
  • 4 years później...

Witam,

W tym roku rozpoczynam budowę domu, tzw. "bliźniaka". W jednej z jego części planuję zamieszkać z mężem, drugą z kolei zajmie mój starszy brat z rodziną.

Sporej wielkości, działkę otrzymaliśmy w spadku po babci, po kilku latach planowania, jesteśmy też przygotowani do tej inwestycji finansowo. Jak najszybciej, aby nie tracić już czasu chcemy wybrać idealny projekt. Najbardziej podoba nam się ten :http://www.domdlaciebie.com.pl/projekty-domow-parterowych-z-poddaszem-uzytkowym/adela-blizniak,403.html . Co o nim sądzicie ? Firma jest pewna i sprawdzona, domek na obrazku wygląda jak z bajki ?

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Edytowane przez lena_89
literówka

Gość Antkowa
Witam,

W tym roku rozpoczynam budowę domu, tzw. "bliźniaka". W jednej z jego części planuję zamieszkać z mężem, drugą z kolei zajmie mój starszy brat z rodziną.

Sporej wielkości, działkę otrzymaliśmy w spadku po babci, po kilku latach planowania, jesteśmy też przygotowani do tej inwestycji finansowo. Jak najszybciej, aby nie tracić już czasu chcemy wybrać idealny projekt. Najbardziej podoba nam się ten :http://www.domdlaciebie.com.pl/projekty-domow-parterowych-z-poddaszem-uzytkowym/adela-blizniak,403.html . Co o nim sądzicie ? Firma jest pewna i sprawdzona, domek na obrazku wygląda jak z bajki ?

Chcesz tylko poznac opinie o tym projekcie ? Trochę to bez sensu bo tobie się podoba, piszesz że jest jak z bajki, więc po co ci opinie innych ludzi ? Mnie się projekt w ogóle nie podoba - malutkie wc na parterze, małe pomieszczenie gospodarcze , na poddaszu wąska i długa łazienka, jedna sypialnia mała ( 9 m ) a patrząc na bryłe i okna dom wcale tani w budowie nie będzie. Dużo przeszkleń , to może byc plusem jesli dom będzie odpowiednio ustawiony na działce.

Mam wrażenie że interesuje cię tylko wizualizacja a nie funkcjonalność domu.

Sporej wielkości, działkę otrzymaliśmy w spadku po babci,

Po kiego grzyba na sporej działce budować klasycznego bliźniaka, który z reguły projektowany jest na działki bardzo małe i wąskie, przez co cierpi jego ergonomia w rozplanowani przestrzeni?

Starczy zwykły dom z dwoma odrębnymi mieszkaniami. Albo dwa domy zetknięte ślepymi ścianami.

MPZP pozwala na zbudowę bliźniaczą?

Witam,

Lena - co do estetyki budynku to nie ma co się wypowiadać - to ma być Twój wybór, i nasze opinie nie powinny na niego wpływać. Zakładam też, że z Miejscowym Planem Zagospodarowania Przestrzennego dla działki (lub warunkami zabudowy jeśli planu brak) się zapoznaliście i projekt wpisuje się w wymagania.

Natomiast, z własnego doświadczenia (byłem na tym etapie niecałe 2 lata temu) powiem Ci, że czasu spędzonego na wyborze projektu absolutnie nie możesz uważać za stracony! My mieliśmy co najmniej 4 projekty uznane za "ostateczną wersję", ale po głębszej analizie zaczynaliśmy szukać dalej - i tu niestety muszę przyznać, że pierwsze 2 też były uznane za ostateczne głównie na podstawie wyglądu elewacji i podstawowych oczekiwań (ilość pokoi, bryła). Jednak, po głębszej analizie funkcji okazywało się, że to nie to :).

Sugeruję określenie sobie potrzeb związanych z wnętrzem (może już to zrobiliście) a następnie próbę wirtualnego "zamieszkania" (tu będzie łóżko, tam szafa, sypialnia w gabinecie na parterze - wtedy faktycznie łazienka za mała- lub na piętrze - w takim przypadku WC na dole może wystarczy itp, itd- tylko zrób to możliwie szczegółowo, z linijką w ręku i zwracaniem uwagi na wymiary (np łóżko w sypialni - ile zajmuje miejsca i jakie jeszcze meble tam wejdą). Przemyśl też usytuowanie domu na działce (często spotyka się teoretycznie "domy z bajki" których urody na małej działce nikt nie doceni), ważne są możliwości usytuowania vs strony świata, odległości od granic ( i znów linijka w rękę - jak zaparkuję samochód przed domem, ile zostanie miejsca na tereny zielone, gdzie ew budynki gospodarcze itp); jak sama nie czujesz się pewnie w temacie wymiarów, skali itp, to idź do projektanta (i tak będzie potrzebny do adaptacji) - ale nie żałuj czasu, im więcej go poświęcisz wybierając projekt, tym lepiej Ci się będzie mieszkało :)

Edytowane przez przemo1